ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ 23 ΜΑΡΤΗ 2010

ΣΤΙΣ 6.00μμ    ΣΤΗΝ ΠΛ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΩΡΑ!                ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ!

Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς καλεί όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν πρωτοβάθμια σωματεία, Τρίτη 23 Μαρτίου, στις 6.00 το απόγευμα στην Πλ. Ελευθερίας - Ηράκλειο.

Η κυβέρνηση Παπανδρέου οξύνει την επίθεση στο σύνολο των δικαιωμάτων μας. Σκοπό έχει να καταργήσει εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα επιβάλλοντας ταυτόχρονα ένα ακόμα πιο αντεργατικό φορολογικό σύστημα.

Οι εργαζόμενοι έχουν αποδείξει με τη μαζική συμμετοχή τους σε όλες τις τελευταίες κινητοποιήσεις ότι μπορούν να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, μπορούν να νικήσουν.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Η κυβερνητική αδιαφορία υπονομεύει τον ελληνικό Τουρισμό σε συνθήκες οικονομικής κρίσης

Συνάντηση διαβούλευσης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για τα μεγάλα προβλήματα του Τουρισμού

Συνάντηση διαβούλευσης για τα μεγάλα προβλήματα του Τουρισμού διοργάνωσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή. Συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων του Τουρισμού οι οποίοι κατέθεσαν τις θέσεις τους προκειμένου να αξιοποιηθούν απ΄τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην αρχή της συνάντησης ο βουλευτής Τάσος Κουράκης αναφέρθηκε στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον Τουρισμό, οι οποίες συνοψίζονται στα εξής σημεία:

• Άμεση και καθοριστική σύνδεση του τουρισμού με τις ανάγκες προστασίας του περιβάλλοντος, οι οποίες θα προτάσσονται σε όλες τις επιλογές της τουριστικής πολιτικής.
• Προώθηση των ειδικών μορφών τουρισμού με προτεραιότητα στις μορφές ήπιας ανάπτυξης.
• Ανάσχεση της επιβάρυνσης των ήδη ανεπτυγμένων τουριστικών περιοχών. Η επιλογή των περιοχών και των μέτρων θα βασιστεί σε μελέτη της φέρουσας ικανότητάς τους, η οποία θα επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
• Μέτρα ανακούφισης των τουριστικών περιοχών όλης της χώρας, με επίσπευση της δημιουργίας των αναγκαίων υποδομών και εφαρμογή προγραμμάτων ανάπλασης των φορτισμένων τμημάτων τους.
• Αποτελεσματική σύνδεση της παραγωγής των άλλων παραγωγικών τομέων, ιδιαίτερα των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα, με τον τουρισμό. Ενίσχυση προγραμμάτων που θα προωθούν την ενσωμάτωση αυθεντικών παραδοσιακών προϊόντων στο τουριστικό προϊόν, ώστε να υποστηριχθεί έτσι η επιβίωση των παραδοσιακών τρόπων παραγωγής τους.
• Αντιμετώπιση (σε κεντρικό και αποκεντρωμένο επίπεδο) των ιδιαίτερων προβλημάτων των νησιών: ικανοποιητική αεροπορική και ακτοπλοϊκή σύνδεση όλο το χρόνο, μονάδες περίθαλψης, παροχές, δίκτυα, επεξεργασία απορριμμάτων, χώροι πάρκινγκ κλπ.
• Προσαρμογή της διαφημιστικής παρουσίας της χώρας στο εξωτερικό και το εσωτερικό στα πορίσματα των σχετικών μελετών.
• Ανασχεδιασμός της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ενοποίηση φορέων όπου απαιτείται, ορθολογική κατανομή των εκπαιδευτικών μονάδων στο χώρο, αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών, ορθολογικός ανασχεδιασμός της επαγγελματικής κατάρτισης ώστε να μπορεί να φθάσει στους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους επιχειρηματίες όλης της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των μικρών νησιών.
• Προσαρμογή του αναπτυξιακού νόμου και των δράσεων του ΕΣΠΑ όλων των τομέων ώστε να στηρίζουν τις παραπάνω κατευθύνσεις.

