ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ 3ης ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Μπαίνουμε σε μια περίοδο κρίσιμη: Από τη δράση της αριστεράς ,από τη δράση μας, θα εξαρτηθούν πολλά. Τόσο το επίπεδο των εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων ,όσο και ο συσχετισμός των πολιτικών δυνάμεων , η σταθερότητα – ακόμη και η επιβίωση του πολιτικού τοπίου που ονομάσαμε « δικομματισμό».
Σ’ αυτήν την περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπαίνει σαν άγραφο χαρτί: στις Διακηρύξεις του ‘03 και του ’07,στα εκλογικά προγράμματα μας, στους «15 άμεσους στόχους πάλης» δεσμευτήκαμε στην πάλη για την ανατροπή του νεοφιλελευθερισμού, στην αντίθεση στον δικομματισμό και την κεντροαριστερά ,στην αναφορά στον στρατηγικό στόχο του σοσιαλισμού. Αυτά είναι κεκτημένα. Δεν μπορούν να τεθούν σε αναθεώρηση ή αμφισβήτηση. Είναι μια στέρεα βάση πάνω στην οποία έχουμε το καθήκον να χτίσουμε, να περιγράψουμε τη γραμμή μας για τη νέα κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά τις εκλογές. Αντιμετωπίζουμε πλέον μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση . Μια κυβέρνηση που σε ελάχιστο χρόνο βιάστηκε να αποδείξει ότι θα ακολουθήσει την πορεία όλων των ευρωπαϊκών σοσιαλδημοκρατικών.
Σύμφωνα με την συζήτηση και τον προβληματισμό που αναπτύχθηκε η παρούσα Πανελλαδική Σύσκεψη κατέληξε :

1. Άμεση υλοποίηση των αποφάσεων της 1ης Πανελλαδικής Σύσκεψης: Γραφείο Τύπου και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ,έκδοση περιοδικού και λειτουργία του site με συντακτική επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ. Συγκρότηση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

2. Βασικά «κύτταρα» της οργανωτικής συγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι Τοπικές, Νομαρχιακές και κλαδικές Επιτροπές . Λειτουργούν με κέντρο την Συνέλευση των μελών που έχει το δικαίωμα να αποφασίσει – με συναίνεση ή ενισχυμένη πλειοψηφία- για τα τοπικά ή Νομαρχιακά ή Κλαδικά ,πολιτικά ζητήματα και για την ανάδειξη της Συντονιστικής Γραμματείας κάθε επιτροπής.

3. Θεσπίζεται η έννοια του «μέλους» του ΣΥΡΙΖΑ, σε άμεση σύνδεση με τις Τοπικές ή Νομαρχιακές (ή και «θεματικές» όπου έχει αναπτυχθεί ουσιαστική δράση και συμμετοχή) επιτροπές του. Σε κάθε Επιτροπή δημιουργείται Ενιαίο Μητρώο Μελών που περιλαμβάνει τα μέλη των συνιστωσών, αλλά και τους/τις ανένταχτους/ανένταχτες. Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ εφοδιάζονται με «κάρτα μέλους» με ευθύνη της αντίστοιχης επιτροπής.

4. Κορυφαίο σώμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη. Συγκαλείται τακτικά μια φορά το χρόνο και έκτακτα –με ευθύνη της Γραμματείας-όταν προκύπτει σοβαρό θέμα. Οι αντιπρόσωποι ορίζονται με αποφάσεις των Τοπικών –Νομαρχιακών –Κλαδικών Επιτροπών με συναίνεση ή εκλογή ,με μέριμνα για πλουραλιστική εκπροσώπηση ,ώστε η σύνθεσή της να καθίσταται ισχυρή και αναμφισβήτητη.

5. Την ευθύνη ανάμεσα σε δύο Πανελλαδικές Συνδιασκέψεις έχει η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκροτείται με την μέθοδο της συναίνεσης. Συμμετέχει τουλάχιστον ένας ή μια εκπρόσωπος από κάθε συνιστώσα και ανένταχτοι-ες (σε αριθμό και σύνθεση που κάθε φορά συμφωνούνται στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη).

6. Ενισχύεται αποφασιστικά το Ταμείο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να διασφαλίζεται η κεντρική και τοπική λειτουργία του.

