ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΑ! Φτάνει η Αριστερά να παίξει το ρόλο της*

της Νάντιας Βαλαβάνη

Μεσούσης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η συζήτηση στη Β΄ Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ για το Πρόγραμμα του, ιδιαίτερα για την εναλλακτική του πρόταση, μας έδωσε μια μεγάλη δυνατότητα που η πολιτική και κοινωνική καθημερινότητα μας στερεί: Να σκεφτούμε για λίγο το που και πως πάμε, τι θέλουμε και τι κάνουμε έξω από τα στενά όρια της τρέχουσας πολιτικής συγκυρίας.
“Νέα κινήματα” και η αντικαπιταλιστική προοπτική
Σε συνέντευξη του για τη σημασία της σκέψης του Μαρξ [International Journal of Socialist Renewal, 16.9.2008] ο Χομπσμπάουμ επισημαίνει ότι, στο φόντο της κρίσης, ο Μαρξ φαίνεται να «επιστρέφει» ως εργαλείο γνωστικής προσέγγισης της λειτουργίας και της ανάπτυξης του καπιταλισμού με εντονότερο τρόπο στους κεφαλαιοκράτες παρά στην αριστερά και στο κίνημα της. Μεταξύ των αιτιών που απαριθμεί γι’ αυτό συγκαταλέγει και το γεγονός ότι «με ημερομηνία έναρξης το 1968 τα πιο γνωστά ριζοσπαστικά κινήματα προσανατολίστηκαν σε μορφές άμεσης δράσης και ακτιβισμού που δε βασίζονται ιδιαίτερα σε πολύ διάβασμα και θεωρητική ανάλυση». Για να προσθέσει ότι, ενώ αρκετός από τον κόσμο που μετέχει στα νέα κινήματα συγκαταλέγει τον εαυτό του στο πλαίσιο του αντικαπιταλιστικού ρεύματος, τα ίδια τα κινήματα δεν εντάσσονται σε μια αντικαπιταλιστική προοπτική.
Γιατί είναι κρίσιμης σημασίας για μας, μεταξύ άλλων, αυτή η επισήμανση;
Το κεντρικό ερώτημα
Μια απλή σύγκριση με την πορεία προς την Α΄ Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ ένα χρόνο πριν αρκεί για να μας πείσει ότι στις γραμμές μας υπάρχει μια ορισμένη αποθάρρυνση για το εύρος και τις δυνατότητες του εγχειρήματος μας.
Ένα μέρος του προβλήματος, όχι το σημαντικότερο, σχετίζεται με την οργανωτική υπόσταση, συγκρότηση και λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ - θέμα προς συζήτηση μετά τις Ευρωεκλογές.
Σωστά ή λάθος, θα πρέπει ν΄ αναγνωρίσουμε ότι πριν απ’ όλα επηρέασε η μεταβολή των δημοσκοπικών τάσεων, πέρυσι διψήφιων, φέτος μονοψήφιων. Τάσεων, γιατί οι δημοσκοπήσεις δε μετρούν ποσοστά. Το ερώτημα είναι: Γιατί δε μπορέσαμε να συνδεθούμε μ΄ έναν κόσμο που μας προσέγγιζε λίγο-πολύ μ΄ εμπιστοσύνη απομακρυνόμενος κυρίως, αλλά όχι αποκλειστικά, από το ΠΑΣΟΚ;
Οι δημοσκοπικές αποτυπώσεις ότι το 60% αυτού του κόσμου - προφανώς προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ - ήθελε συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, άρα υπήρχε πρόβλημα κατανόησης του δικού μας βασικού πολιτικού προσανατολισμού ως προς το δικομματισμό, δεν κάνουν λάθος. Εξίσου βάσιμες απαντήσεις αποτελούν και διαπιστώσεις όπως: H προοπτική να ξαναβρεθεί το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση άρχισε να επανασυσπειρώνει έναν κόσμο αναζωπυρώνοντας ψευδαισθήσεις για ατομικές λύσεις. Ένα άλλο μέρος αυτού του κόσμου είχε συντηρητικά κοινωνικά αντανακλαστικά. Η συντονισμένη επίθεση του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων από τον Δεκέμβρη απομάκρυνε ανθρώπους που μπέρδεψαν την υπεράσπιση από μέρους μας του φορτισμένου από οργή, δίκαιου ξεσπάσματος της νεολαίας με ανοχή απέναντι στην τακτική burn and destroy μέρους του «αντιεξουσιαστικού» χώρου. Ενώ γενικότερα η κρίση αυξάνοντας την ανασφάλεια οδηγεί πίσω στα δοκιμασμένα, πίσω στο «δυναμικότερο» σήμερα πόλο του δικομματισμού.