Σε παρέμβαση που έκανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η ακτοπλοϊκή σύνδεση στην Ελλάδα δεν έχει αντιμετωπιστεί από την πλευρά ενός συστήματος μεταφορών ανθρώπων και αγαθών, όσο ως ένας χώρος εκχώρησης δημόσιων λειτουργιών σε ιδιωτικές επιχειρηματικές δραστηριότητες και μέσα από αυτό το πλέγμα έχει οργανωθεί η κάλυψη των αναγκών των ακτοπλοϊκών μεταφορών. Το γεγονός αυτό που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία έχει τις επιπτώσεις του και στην τουριστική ανάπτυξη. Ο βουλευτής τόνισε ότι δεν έχουμε ως Ελλάδα συστηματικά καταγεγραμμένο και μόνιμο και σταθερό προορισμό στις μετακινήσεις, δεν έχουμε εσωτερικές συνδέσεις μεταξύ των νησιωτικών περιοχών, δεν έχουμε σταθερές τιμές, δεν υπάρχουν μια σειρά από προϋποθέσεις προκειμένου κάποιος που ασχολείται με τον τουρισμό να έχει ένα σωστό προγραμματισμό. Γι΄αυτό ως ΣΥΡΙΖΑ προτείνουμε τη συγκρότηση ενός Δημόσιου Φορέα Ακτοπλοϊκών Μεταφορών, που δεν θα έχει μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα αλλά θα συμμετέχει και στην οργάνωση των μεταφορών.

Σε παρέμβαση του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης αναφέρθηκε στον τουρισμό της Κρήτης και συνολικότερα της περιφέρειας. Είπε ότι δεν υπάρχει κυβερνητική πολιτική για τον τουρισμό και έτσι ακυρώνεται κάθε συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει ο ελληνικός τουρισμός. Εντόπισε δε την ανάγκη ύπαρξης μιας ριζοσπαστικής αναστροφής της σημερινής κατάστασης.

Μετά τις ομιλίες των βουλευτών υπήρξαν ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις εκπροσώπων φορέων που παραβρέθηκαν στη συνάντηση, οι οποίες κινήθηκαν σε άλλο μήκος κύματος με αυτό του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Ακολούθησε γόνιμος διάλογος.

Υπόμνημα Ν.Χουντή και Π.Λαφαζάνη στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την παράνομη μεταβίβαση του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom

Τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ.Ιωάννη Τέντε επισκέφτηκαν σήμερα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης και το στέλεχος της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας Κώστας Παπαδιγενόπουλος. Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε στον κ. Τέντε υπόμνημα, στο οποίο μεταξύ άλλων τονίζεται ότι:

•Η κοινοτική Οδηγία 2004/25 επιβάλλει «στο πρόσωπο το οποίο έχει αποκτήσει τον έλεγχο μιας εταιρείας την υποχρέωση να απευθύνει προσφορά σε όλους τους κατόχους τίτλων της εν λόγω εταιρείας για την εξαγορά του συνόλου των συμμετοχών τους σε δίκαιη τιμή.»

•Η Ευρ. Επιτροπή σημειώνει ότι: «δεν έχουν εφαρμοστεί ορθά οι διατάξεις της οδηγίας σχετικά με τις δημόσιες προσφορές εξαγοράς, και ιδίως οι διατάξεις που αφορούν…την προστασία των μειοψηφούντων μετόχων …. Συν τοις άλλοις, η δυνατότητα των κρατών μελών να παρεκκλίνουν από τις εν λόγω διατάξεις έχει ερμηνευθεί κατά τρόπο πολύ διασταλτικό.»

•Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ζητά «να εμποδιστεί το παράνομα συσταθέν Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ να λαμβάνει μείζονος σημασίας αποφάσεις, που αλλοιώνουν την κατάσταση των εταιρειών του ομίλου.» και να περιφρουρηθούν «τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου και χιλιάδων μικρομετόχων αλλά και πολλών ασφαλιστικών ταμείων που έχουν μετοχές του ΟΤΕ στο χαρτοφυλάκιό τους.»                                                                                    .....περισσότερα

Συνέντευξη Τύπου Α. Αλαβάνου στο Ηράκλειο

Στο Ηράκλειο βρέθηκε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Αλαβάνος και μίλησε σε εκδήλωση της φοιτητικής παράταξης ΑΡΕΝ με θέμα "Η Νεολαία μπροστά στο Σύμφωνο Σταθερότητας".