7. Για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα -όσα αναπτύχθηκαν στην παρούσα Πανελλαδική Συνδιάσκεψη αλλά και όποια μπορεί να προκύψουν κατά την εμβάθυνση των ζητημάτων- συγκροτείται ανοιχτή Επιτροπή που αναλαμβάνει σε συνεργασία με τη Γραμματεία να διερευνήσει και να προετοιμάσει τη συζήτηση για την επόμενη σαφώς συγκροτημένη 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών απ΄ όλες τις τοπικές, κλαδικές και θεματικές επιτροπές. Αυτή θα συγκληθεί μέσα στο 2010, με προσπάθεια να πραγματοποιηθεί στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

3η Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ


Την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Νοεμβρίου
θα πραγματοποιηθεί η 3η Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ
στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) - αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη»

Τα θέματα που θα απασχολήσουν τη σύσκεψη του Πανελλαδικού Σώματος είναι:

"Οι Πολιτικές εξελίξεις και η Οργανωτική ανασυγκρότηση του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς"

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν την Παρασκευή το απόγευμα και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο το βράδυ με συνόψιση των συμπερασμάτων της διήμερης συνόδου.

Δείτε όλες τις ανακοινώσεις και τα κείμενα για την 3η Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΪΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ!

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ!

Τις τελευταίες μέρες, με αφορμή τις διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα για την 36η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, βιώσαμε το αληθινό πρόσωπο της νέας κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και του Υπουργού ¨προστασίας του πολίτη¨. 300 προσαγωγές πανελλαδικά εκ των οποίων οι 120 σε ανήλικους μαθητές, άγριος ξυλοδαρμός 2 εκ των 4 συλληφθέντων στο Ηράκλειο, πολυάριθμη και προκλητική παρουσία των ΜΑΤ, κατάληψη των σχολών της Αθήνας (Πάντειο, Παιδαγωγικό, Νομική, ΑΣΟΕΕ) και καταπάτηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου από την ΕΛΑΣ. Μάλλον η νέα κυβέρνηση -γνωρίζοντας ότι η επικίνδυνη και άκρως νεοφιλελεύθερη πολιτική που ακολουθεί στο φόντο της οικονομικής κρίσης δημιουργεί ένα ποτάμι λαϊκής οργής- προσπαθεί να θωρακιστεί, προσπαθεί να καταστείλει τις κοινωνικές συγκρούσεις που θα έρθουν.
Συγκεκριμένα στην πόλη του Ηρακλείου γίναμε μάρτυρες μιας άνευ προηγουμένου αστυνομικής αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας. Πέρα από τα γεγονότα της πορείας της 17 Νοέμβρη, η Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου προχώρησε σε μια σειρά προπηλακισμών που θυμίζουν άλλες εποχές.
Τα ερωτήματα πολλά:
Με ποιο δικαίωμα προσάγει στο αστυνομικό μέγαρο της Αλικαρνασσού μέλος της ΚΟΕ (συνιστώσα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.) τη νύχτα της 15ης Νοέμβρη, ενώ αυτό έδειξε την αστυνομική του ταυτότητα και ήταν καθόλα νόμιμο; Με ποιο δικαίωμα κατά την παρουσία του στο αστυνομικό μέγαρο, ανοίγουν την τσάντα του, παίρνουν έγγραφα και βιβλία και τα επιστρέφουν μετά τη διέλευση ενός τετάρτου της ώρας; Με ποιο δικαίωμα παρακολουθείται γνωστό στέλεχος του φοιτητικού κινήματος και της νεολαίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α., όπως αυτό διαφάνηκε από τις διάφορες περίεργες ερωτήσεις που υπέβαλαν στον προσαχθέντα
Η αστυνομική αυθαιρεσία δε θα μείνει αναπάντητη.
Ζητάμε να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα των 2 αντρών της ΟΠΚΕ που διενήργησαν τον έλεγχο, (εξ’ άλλου το Υπουργείο προωθεί διάταξη για να είναι εμφανή τα διακριτικά των αστυνομικών).
Ζητάμε την καταδίκη της προσπάθειας εκφοβισμού και ποινικοποίησης σε μέλη της νεολαίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και του νεολαιίστικου κινήματος.
Ζητάμε ο Διοικητής Κρήτης και ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηρακλείου να πάρουν θέση και να καταδικάσουν απερίφραστα τα γεγονότα.
Ζητάμε από όλους τους προοδευτικούς πολίτες του Ηρακλείου, τους φορείς, τα σωματεία, τους συλλόγους να προασπίσουν τα δημοκρατικά δικαιώματα, να τραβήξουν διαχωριστική γραμμή με πράξεις αστυνομικής τρομοκρατίας και στοχοποίησης του χώρου της ριζοσπαστικής αριστεράς.
Νομίζουμε ότι όλα αυτά εκθέτουν την αστυνομία και δυναμιτίζουν το κλίμα ενόψει των επερχόμενων διαδηλώσεων για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή τον περασμένο Δεκέμβρη, δημιουργώντας όξυνση εντός και εκτός των χώρων της νεολαίας.