Τα παραπάνω είναι όμως ταυτόχρονα και απαντήσεις περιγραφικές. Δεν απαντούν στο κεντρικό ερώτημα: Γιατί οι πολιτικές μας παρεμβάσεις, που αυτή την περίοδο ήταν πολύ πυκνές και κάλυψαν όλα τα θέματα αιχμής, τουλάχιστον «από τα πάνω», αλλά και η συμμετοχή και στήριξη μας «από τα κάτω» σε σοβαρούς αγώνες τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, κυρίως κινήματα πόλης και οικολογικά μέτωπα κόντρα σε μεγάλα κεφαλαιοκρατικά συμφέροντα σε όλη την Ελλάδα, αλλά και κάποια κινήματα στις παρυφές της επισφαλούς εργασίας, δε μπόρεσαν ν΄ ανοίξουν ένα δρόμο ουσιαστικής επαφής και να δημιουργήσουν μια όσμωση μας με ένα σοβαρό τμήμα του κόσμο που με τόσες ελπίδες μας πλησίαζε;
Για την αγωνιστική συμμετοχή
Κάποιες απόψεις στη Συνδιάσκεψη επιχείρησαν να συνδέσουν αυτό το πρόβλημα με την περιορισμένη ή και προβληματική συμμετοχή μας στα ΜΜΕ. Η αλήθεια είναι ότι η «επικοινωνιακή» συνταγή λειτουργεί θαυματουργά μόνο για πολιτικές θέσεις που στηρίζει πολύπλευρα το ίδιο το σύστημα και όχι για πολιτικές που ελπίζουν, έστω και σε τελευταία ανάλυση, στην ανατροπή του. Μια αριστερή ριζοσπαστική πολιτική δε μπορεί να μετασχηματίσει συνειδήσεις προβαλλόμενη κυρίως από τα πάνω και προσλαμβανόμενη από εργαζόμενους που βλέπουν τηλεόραση καθισμένοι στον καναπέ. Ταυτόχρονα ούτε και οι πιο σημαντικές ακτιβίστικες δραστηριότητες μπορούν να το εξασφαλίσουν αυτό: Μπορούν π.χ. να «ξεθάψουν» ένα πρόβλημα και να προκαλέσουν εύλογα αισθήματα αποτροπιασμού ή οργής, ακόμα και να φέρουν στιγμιαία στο προσκήνιο τον ΣΥΡΙΖΑ, δε μπορούν όμως να μεταβάλλουν, και μάλιστα όχι επιδερμικά, συνειδήσεις.
Όρος-κλειδί για να συμβεί αυτό είναι η συμμετοχή του ίδιου του πολιτικού υποκείμενου που μας ενδιαφέρει. Και ο δικός μας ακτιβισμός, όμως, του εξασφαλίζει επίσης θέση θεατή. Αλλά και όπου υπάρχει πραγματική κίνηση ανθρώπων «από τα κάτω», όπως σε κινήματα πόλης και περιβαλλοντικά μέτωπα, πράγμα που αποτελεί μια μεγάλη κατάκτηση, αυτή δεν επαρκεί: Στο βαθμό που δε συνδέονται με εμπειρίες συμμετοχής σε κινήματα με κεντρικότερο ρόλο στο σύστημα της ταξικής εκμετάλλευσης και καταπίεσης, δεν είναι δύσκολο να παραμείνουν αιωρούμενες οι διασυνδέσεις των συγκεκριμένων στόχων πάλης με την πραγματικότητα που γεννά και αναπαράγει συνεχώς το σύστημα. Και να κυριαρχήσει στους ευρύτερους ανθρώπους, που (συχνά πρωτο)συμμετέχουν μια αντίληψη σύγκρουσης με τον α ή β «κακό» καπιταλιστή: Από τέτοιες συγκρούσεις είναι όμως γεμάτες οι ταινίες του Χόλιγουντ…
Για το πολιτικό υποκείμενο
Ποιο είναι όμως το πολιτικό υποκείμενο της κοινωνικής αλλαγής, αυτό που κυρίως μας ενδιαφέρει; Μήπως μπορεί να είναι «οι χωρίς φωνή», που δεν ορίζονται καν από τη θέση τους στην παραγωγή; [Από την ευρεία γκάμα που συμπεριλαμβάνεται στον όρο, οι μόνοι που πληρούν αυτό τον όρο είναι οι μετανάστες, που όμως αποτελούν οργανικό τμήμα της εργατικής τάξης στην Ελλάδα.]
Ή μπορεί να είναι μόνα τους «τα νέα μισθωτά στρώματα», οι νέες κοινωνικές κατηγορίες που έχουν προκύψει από την αναδιάρθρωση του καπιταλιστικού συστήματος; Και με τις περισσότερο “παραδοσιακές” κοινωνικές κατηγορίες της μισθωτής εργασίας τι γίνεται;