Κατά την εδώ παραμονή του έδωσε συνέντευξη τύπου στην οποία μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στα νέα μέτρα της κυβέρνησης, αλλά και το Σύμφωνο Σταθερότητας, τόνισε ότι“Στην Ελλάδα δεν έχουμε κυβέρνηση. Έχουμε φερέφωνα”


Ο σ. Αλαβάνος υποστήριξε πως το ΠΑΣΟΚ προχώρησε στην “μεγαλύτερη επίθεση ενάντια στο κοινωνικό κράτος” και στην “χειρότερη από την ανεξαρτησία της Ελλάδας κι έπειτα” Σκληρή ήταν η γλώσσα που χρησιμοποίησε, αναφερόμενος στις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας σαφές πως “καμία σοσιαλιστική κυβέρνηση δεν θα τολμούσε ποτέ να λάβει τέτοια μέτρα”. “Το ΠΑΣΟΚ μετά απ’ όλα αυτά συνεχίζει να αποκαλείται Σοσιαλιστικό κόμμα” ανέφερε χαρακτηριστικά ο σ. Αλαβάνος, προσθέτοντας:“Το ΠΑΣΟΚ πλέον θα έπρεπε να αποκαλείται ΠΑΟΚ, αφού δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον σοσιαλισμό”.

Εντονότατη ήταν η κριτική που άσκησε παράλληλα ο σ. Αλαβάνος και στον πρωθυπουργό της χώρας κ. Παπανδρέου, αποκαλώντας τον “υπεύθυνο Τύπου” της Ευρωπαϊκής Ένωσης. “Πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό πως η Ελλάδα έχει μία ξένη κυβέρνηση. Στα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα δεν μας κυβερνά η Ελλάδα, αλλά το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο έχουμε απολέσει ακόμα και το δικαίωμα ψήφου” τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, διευκρινίζοντας ωστόσο πως η Ελλάδα έχει μια ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη, την οποία ο πρωθυπουργός της χώρας επέλεξε να μην χρησιμοποιήσει.“Η κυβέρνηση δεν είχε καμία ταυτότητα και δεν είχε θέσεις” τόνισε ο σ. Αλαβάνος, υποστηρίζοντας πως αφού χώρες όπως η Ισπανία με συσσωρευμένα προβλήματα μπόρεσαν να ξεφύγουν από τα αδιέξοδα, μπορεί κάλλιστα και η Ελλάδα.

Αναφερόμενος στην αποτελεσματικότητα των μέτρων ο σ. Αλαβάνος υποστήριξε πως δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε καμία λύση, παρά μόνο σε πάγωμα της οικονομίας και μείωση των δημόσιων πόρων.Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Αλαβάνος υποστήριξε πως υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισης της δυσμενούς κατάστασης της χώρας, οι οποίοι δεν έχουν το χαρακτήρα του “σοκ” που επέλεξε να τους προσδώσει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και η Ευρωπαϊκή Ένωση.“Φυσικά και υπάρχει άλλος δρόμος για να βγούμε από την δύσκολη κατάσταση” τόνισε ο σ. Αλαβάνος, διευκρινίζοντας: “Μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε την ισχυρή διαπραγματευτική μας θέση στην Ευρώπη. Να προχωρήσουμε σε μειώσεις του ελλείμματος με πολιτικές προς άλλες κατευθύνσεις, όπως είναι οι εξοπλισμοί, τα νοσοκομεία, οι off – shore εταιρίες, η πάταξη της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής. Θα έπρεπε παράλληλα να προχωρήσουμε σε επενδύσεις άμεσης ή γρήγορης απόδοσης, αλλά και σε επενδύσεις πυρηνικού χαρακτήρα που θα αλλάξουν τον πυρήνα της οικονομίας”.

Ο σ. Αλαβάνος ανέφερε καταληκτικά πως για όλα αυτά τα μέτρα το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία απολύτως δημοκρατική νομιμοποίηση, αφού πουθενά στο πρόγραμμα του δεν ανέφερε τέτοιες πολιτικές.

Νέα συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα την Τρίτη, 16/3/2010. Στο Ηράκλειο στις 18:00 στην Πλ. Ελευθερίας

Ο ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζει τη μαζική και μαχητική συμμετοχή των εργαζομένων στην πανελλαδική πανεργατική απεργία και στις συγκεντρώσεις που οργάνωσαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα ενάντια στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης και υπέρ μιας άλλης πολιτικής διεξόδου από την κρίση.

Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι να ανακληθούν τα κυβερνητικά αντικοινωνικά μέτρα, μέχρι να ακυρωθεί το ευρωπαϊκό σύμφωνο σταθερότητας και να ανατραπεί το κυβερνητικό πρόγραμμα σταθερότητας που οδήγησε σε λιτότητα, φτώχεια και ανεργία σε βάρος των εργαζομένων.

ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ στα συλλαλητήρια που οργανώνουν σε όλη τη χώρα την Τρίτη, 16/3/2010, στις 6.00 το απόγευμα τα συντονιστικά των πρωτοβάθμιων σωματείων.