25/11/09
Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου

Νομαρχιακή Συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ

Τη Δευτέρα 23 Νοέμβρη και ώρα 7.30 μ.μ.
στο Θεατρικό Σταθμό
θα πραγματοποιηθεί η Νομαρχιακή Συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου.
Η Νομαρχιακή Συνέλευση γίνεται στα πλαίσια της επερχόμενης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ που θα γίνει στις 27-29 Νοέμβρη στην Αθήνα.

Ερώτηση για τη Σύλληψη και κακοποίηση φοιτητών στο Ηράκλειο κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου

Ερώτηση Αλ.Τσίπρα,
Μ.Κριτσωτάκη,
Η.Διώτη

προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Στις 17 Νοέμβρη 2009, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης για την 36η επέτειο του ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου, στην οποία συμμετείχαν μαθητές, φοιτητές αλλά και ενήλικες με μικρά παιδιά, η «διακριτική» παρουσία της αστυνομίας που είχατε εξαγγείλει ήταν έντονη και πολυπληθής.
Η αντίδραση δε αυτής της «διακριτικά παρευρισκόμενης δύναμης», με την έναρξη της πορείας και έπειτα από μεμονωμένο επεισόδιο, με εκτεταμένη ρήψη χημικών και δακρυγόνων, ανθρωποκυνηγητό και συλλήψεις στο κέντρο της πόλης, τρομοκράτησε ανυποψίαστους πολίτες που εργάζονταν ή κινούνταν στους δρόμους και την αγορά, κάθε άλλο παρά δικαιολογεί το όνομα του Υπουργείου σας.
Συνελήφθησαν τέσσερεις φοιτητές και οι δύο εξʼ αυτών κακοποιήθηκαν, «μετά τη σύλληψη, με αγριότητα, σε είσοδο πολυκατοικίας ο ένας, και σε κλούβα της Αστυνομίας, αφού έκλεισαν τις κάμερες, ο δεύτερος» όπως δηλώθηκε από τους ίδιους του συλληφθέντες στον Τύπο και σε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως προκύπτει από την δικογραφία, οι συλληφθέντες παραδόθηκαν από αστυνομικούς σε άλλους αστυνομικούς και στην συνέχεια κακοποιήθηκαν από αυτούς τους αστυνομικούς που τους παρέλαβαν.

Επειδή είναι απαράδεκτο στον 21ο αιώνα, να καταπατούνται τα δικαιώματα όσων συλλαμβάνονται, ότι κι αν έχουν ή δεν έχουν διαπράξει.

Επειδή μερικές εβδομάδες μετά την εκλογή της, η νέα κυβέρνηση φαίνεται να ακολουθεί τα χνάρια της προηγούμενης. ("Καμία ανοχή", προκλητική παρουσία ΜΑΤ σε διαδηλώσεις όπως η χθεσινή, προσαγωγές και συλλήψεις).

Επειδή με την καταστολή και την τρομοκρατία δεν τιμωρούνται αυτοί που δημιούργησαν και δημιουργούν τα προβλήματα, τιμωρούνται αυτοί που διαμαρτύρονται – διαδηλώνουν κι εκεί εξαντλείται η σκληρότητα.