Το «πρεκαριάτο», οι νεαροί (και όχι μόνο, όπως φάνηκε και με αφορμή την απόπειρα δολοφονίας της Κωνσταντίνας Κούνεβα) εργαζόμενοι και εργαζόμενες της επισφαλούς εργασίας, μπορούν να συγκροτήσουν το “νέο επαναστατικό υποκείμενο”; ΄H αποτελούν νέα τμήματα μιας – πολυδιασπασμένης και πολύ λιγότερο ομοιογενούς απ’ ότι στο παρελθόν - εργατικής τάξης σε αναζήτηση της ταξικής της ενότητας για τη δημιουργία, στις συνθήκες του 21ου αιώνα, συνείδησης τάξης «για τον εαυτό της»; Μήπως πιστεύουμε ότι η «άβυσσος» που χωρίζει το «πρεκαριάτο» από τους νέους εργαζόμενους των 700 ευρώ (δηλ. τη νέα γενιά της εργατικής τάξης με πλήρη απασχόληση) είναι μεγαλύτερη απ’ αυτή που χώριζε ένα αιώνα πριν την «εργατική αριστοκρατία» από τα υπόλοιπα τμήματα της εργατικής τάξης;
Τίποτα δε γίνεται, επίσης, χωρίς κοινωνικές συμμαχίες. Οι «πάνω» ξέρουν να τις τσιμεντάρουν, στηρίζοντας τις επιθετικότερες πολιτικές οικονομικής καταλήστευσης, ακόμα και την αισχρότερη καταστολή, σε συναινέσεις λαϊκών κοινωνικών στρωμάτων. Η αριστερά τα τελευταία χρόνια συχνά το ξεχνά(;). Όμως χωρίς ή, πολύ περισσότερο, ενάντια στους μικρομεσαίους αγρότες, δηλ. τη συντριπτική πλειοψηφία μεταξύ των 750.00 αγροτικών νοικοκυριών που κινούνται σε πορεία προλεταριοποίησης, ή τα κάτω μεσαία στρώματα, που σήμερα βιώνουν το «θάνατο του εμποράκου» ανταγωνιζόμενοι σε συνθήκες κρίσεις τα Mall και συμπεριλαμβάνουν για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση στις γραμμές τους νεαρούς οργανικούς διανοούμενους, ιδιαίτερα γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, το κίνημα δε μπορεί να πάει πολύ μακριά.
H «δεύτερη ευκαιρία»
Κι επειδή μου έγινε σχετική ερώτηση από ομιλήτρια, πιστεύω ότι η «δεύτερη ευκαιρία» της αριστεράς από τη μεταπολίτευση, στην οποία είχα αναφερθεί στην περυσινή Α΄ Πανελλαδική Σύσκεψη, παραμένει ανοιχτή. Είναι η ιστορική ευκαιρία ενός ριζοσπαστικού αριστερού ενωτικού εγχειρήματος να παίξει το ρόλο του σε συνθήκες μιας, κυρίαρχα οικονομικής αλλά και πολύπλευρης, ιστορικής δομικής καπιταλιστικής κρίσης. Έτσι ώστε ευρύτερες μάζες εργαζόμενων, γυναικών και νεολαίας, σήμερα «κορεσμένες» από τις αποκαλύψεις για τις καταστροφικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές, με γυρισμένη την πλάτη στη ΝΔ αλλά και χαμηλή εκτίμηση για τον άλλο πόλο του δικομματισμού, το ΠΑΣΟΚ, εγκλωβισμένες κυρίως στην παθητικότητα του «τίποτα δε μπορεί ν΄ αλλάξει», να πειστούν από την ίδια τους την πείρα ότι: Δεν υπάρχει μεγαλύτερη πηγή ανασφάλειας από την εγκατάλειψη της τύχης τους στα χέρια όσων ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση. Δεν υπάρχει στάση λιγότερου ρίσκου από το να επιχειρήσουν να πάρουν οι ίδιοι τις τύχες τους στα χέρια τους.
Όχι αντιδρώντας τυφλά, με ξεσπάσματα που το σύστημα με μεγάλη ευκολία ξανά και ξανά αφομοιώνει. Αλλά με, όσο γίνεται, ενωτική και οργανωμένη πάλη για να υπερασπιστούν το σήμερα, που καταβαραθρώνεται. Και για ν΄ ανοίξει ξανά, με πραγματικούς όρους, η απελευθερωτική προοπτική μιας κοινωνίας που θα πραγματώνει αντί να ισοπεδώνει την ανθρώπινη ιδιότητα τους.
Σήμερα μπορούμε να κάνουμε μια καλή αρχή για μια πραγματική, και όχι δημοσκοπική, άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, οργανώνοντας με σοβαρότητα και αισιοδοξία τη μάχη των Ευρωεκλογών.