Στο Ηράκλειο η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 18:00 στην Πλ. Ελευθερίας

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Υπάρχει θέμα χρεωκοπίας για την Ελλάδα;

Του Δημήτρη Καζάκη


Η κυβέρνηση μαζί με τα ποικίλα «παπαγαλάκια» των διεθνών κυκλωμάτων έχουν στήσει μια ολόκληρη επιχείρηση για να πείσουν ότι η χώρα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα χρεοκοπίας, όσο ακολουθεί πιστά τις έξωθεν εντολές και όσο παραδίδεται ανυπεράσπιστη και ανοχύρωτη στις πιέσεις των αγορών και των γραφειοκρατών των Βρυξελλών. Το παράξενο είναι ότι αυτοί που φαίνεται να έχουν πειστεί περισσότερο είναι αρκετοί στην αριστερά....                 ...........περισσότερα     

Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων: Αλληλεγγύη και συμπαράσταση στους αγώνες των Ελλήνων εργαζομένων

Ενόψει και της αυριανής γενικής απεργίας η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη και συμπαράσταση στους αγώνες των Ελλήνων εργαζομένων και των συνδικάτων τους, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι αν δεν βοηθηθούν τώρα οι Έλληνες εργαζόμενοι προκειμένου να αποκρουστούν τα μέτρα, κάθε χώρα θα απομονώνεται από τους κερδοσκόπους και τις αγορές και θα περικόπτονται μισθοί και δικαιώματα.

Η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων κατηγορεί την ΕΚΤ, την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ότι προστατεύουν τους κερδοσκόπους, πιέζοντας τους Έλληνες εργαζόμενους με περικοπές, και ζητεί ένα νέο κοινωνικό σύμφωνο για την Ευρώπη, που θα αντικαθιστά το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Οι εργαζόμενοι χάνουν την εργασία τους κατά δεκάδες χιλιάδες, εξαιτίας της απληστίας και της κερδοσκοπίας των αρχόντων της αγοράς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα. Τα ευρωπαϊκά συνδικάτα παρακολουθούν με ιδιαίτερη ανησυχία την κατάσταση στην Ελλάδα και ιδιαίτερα την πίεση που ασκείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τους υπουργούς της Ευρωζώνης και την ΕΚΤ στην ελληνική κυβέρνηση για πιο σκληρά μέτρα λιτότητας, που θα πλήξουν τους εργαζόμενους και τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα και θα ανατρέψουν τον κοινωνικό ιστό στην Ελλάδα.

Τα μέτρα λιτότητας μέχρι τώρα περιλαμβάνουν ριζικές περικοπές μισθών και συντάξεων, εκτεταμένες φορολογικές αυξήσεις, απολύσεις μεγάλης κλίμακας και περικοπές των δαπανών του κοινωνικού κράτους. Τα μέτρα αυτά όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, αλλά θα βαθύνουν την κρίση, αφού τροφοδοτούν την ανεργία, υπονομεύουν την ευημερία, εξοντώνουν τη ζήτηση και στραγγαλίζουν την οικονομική δραστηριότητα.

Εκφράζουμε την πλήρη στήριξή μας στα ελληνικά συνδικάτα στην προσπάθειά τους να αντιδράσουν στα σχέδια μιας βραχυπρόθεσμης κοντόφθαλμης πολιτικής και ζητούμε σωστά, ισορροπημένα και κοινωνικά αποδεκτά προγράμματα, που θα αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τα συνδικάτα.

Η Ελλάδα είναι φανερά μόνη της για να αντιμετωπίσει ένα νέο κύμα χρηματοπιστωτικής κερδοσκοπίας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Κεντρική Τράπεζα της Ευρώπης και η Κομισιόν στέλνουν ένα εντελώς λάθος μήνυμα: 'Κάτω τα χέρια από τους κερδοσκόπους', ενώ οι εργαζόμενοι και οι κυβερνήσεις δέχονται πιέσεις για να μειώσουν τους μισθούς, τις κοινωνικές ενισχύσεις και τις δημόσιες υπηρεσίες.

Να γιατί η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων απαιτεί ένα νέο κοινωνικό σύμφωνο για την Ευρώπη. Η Ευρώπη χρειάζεται ένα φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, ένα κοινό ευρωομόλογο, μια ευρωπαϊκή υπηρεσία αξιολόγησης και μια Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που να υποστηρίζει επίσης τις δημόσιες πολιτικές και όχι μόνο τις τράπεζες, ενώ θα ενισχύει τις Συλλογικές Διαπραγματεύσεις και τις Συμβάσεις και δεν θα 'παγώνει' τους μισθούς.