Επειδή φοβούμαστε ότι μπαίνουμε στην επέτειο του περσινού Δεκέμβρη με αρνητικό τρόπο.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Έχει διαταχθεί η διενέργεια ΕΔΕ και αν όχι γιατί;
2. Τι μέτρα προτίθεσθε να λάβετε για να παύσουν, σύμφωνα και με τις εξαγγελίες σας, τέτοια φαινόμενα αστυνομικής αυθαιρεσίας ώστε να δικαιολογείται και η νέα ονομασία του Υπουργείου του οποίου προΐστασθε;

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ
ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009, στις 19:00,
στην αίθουσα ΑΝΔΡΟΓΕΩ

Το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ Ηρακλείου, η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου και ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Μιχ. Κριτσωτάκης
σας προσκαλούμε σε εκδήλωση συζήτηση με θέμα:

«Η Αριστερά στον 21ο αι.
& το παράδειγμα της Λατινικής Αμερικής»


Θα μιλήσει ο Πρέσβης της Βενεζουέλας
RODRIGO OSWALDO CHAVES SAMUDIO

ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΗ ΒΙΑΝΝΟ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

- Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
- Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
- Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
-
Θέμα : «Οι καταστροφές από τα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή της Βιάννου»

Οι πρόσφατες δυνατές βροχοπτώσεις στην περιοχή της Βιάννου, της Ιεράπετρας, του Οροπεδίου Λασιθίου δημιούργησαν τεράστιες καταστροφές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, σε σπίτια, θερμοκήπια, καλλιέργειες. Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών, ελαιώνων και μάλιστα μερικές μέρες πριν την έναρξη της ελαιοπαραγωγικής περιόδου καταστράφηκαν καθώς και εγκαταστάσεις, θερμοκήπια, γεωργικά μηχανήματα αχρηστεύθηκαν ενώ ζημιές παρατηρήθηκαν και σε αγροτικές κατοικίες.
Τα φαινόμενα αυτά δεν είναι τυχαία, παρουσιάζουν πλέον μια περιοδικότητα ενώ σχετίζονται με την επέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον και τις σοβαρές ελλείψεις στις υποδομές. Ειδικότερα, στην Βιάννο, στον οικισμό Τέρτσα και τα χωριά Ψαρή Φοράδα και Αρβη η περιοδικότητα είναι συχνή με μεγάλες καταστροφές στις 21 και 22/11/08 και το 2005. Ωστόσο, οι αποζημιώσεις από την Πολιτεία, παρά τις υποσχέσεις, δεν ήταν αρκετές για να αποκαταστήσουν τις τεράστιες ζημιές και να προχωρήσουν στα αναγκαία έργα υποδομής και υποστήριξης των περιοχών αυτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τις περσινές καταστροφές οι κάτοικοι της Βιάννου, εισέπραξαν, μόλις πριν δύο μήνες, το ποσό των 300.000 ευρώ ενώ η αποτίμηση των ζημιών από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Kρήτης ήταν 3 εκατομμύρια ευρώ.
Επειδή οι καταστροφές αφορούν τόσο αγροτικές καλλιέργειες, θερμοκήπια, μηχανήματα, εγκαταστάσεις, αγροτικές κατοικίες όσο και έργα υποδομής (επαρχιακό οδικό δίκτυο κλπ) και υπάρχει άμεση ανάγκη για την αποκατάστασή τους,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές του προηγούμενου έτους (21 & 22/11/08) σύμφωνα με τις αποτίμηση που έκανε η Περιφέρεια Κρήτης και πότε; Υπάρχει πρόθεση να αξιοποιηθεί το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (ΕΤΑΕΑ-ΠΔ 227/2007) όπως είχε δεσμευθεί ο πρώην πρόεδρος του Ταμείου κ. Πέτρος Μολυβιάτης;
Τι μέτρα θα λάβουν για την αποκατάσταση των ζημιών στο οδικό δίκτυο και τις υποδομές στις παραπάνω περιοχές ώστε να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής και υποστήριξης του εδάφους για να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα; Θα καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στους πληγέντες; Θα υπάρξει ένας σχεδιασμός για την ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων και την αντιπλημμυρική προστασία;


Ο ερωτών βουλευτής

Μιχάλης Κριτσωτάκης

ΓΙΑ ΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς
κ. Υπουργό Δικαιοσύνης

Θέμα: Ίδρυση Εφετείου στο Ηράκλειο Κρήτης.