* Το άρθρο βασίστηκε στην ομιλία της Νάντιας Βαλαβάνη στη Β’ Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ (10-12.04.2009). Δημοσιεύτηκε στην Αυγή της Κυριακής (26.04.2009).

Ενημέρωση της Οργανωτικής Επιτροπής για τη 2η Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Tην Παρασκευή 10 Απριλίου, ξεκινάει η 2η Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ.
Η σύσκεψη θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 12 Απρίλη το απόγευμα. Θα πραγματοποιηθεί στο Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου (Τάε-Κβο-Ντο).
Αυτό βρίσκεται στο Δέλτα Φαλήρου, στο τέρμα της Συγγρού.
Μπορείτε να φτάσετε με τις εξής συγκοινωνίες: Mε τραμ, κατεβαίνουμε στη στάση Δέλτα Φαλήρου και χρησιμοποιούμε από Σύνταγμα την Γραμμή Τ1, Σύνταγμα-Νέο Φάληρο, και την Γραμμή Τ3, Νέο Φάληρο-Βούλα από Πειραιά. Με λεωφορείο, κατεβαίνουμε στην στάση Αγία Σκέπη και χρησιμοποιούμε τις γραμμές 101 (Πειραιάς - Άλιμος – Ελληνικό), 130 (Πειραιάς - Ν. Σμύρνη (Κυκλική)), 217 (Πειραιάς - Αγ. Δημήτριος (σταθμός Δάφνης)), Α1 (Πειραιάς- Βούλα), Β1 (Πειραιάς - Άνω Γλυφάδα) και Γ1 (Πειραιάς - Βάρκιζα). Οι παραπάνω λεωφορειακές γραμμές συνδέονται και με τον σταθμό ΗΣΑΠ Νέου Φαλήρου. Ακόμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι γραμμές 860 (Π. Φάληρο - Κρατικό Νίκαιας - Σχιστό Κερατσινίου, στάση Αγία Σκέπη) και οι γραμμές Β2 (Ακαδημία – Άγιος Κοσμάς (μέσω Παραλιακής-Κυκλική), στάση Γέφυρα) και 550 (Κηφισιά - Δέλτα Φαλήρου, στάση Γέφυρα)

Ώρα έναρξης εγγραφών 17:00. Δεν υπάρχει περιορισμός στην συμμετοχή. Αντίθετα ενθαρρύνουμε συντρόφους και συντρόφισσες να πάρουν μέρος στις διαδικασίες μαζικά.