Αν η Ευρώπη δεν ενεργήσει τώρα κατά των κερδοσκόπων, αν η Ευρώπη δεν οργανώσει την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών - μελών της και των εργαζομένων, τότε οι αγορές θα χρησιμοποιήσουν τη δύναμή τους για να απομονώσουν μία προς μία ορισμένες χώρες: Το ένα μετά το άλλο τα κράτη μέλη θα αναγκαστούν έτσι να μειώσουν τους μισθούς, την κοινωνική προστασία και την απασχόληση. Η κοινωνική Ευρώπη διατρέχει σοβαρό κίνδυνο.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 11/3/2010

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΡΠΑΖΟΥΝ ΤΟ ΦΑΪ ΑΠ' ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ,
κηρύσσουν τη λιτότητα.
Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσίματα, ζητάν θυσίες.
Οι χορτάτοι μιλάν στους πεινασμένους για τις μεγάλες εποχές που θα΄ρθουν
(Μπέρτολτ Μπρεχτ).

Μέσα στο περιβάλλον της τριπλής επιτήρησης (Κομισιόν, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), η κυβερνητική πλειοψηφία ψήφισε με τη στήριξη του ΛΑΟΣ στη Βουλή ένα πακέτο μέτρων που οδηγεί στην τελική εξόντωση όλων των εργαζόμενων χωρίς καμία εξαίρεση.

Τα κυβερνητικά μέτρα θίγουν βάναυσα όχι μόνο τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ, αλλά όλους τους εργαζόμενους. Καταργούν ουσιαστικά τις συνταγματικά κατοχυρωμένες συλλογικές συμβάσεις εργασίας στις ΔΕΚΟ. Οδηγούν όχι μόνο σε μείωση εισοδημάτων των εργαζομένων και συνταξιούχων αλλά και σε αύξηση του πληθωρισμού και της ακρίβειας. Η μείωση των μισθών σε συνδυασμό με την περικοπή των δημόσιων επενδύσεων δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε βάθεμα της ύφεσης και σε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας στη χώρα μας.

Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν θα σταματήσουν εδώ. Περιμένουν, υπολογίζουν, μετράνε ποια θα είναι η αντίδραση του εργαζόμενου κόσμου για να προχωρήσουν σε ακόμα μεγαλύτερη μείωση των μισθών και των συντάξεων και στον ιδιωτικό τομέα, στη συνέχιση του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου, στην ουσιαστική και τυπική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, στην απελευθέρωση των απολύσεων, στην ολοκληρωτική διάλυση του δημόσιου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης.

Χωρίς καμία αναβολή λοιπόν είναι η στιγμή που πρέπει να απαντήσουμε. Ο κόσμος της δουλειάς να δείξει επιτέλους ότι η δύναμη βρίσκεται στα χέρια του. Έχουμε ανάγκη ΕΝΑ μεγάλο κίνημα ενάντια στο κυβερνητικό Πρόγραμμα Σταθερότητας, ενάντια στο ζουρλομανδύα του ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας.

Καλούμε στο συντονισμό και στην κοινή δράση όλο τον κόσμο της αριστεράς, τους κοινωνικούς αγωνιστές, τους συνδικαλιστές που σέβονται το ρόλο τους, όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τους νέους και τις νέες, στη δημιουργία ενός ενιαίου πολιτικού και κοινωνικού μετώπου, που θα ανατρέψει αυτές τις πολιτικές και θʼ ανοίξει το δρόμο για μία άλλη πορεία της χώρας μας.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους σε μαζική και μαχητική συμμετοχή στην πανελλαδική πανεργατική απεργία που έχουν προκηρύξει η ΓΣΣΕ και η ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 11/3/2010 και στις κατά τόπους απεργιακές συγκεντρώσεις που οργανώνουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις.

ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΩΡΑ ΟΛΑ ΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ

ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Δίκτυο Γυναικών ΣΥΡΙΖΑ: 8 ΜΑΡΤΗ 2010 - ΔΕΝ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ, ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ


Μετά από 100 χρόνια γυναικείων αγώνων, δε γυρίζουμε πίσω


Στη σημερινή περίοδο της κρίσης, όπου μαθαίνουμε ότι το φάντασμα των «αγορών» πρέπει να καθορίζει τη ζωή μας και τα δικαιώματά μας, επιμένουμε στον αγώνα ενάντια στον καπιταλισμό και την πατριαρχία, για ισότητα των δύο φύλων και κοινωνική δικαιοσύνη.