Όπως είναι ήδη γνωστό στην Κρήτη λειτουργεί ένα Εφετείο το οποίο εδρεύει στα Χανιά και έχει αρμοδιότητα για όλες τις υποθέσεις του νησιού. Η ίδρυση νέας έδρας Εφετείου στην πόλη του Ηρακλείου αποτελεί πάγιο αίτημα των φορέων και των πολιτών της ανατολικής Κρήτης, οι οποίοι υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία καθώς αναγκάζονται να διανύσουν πολλά χιλιόμετρα για να μεταβούν στα Χανιά, σε πολλές περιπτώσεις παραπάνω από μια φορά, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται με τεράστιο κόστος για μετακίνηση, διαμονή, αμοιβές εκτός έδρας κλπ. Είναι χαρακτηριστικό ότι για να μεταβεί ένας κάτοικος από τη Σητεία για υπόθεση στα Χανιά θα πρέπει να διανύσει περίπου 600 χλμ, μετ΄ επιστροφής.
Εκτός της οικονομικής αιμορραγίας και της ταλαιπωρίας των πολιτών η λειτουργία της μοναδικής έδρας Εφετείου στα Χανιά δημιουργεί προβλήματα στην ισονομία και στην απονομή δικαιοσύνης, καθώς η πλειοψηφία των υποθέσεων προέρχονται από την Ανατολική Κρήτη και τις περισσότερες φορές μάρτυρες και διάδικοι αρνούνται να μεταβούν στα Χανιά για να μην χάσουν εργάσιμες ημέρες με αποτέλεσμα οι υποθέσεις να αναβάλλονται ή να εκδικάζονται εις βάρος των κατοίκων της Ανατολικής Κρήτης λόγω απουσίας ή ελλείψεως μαρτύρων.
Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Ηρακλείου και Λασιθίου το προηγούμενο διάστημα αντέδρασαν δυναμικά με συνεχείς κινητοποιήσεις και αποχή από τις δικαστικές αίθουσες και εξακολουθούν να απέχουν από τις διαδικασίες ενώπιον του Εφετείου Κρήτης.
Τον Μάρτιο του 2008 η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου επικαλούμενο το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα όλων των πολιτών για ισονομία γνωμοδότησε θετικά για την ίδρυση νέου Εφετείου στο Ηράκλειο μαζί με άλλα τρία Εφετεία (Μυτιλήνης, Αγρινίου και Χαλκίδα) ενώ έχουν υπάρξει αποφάσεις όλων των Δικαστικών και Εισαγγελικών Ενώσεων της χώρας, καθώς και εκείνης της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος να εισηγηθεί θετικά υπέρ της ίδρυσης του Εφετείου τεσσάρων.

Με βάση τα παραπάνω:

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

- Υπάρχει η πολιτική βούληση να προχωρήσει η κυβέρνηση, μετά και την θετική γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου και τις προεκλογικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού κ.Γ.Παπανδρέου, στην ίδρυση και λειτουργία νέας έδρας Εφετείου στο Ηράκλειο και με ποιο χρονοδιάγραμμα;


Ο ερωτών βουλευτής

Μιχάλης Κριτσωτάκης

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΝΩΣΟ

Προς τον
κ.Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού


Θέμα: «Το Μινωικό Ανάκτορο της Κνωσού απουσιάζει από τον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UΝΕSCO»