Σας περιμένουμε!

Δείτε σε διπλανή στήλη τις εισηγήσεις της γραμματείας
- Για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και
- Το Πολιτικό Πλαίσιο για τις Ευρωεκλογές
.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ 2ης
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

10, 11 και 12 Απριλίου 2009

Γήπεδο Ταεκβοντό (στο Δέλτα Φαλήρου)

Παρασκευή 10/4
17.00: Εγγραφές
18.00: Έναρξη Εργασιών
Άνοιγμα από το συντονιστή της γραμματείας Ρούντι Ρινάλντι
Παρουσίαση Σχεδίου Προγράμματος - Δήμος Τσακνιάς
Παρουσίαση Σχεδίου Διακήρυξης για την Ευρώπη - Θόδωρος Παρασκευόπουλος
Πολιτική Ομιλία - Αλέξης Τσίπρας

Σάββατο 11/4
09.30 - 14.00: Τοποθετήσεις, ομιλίες
14.00 - 16.00: Διάλειμμα
16.00 - 21.00: Τοποθετήσεις, ομιλίες

Κυριακή 12/4
09.30 - 14.00
Τοποθετήσεις, ομιλίες
Πολιτική ομιλία του προέδρου της Κ.Ο. Αλέκου Αλαβάνου
Τοποθετήσεις, ομιλίες
Παρουσίαση καταλήξεων της σύσκεψης από το Γιάννη Θεωνά
Διαμαρτυρία
1ης Απριλίου 2009
Παγκρήτιο Στάδιο
Ποδοσφαιρικός Αγώνας Εθνικών Ομάδων Ελλάδας - Ισραήλ

ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΑΠΡΙΛΗ: ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ


ΝΑΤΟ: ΟΧΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ! 60 χρόνια, αρκετά!
Το ΝΑΤΟ να διαλυθεί
Οι βάσεις να κλείσουν
Λεφτά για το λαό και όχι για όπλα

4 Απρίλη 2009, ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βάση της Σούδας
___________________________________________________________________

Εν όψει της επετείου των 60 χρόνων από την ίδρυση του ΝΑΤΟ, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει για άλλη μια φορά τον απόλυτα αρνητικό και άκρως επικίνδυνο ρόλο αυτού του στρατοκρατικού μηχανισμού για την ειρήνη, την ασφάλεια, τη δημοκρατία και την ελευθερία των λαών και των πολιτών της Ευρώπης και της Ελλάδας.
Το ΝΑΤΟ είναι μηχανή πολέμου και εργαλείο επιβολής των συμφερόντων της Νέας Τάξης Πραγμάτων και των διεθνούς ιμπεριαλισμού σε όλο τον κόσμο. Η ακόμη στενότερη σύμπλευση της Ε.Ε. με την πολιτική του ευρωατλαντισμού και η πλήρης πρόσδεση της ευρωπαϊκής «ασφάλειας» με τα νατοϊκά συμφέροντα, που θα επιχειρηθεί κατά τη διάρκεια της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Στρασβούργο, από 1 ως 5 Απριλίου 2009, αποτελεί επιλογή υψηλού κινδύνου για τους λαούς της Ευρώπης. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει αυτές τις επιλογές.
Η επέκταση του ΝΑΤΟ και η εγκατάσταση νέων βάσεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη δεν υπηρετούν την ασφάλεια της ηπείρου, αλλά τον πόλεμο. Οι βάσεις πρέπει να κλείσουν, το ΝΑΤΟ να διαλυθεί. Υποστηρίζουμε την αποχώρηση της Ελλάδας από την επιθετική Ατλαντική Συμμαχία. Απαιτούμε την επιστροφή των ευρωπαϊκών στρατιωτικών δυνάμεων από τρίτες χώρες, την απαγόρευση, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, της αποστολής στρατευμάτων εκτός συνόρων. Να τερματιστεί η στρατιωτική κατοχή στο Ιράκ, να αποσυρθούν όλα τα ξένα στρατεύματα από το Αφγανιστάν, να πάψουν οι απειλές ενάντια στο Ιράν.
Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή πολιτική ειρήνης και αλληλεγγύης που θα βασίζεται στη μείωση των εξοπλισμών και των στρατιωτικών δαπανών. Υποστηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τα φιλειρηνικά κινήματα στην Πολωνία και την Τσεχία, ενάντια στην εγκατάσταση του αντιπυραυλικού συστήματος των ΗΠΑ στο έδαφος των χωρών τους.
Στις 4 Απρίλη στο Στρασβούργο ο ΣΥΡΙΖΑ ενώνει τη φωνή του με τη φωνή της ευρωπαϊκής ριζοσπαστικής αριστεράς, του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, του Ελληνικού, Ευρωπαϊκού και Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ, των αντιπολεμικών κινημάτων και των πολιτών που θα διαδηλώσουν εναντίον του ΝΑΤΟ. Εκ μέρους της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ στο Στρασβούργο θα μεταβεί αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους Παναγιώτα Μανιού, Ρούντι Ρινάλντι, Αγγέλικα Σαπουνά και Γιώργο Σαπουνά.
Στις 4 Απρίλη διαδηλώνουμε σε όλη την Ελλάδα κατά του ΝΑΤΟ και για το κλείσιμο των βάσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν μαζικά στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη την Ελλάδα.