Αγωνιζόμαστε μαζί με άλλες γυναικείες συλλογικότητες, και με εκδηλώσεις σε πολλά μέρη της Ελλάδας και διεκδικούμε:

● Αξιοπρεπή δουλειά για όλες – ίση αμοιβή, ίσες ευκαιρίες

Η ανεργία των γυναικών παραμένει για δύο δεκαετίες διπλάσια από αυτή των ανδρών ενώ η αμοιβή για ίση εργασία παραμένει άνιση στην πράξη μέσα από συγκέντρωση των γυναικών σε συγκεκριμένες, συνήθως «γυναικείες», θέσεις εργασίας και από αποκλεισμούς σε ειδικότητες, επαγγέλματα, εξέλιξη.

● Αλληλεγγύη ντόπιων και μεταναστριών

Δε δεχόμαστε διακρίσεις με βάση την εθνική προέλευση, διεκδικούμε ίσες ευκαιρίες στην απασχόληση, δε δεχόμαστε οι μετανάστριες να φορτώνονται επαγγελματικά, έναντι ελάχιστης αμοιβής, τα βάρη της οικογενειακής φροντίδας, αγωνιζόμαστε σθεναρά εναντίον του τράφικινγκ και της δουλείας των μεταναστριών που είναι διαδεδομένη παντού στη χώρα, όπως και σε πολλά μέρη του κόσμου.

● Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Η βία κατά των γυναικών, που φθάνει συχνά στο φόνο, στον ιδιωτικό χώρο πρωτίστως, παραμένει το πιο διαδεδομένο και πιο αποσιωπημένο έγκλημα εναντίον της αξιοπρεπούς διαβίωσης των γυναικών, ένα αναπαλλοτρίωμα «δικαίωμα» πολλών ανδρών για τον έλεγχο των σωμάτων των γυναικών και για την επιβολή σχέσεων εξουσίας. Απαιτούνται κοινωνικές παρεμβάσεις για την ενδυνάμωση των γυναικών, απαιτείται πολιτική της πολιτείας για αρωγή και στήριξη των γυναικών που αντιδρούν σ’ αυτή τη βία, απαιτείται κατάλληλη νομοθεσία.

● Αυτοδιάθεση του σώματός μας

Η ενδυνάμωση της ανδρικής εξουσίας μέσα σε συνθήκες έντασης και κρίσης συμπαρασύρει πολλές κατακτήσεις των γυναικών, και συχνά μετατρέπει το σώμα των γυναικών είτε σε αντικείμενο της ανδρικής εξουσίας, είτε σε εμπόρευμα, κυρίως μέσω των ΜΜΕ.

● Καμιά διάκριση λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού

Η ανεμπόδιστη άσκησή της σεξουαλικότητας με όποιον τρόπο επιλέγουν οι γυναίκες είναι βασική αξία του φεμινιστικού κινήματος, το οποίο δίνει αγώνες για την υπέρβαση και κατάργηση των διακρίσεων και ενάντια στην επιβολή του κυρίαρχου μοντέλου «κανονικότητας».

● Να μη μετατρέπονται τα ΜΜΕ σε Μαζικά Μέσα Εξευτελισμού των γυναικών

Η χρησιμοποίηση του γυναικείου σώματος και η παράλληλη λοιδωρία για πνευματική καθυστέρηση των γυναικών σε διαφημίσεις ή εκπομπές, έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, λόγω της αύξησης της «φιλοσοφίας» του ανταγωνισμού που αποτελεί τη βάση για κατάργηση κάθε δεοντολογίας και κάθε αξίας για την αξιοπρέπεια των γυναικών, με ακραίες εκδηλώσεις σεξισμού. Πολλές νέες κοπέλες οδηγούνται στον εξευτελισμό με τη χρήση των σωματικών τους προσόντων και αντάλλαγμα μια θέση τηλεοπτικής «περσόνας», και με συνέπεια τη δημιουργία ανάλογων προτύπων «πετυχημένης» γυναίκας, σε πλήρως αντίθετη κατεύθυνση με τις αξίες της ισότητας των δύο φύλων.

● Να μη γίνει η κρίση άλλοθι για την καταπάτηση των δικαιωμάτων μας

Η απαίτηση για εξίσωση των μισθών για τα δύο φύλα προς τα επάνω και για εξίσωση των χρόνων συνταξιοδότησης προς τα κάτω, είναι η απάντησή μας στις σημερινές μεθοδεύσεις που βρίσκονται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Δεν δεχόμαστε «έναν κόσμο ανάποδα», όπως μας ζητούν τα κέντρα οικονομικής και πολιτικής εξουσίας.

● Ίση συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, για την προώθηση της ισότητας των δύο φύλων με κοινωνική δικαιοσύνη.