Το Μινωικό Ανάκτορο της Κνωσού είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Η σημασία και η αξία του, ως κέντρο ανάπτυξης και εξέλιξης του μινωικού πολιτισμού αναγνωρίζεται διεθνώς και αποδεικνύεται από το ενδιαφέρον εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών (δεύτερο μετά την Ακρόπολη, μνημείο της χώρας σε επισκεψιμότητα) από όλο τον κόσμο.
Ωστόσο, η Κνωσός απουσιάζει από τον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς (γνωστό και ως Καλεντάρι της UNESCO) διότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις που θέτει η UNESCO όπου ορίζει ότι για να ενταχθεί το Μνημείο στο Καλεντάρι θα πρέπει να αποδίδει το πνεύμα και την ατμόσφαιρα που εξέπεμπε στην εποχή του και να είναι απαλλαγμένο από αυθαίρετες παρεμβάσεις τόσο στο ίδιο το μνημείο όσο και στον περιβάλλοντα χώρο.
Οι σοβαρές ελλείψεις στην συντήρηση και την αναστήλωσή του αλλά κυρίως οι άστοχες και χωρίς μελέτη παρεμβάσεις γύρω από το Ανάκτορο που αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία και το μεγαλείο του, οι αυθαιρεσίες στις χρήσεις γης και στη δόμηση (πλέον των 700 πολεοδομικών παραβάσεων έχουν βεβαιωθεί από την ΚΓ΄ ΕΠΚΑ) και η εμφάνιση και η λειτουργία των καταστημάτων που βρίσκονται στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου αποτελούν μειονεκτήματα για την ένταξη στη λίστα της UNESCO.
Το Υπουργείο Πολιτισμού στο παρελθόν, αποσπασματικά, απαλλοτρίωσε κάποια ακίνητα τα οποία, στη συνέχεια, εγκατέλειψε με αποτέλεσμα να γίνουν εστίες μόλυνσης και σκουπιδιών και να διαμορφώνουν εικόνα που προσβάλει το μνημείο. Πολλά από τα προβλήματα που αφορούν στις χρήσεις γής και στις αυθαίρετες παρεμβάσεις προκύπτουν και από το ζήτημα που αφορά στα όρια των αρχαιολογικών ζωνών και γι αυτό είναι επείγουσα ανάγκη να υπάρξει ένας ευρύτερος σχεδιασμός και επιστημονική μελέτη για τον επανακαθορισμό των ορίων των Αρχαιολογικών Ζωνών και των χρήσεων γης με γνώμονα τον σεβασμό και την προστασία του μνημείου και την αναβάθμιση του περιβάλλοντα χώρου.
Επειδή οι ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση βαρύνουν το ΥΠ.ΠΟ και τις Υπηρεσίες του και η αδιαφορία, η προχειρότητα, η επιπολαιότητα που έχει αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα το μνημείο της Κνωσού δεν μπορεί να συνεχιστούν,
Επειδή η προετοιμασία του φακέλου πρότασης ένταξης του Αρχαιολογικού Χώρου της Κνωσού μαζί με τα άλλα υποψήφια ελληνικά μνημεία (αρχαιολογικοί χώροι των Φιλίππων, της Νικόπολης, το αρχαίο Λαύριο, η περιοχή του Ολύμπου, η μεγάλη και η μικρή Πρέσπα με τα βυζαντινά μνημεία, η προστατευόμενη περιοχή Δάσους Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου και το φαράγγι της Σαμαριάς) για το 2012 είναι μια χρονοβόρα διαδικασία,


Ερωτάται ο κ.Υπουργός,

- Θα προχωρήσει στην εκπόνηση συνολικής μελέτης και σε ένα ευρύτερο σχεδιασμό για την συντήρηση, αναστήλωση, προστασία και ανάδειξης του Ανακτόρου της Κνωσού και αναβάθμισης του περιβάλλοντα χώρου και της ευρύτερης περιοχής;
- Θα δώσει οριστική λύση στα χρόνια προβλήματα που έχουν προκαλέσει η αυθαιρεσία στην δόμηση με κατεδαφίσεις των παράνομων κτισμάτων και απαλλοτριώσεις ώστε να απαλλαχθεί το Μνημείο από κτίσματα και καταστήματα που το περιβάλλουν;
- Θα προχωρήσει σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες για την προετοιμασία φακέλου προκειμένου ο Αρχαιολογικός Χώρος της Κνωσού να ενταχθεί στο καλεντάρι της UNESCO ως ένα από τα μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς;

Ο ερωτών βουλευτής
Μιχάλης Κριτσωτάκης

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την κ. Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: Συμβασιούχοι του Πανεπιστημίου Κρήτης