Δίνουμε ραντεβού:

Στα Χανιά, στις 12.00, στην πλατεία αγοράς για πορεία στην πόλη των Χανίων και στις 14.00 για αποκλεισμό της βάσης της Σούδας.

Ωμή και απρόκλητη επέμβαση των δυνάμεων των ΜΑΤ στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου την Τρίτη 31/3/09

Ο ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, με οργή καταγγέλλει την ωμή και απρόκλητη επέμβαση των δυνάμεων των ΜΑΤ στο κέντρο της πόλης και τη σύλληψη τριών διαδηλωτών και τον τραυματισμό του ενός χωρίς κανέναν απολύτως λόγο.
Χθες το απόγευμα, το κέντρο της πόλης πνίγηκε στα δακρυγόνα, επιβεβαιώνοντας το ρόλο που ανατέθηκε στην αστυνομία και τις ειδικές δυνάμεις από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού: «πραιτοριανοί».
Επιπλέον, η πόλη του Ηρακλείου τις τελευταίες μέρες έχει μετατραπεί σε φρούριο. Διμοιρίες ΜΑΤ στην πλατεία Ελευθερίας, ειδικοί φρουροί περιπολούν όλη την πόλη ενώ διαρρέουν και φήμες από δημοσιογραφικούς κύκλους για πράκτορες της Μοσάντ που αλωνίζουν το Ηράκλειο εν όψει του αγώνα της Τετάρτης.
Τελευταία, η επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ, είναι όλο και συχνότερα η καταστολή και η τρομοκράτηση κάθε αγωνιζόμενου κομματιού της κοινωνίας: Των μαθητών, των φοιτητών, των εργαζομένων.
Η απάντησή τους σε κάθε κινητοποίηση είναι το κλομπ, το δακρυγόνο και οι «συλλήψεις στο σωρό». Με δέσμες μέτρων που μας γυρίζουν σε πέτρινα χρόνια, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις αντιδράσεις του ελληνικού λαού που οι πολιτικές της φτώχειας, της λιτότητας και της ανεργίας προκαλούν. Σ’ αυτά τα πλαίσια εντάσσονται τα μέτρα «περιύβρισης αρχής», οι προσπάθειες κατάλυσης του ακαδημαϊκού ασύλου, το «ιδιώνυμο» του ντυσίματος!
Καταγγέλλουμε την προμελετημένη και αναίτια επίθεση των ανδρών των ΜΑΤ με χημικά.
Καταγγέλλουμε κάθε προσπάθεια περιστολής των δημοκρατικών δικαιωμάτων, των ατομικών ελευθεριών, του ασύλου.