Για τους παραπάνω και πολλούς άλλους λόγους αγωνιζόμαστε σήμερα, 8 του Μάρτη, όπως και κάθε μέρα του χρόνου, για ένα ισχυρό, μαζικό και διεκδικητικό γυναικείο κίνημα.

Δίκτυο Γυναικών ΣΥΡΙΖΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΜΑΝΩΛΗ ΓΛΕΖΟ ΚΑΙ ΤΗΝ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Μπροστά στην ογκούμενη διαμαρτυρία των εργαζομένων και των πολιτών, η κυβέρνηση επιστρατεύει τη βία και τα ΜΑΤ.

Η επίθεση ενάντια στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ο τραυματισμός του συμβόλου των λαϊκών αντιστάσεων Μ. Γλέζου αποκαλύπτουν τις προθέσεις της κυβέρνησης. Μετά την κοινωνική επίθεση, αρχίζει η προσπάθεια τρομοκράτησης των αγώνων, αρχίζει η επίθεση των δυνάμεων καταστολής.

Καταδικάζουμε την αστυνομική βία απέναντι στους απεργούς. Ταυτόχρονα καταδικάζουμε απερίφραστα την απαράδεκτη επίθεση σε βάρος του Προέδρου της ΓΣΕΕ κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου που οργάνωσε η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ στο Σύνταγμα.

Τέτοιες ενέργειες μόνο ως προβοκάτσια ενάντια στην ανάγκη ενότητας των κοινωνικών δυνάμεων, μπορούν να εκληφθούν. Και καμία σχέση δεν έχουν με τις δυνάμεις και την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι απόπειρες του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και του ΛΑΟΣ να χρεώσουν στις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ την ευθύνη αυτής της επίθεσης, αγγίζει τα όρια της φαιδρότητας.

Η επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αντιλαϊκές επιλογές οδηγεί τη χώρα σε κλίμα κοινωνικής όξυνσης και αυταρχισμού. Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα τίποτα πια, ούτε και η ανίερη συμμαχία στο Κοινοβούλιο, κυβέρνησης και ΛΑΟΣ, εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, μας προξενούν εντύπωση.

Ο αγώνας όμως των εργαζομένων θα είναι διαρκής μέχρι την απόσυρση των αντικοινωνικών και αντεργατικών μέτρων της κυβέρνησης.

To Γραφείο Τύπου

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ.Τσίπρας και οι: Παύλος Κλαυδιανός, Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Θεωνάς, Ελένη Σωτηρίου, μέλος της Εργατικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, παραχώρησαν σήμερα συνέντευξη τύπου για τα κυβερνητικά μέτρα.

Ο Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του τόνισε:

Είναι προφανές ότι βιώνουμε ιστορικές στιγμές. Πρόκειται για τα πιο σκληρά μέτρα που αποπειράθηκε να πάρει ποτέ κυβέρνηση από την μεταπολίτευση και μετά. Πρόκειται για απόπειρα ακύρωσης των κοινωνικών κατακτήσεων της μεταπολίτευσης. Πριν από μια βδομάδα στη Βουλή ζήτησα από τον πρωθυπουργό, ο οποίος προεκλογικά είχε θέσει το ερώτημα σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα, να διερωτηθεί για τη σύμπτωση απόψεων με τον κ. Καρατζαφέρη αν με τη πολιτική του έχει για τα καλά εγκαταλείψει τις σοσιαλιστικές ιδέες και έχει προσχωρήσει στη βαρβαρότητα. Με τις χθεσινές του αποφάσεις επιβεβαιώνει πλήρως την κριτική μας.
                                                                                                      .... Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη

Ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα στη συνεδρίαση της Ευρωομαδας Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά/Βόρεια Πράσινη Συμμαχία (GUE/NGL)

•ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΘΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
•ΠΡΟΦΥΛΑΚΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
•ΤΗΝ ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΘΑ ΒΑΛΟΥΝ ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ

Τη 2η ημέρα της επίσκεψής του στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας παρευρέθη και μίλησε στη συνεδρίαση της Ευρωομάδας GUE/NGL, στην οποία συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων οι εναλλακτικές προτάσεις διεξόδου από την κρίση και ο πολιτικός συντονισμός των κομμάτων που συμμετέχουν στην GUE/NGL για την οργάνωση των αγώνων ενάντια στις συνέπειες της κρίσης............                                                                                         .............Περισσότερα

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου ΣΥΡΙΖΑ για τα κυβερνητικά μέτρα

Με περισσή ωμότητα και κυνισμό η κυβέρνηση ανακοίνωσε το νέο πακέτο μέτρων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επίθεση ενάντια στην μισθωτή εργασία μεταπολιτευτικά. Η κυβέρνηση υλοποιεί τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, υποτάσσοντας την ελληνική οικονομία στις διαθέσεις των κερδοσκοπικών αγορών και του διεθνούς τραπεζικού κεφαλαίου.