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών δεν έχει γίνει καμία προκήρυξη θέσεων μονίμου προσωπικού στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Οι ανάγκες των διοικητικών υπηρεσιών καλύπτονται σε ένα μεγάλο ποσοστό από συμβασιούχους υπαλλήλους, οι οποίοι, εργάζονται με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου - στην καλύτερη περίπτωση - ή συμβάσεις έργου.
Οι συμβασιούχοι υπάλληλοι εργάζονται για χρόνια στην ίδια θέση, με διαδοχικές συμβάσεις, έχουν το ίδιο αντικείμενο εργασίας με το μόνιμο προσωπικό των υπηρεσιών και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες (σχετική επιστολή με Αρ. Πρωτ.417 /26-10-2009 του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητή κου Ιωάννη Παλλήκαρη προς το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων).
Επειδή πρόκειται για εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό (οι περισσότεροι έχουν προϋπηρεσία που ξεπερνά κατά πολύ τους 24 μήνες),
Επειδή με τις παρούσες συνθήκες, βιώνουν μια πρωτοφανή εργασιακή ανασφάλεια, η οποία χρόνο με το χρόνο γίνεται δυσχερέστερη και απειλείται με απόλυση λόγω της υποχρηματοδότησης των Πανεπιστημίων και της καθυστέρησης εκταμίευσης πόρων από το ΕΣΠΑ, το οποίο βέβαια μόνο προσωρινά θα μπορούσε να προσφέρει κάποια λύση,
Επειδή οι εν λόγω θέσεις εργασίας αντιστοιχούν σε οργανικές θέσεις,
Επειδή, σε περίπτωση απόλυσης των συγκεκριμένων εργαζόμενων, το Πανεπιστήμιο Κρήτης θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα δυσλειτουργίας

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Προτίθεται να προχωρήσει σε οριστική ρύθμιση του προβλήματος θεσμοθετώντας μόνιμη εργασιακή σχέση για τους εργαζόμενους του Πανεπιστημίου Κρήτης δίνοντας τέλος στην εργασιακή τους ανασφάλεια;

Ο ερωτών βουλευτής

Μιχάλης Κριτσωτάκης

ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς
Τους κ.κ. Υπουργούς
- Πολιτισμού και Τουρισμού
- Οικονομικών

Θέμα: «Κλειστό παραμένει το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου»

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου είναι ένα από τα σπουδαιότερα μουσεία της χώρας, το δεύτερο σε επισκεψιμότητα και το μοναδικό μουσείο που φιλοξενεί τα σημαντικότερα εκθέματα της μινωικής εποχής. Ωστόσο, το μουσείο παραμένει κλειστό για το κοινό από τις 13/11/06 προκειμένου να γίνουν εργασίες για την επέκταση και ανακαίνισή του, ενώ από το 2007 λειτουργεί προσωρινή έκθεση 370 περίπου αντικειμένων από τα 12.000 περίπου που διαθέτει ολόκληρη η συλλογή.
Όμως, παρά το γεγονός ότι έχουν, με σημαντικές βέβαια καθυστερήσεις, ολοκληρωθεί οι οικοδομικές και κτιριακές εργασίες, το μουσείο δεν είναι έτοιμο να ανοίξει τις πύλες του καθώς απαραίτητες ενέργειες, όπως η Μουσειογραφική Μελέτη και η ανάθεση κατασκευής βιτρινών, δεν έχουν μέχρι σήμερα προχωρήσει και δεν έχει εξασφαλιστεί η απαραίτητη χρηματοδότηση για την υλοποίησή τους.
Σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις για τη σύνταξη της οριστικής μελέτης και της μελέτης εφαρμογής, την διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμού και την επανατοποθέτηση των εκθεμάτων χρειάζονται τουλάχιστον δύο χρόνια.
Η τοπική κοινωνία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι αρχαιολόγοι και όλοι εκπρόσωποι της οικονομικής ζωής της Κρήτης έχουν επανηλλειμένως ενεργοποιηθεί επισημαίνοντας τη ανάγκη να προχωρήσουν με γρήγορους ρυθμούς οι διαδικασίες για την επαναλειτουργία του μουσείου το οποίο αποτελεί ουσιώδες έργο για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της μοναδικότητας του μινωικού πολιτισμού. Επιπλέον, το μουσείο αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες και η μη λειτουργία του έχει αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό και κατ΄ επέκταση στην οικονομική ζωή της πόλης.

Με βάση τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός;
Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία ανάθεσης της Μουσειογραφικής Μελέτης, πότε προβλέπεται η ολοκλήρωσή της και πως προτίθεστε να παρέμβετε ώστε να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις;
Υπάρχει σχεδιασμός για την εξασφάλιση των ανάλογων πιστώσεων για την υλοποίηση της Μουσειογραφικής Μελέτης και από ποιο φορέα;
Και τέλος, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου;



Ο ερωτών βουλευτής

Μιχάλης Κριτσωτάκης