Ο σημερινός δημοσιονομικός στραγγαλισμός της ελληνικής οικονομίας είναι απόρροια του σημερινού νεοφιλελεύθερου πλαισίου της Ε.Ε.

Τα νέα κυβερνητικά μέτρα θα βυθίσουν σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση τη χώρα, αποτελούν δε μέρος μιας καθολικής επίθεσης με στόχο την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των εισοδημάτων και του ασφαλιστικού συστήματος .

Είναι μεγάλες οι ευθύνες των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που διέλυσαν τον παραγωγικό ιστό της χώρας και βάθυναν τις στρεβλώσεις του εγχώριου παραγωγικού μοντέλου .

Ο μαζικός και ενωτικός αγώνας των εργαζομένων για την ανατροπή των μέτρων είναι ο μόνος δρόμος αλλά και η ελπίδα για μια άλλη πορεία της χώρας και της Ευρώπης Καλούμε κάθε εργαζόμενο/η, κάθε νέο κα νέα να βρεθεί από αύριο στους δρόμους.

To Γραφείο Τύπου

Συνέντευξη του Γιάννη Δραγασάκη στο TV Χωρίς Σύνορα

Όταν από όλα τα ΜΜΕ σχεδόν, το μήνυμα που εκπέμπεται είναι ότι στην σημερινή κρίσιμη κατάσταση που βρίσκεται η Χώρα ,τα μέτρα που προτείνονται από τους κοινοτικούς εταίρους και παίρνονται από τον πρωθυπουργό είναι μονόδρομος, μια σοβαρή, φωνή ενός Έλληνα πολιτικού και οικονομικού επιστήμονα, του Γιάννη Δραγασάκη, έρχεται να δώσει απαντήσεις και προτάσεις που σαφώς δείχνουν ότι υπάρχει και άλλος δρόμος......

Πώς κρίνετε την πρόταση του κ. Σπ.Μαρκέτου, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα οφείλει να κηρύξει τη στάση πληρωμής του χρέους, με στόχο την επαναδιαπραγμάτευσή του και με βασικό κίνητρο την αποφυγή περαιτέρω περικοπής των κοινωνικών δαπανών;

Η στάση πληρωμών είναι ένα όπλο ύστατης ανάγκης και επομένως, από τη μια μεριά, δεν μπορεί κανείς να το αποκλείσει αν δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα. Aπό την άλλη, βεβαίως, ακριβώς επειδή είναι όπλο και μάλιστα ύστατης ανάγκης, έχει μεγάλη σημασία ποιος το κρατά και προς τα που στρέφεται, δηλαδή για ποιο σκοπό χρησιμοποιείται. Προς το παρόν, προσωπικά θα έβλεπα στην παρούσα φάση, διατηρώντας για το μέλλον όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, μια επιμονή -ει δυνατόν και συντονισμένη με άλλες χώρες που έχουν το ίδιο πρόβλημα- προς την κατεύθυνση ότι από τη στιγμή που έχουμε κοινό νόμισμα δικαιούμαστε να απαιτούμε ένα κοινό μηχανισμό δανεισμού, ένα κοινό ταμείο αλληλεγγύης στην ΕΕ, στην Ευρωζώνη ειδικότερα. Όπως έχουν αναγνωρίσει και έγκυροι, ας το πω έτσι, οικονομολόγοι, νομπελίστες όπως ο Στίγκλιτς, ακόμη και οι ιδρυτές της Ευρωζώνης (αναφέρομαι στον Ντελόρ) αλλά και γενικά, ξεκινώντας αυτές τις συζητήσεις και σε ευρύτερες δυνάμεις, υπέθεταν ότι θα υπάρχει μια δυνατότητα έκδοσης ευρωομολόγου ή άλλου μηχανισμού κοινού δανεισμού. Δεν πρέπει να φύγουμε από αυτό το πεδίο, παρά μόνο αν πρέπει να φύγουμε.
                                                                                                                         .............περισσότερα

ΕΤΣΙ ΘΑ ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΟ ΓΕΝΑΡΗ ΤΟΥ 2010

ένα ποίημα της Ν. Βαλαβάνη

Τότε που στο μεγάλο κύμα κρύου στην Ουαλία, τη Daisy
οι πρώην ανθρακωρύχοι έκαιγαν για θέρμανση
εγκυκλοπαίδειες και άλλους τόμους συμπαγείς που κάνουν
εξαιρετική φωτιά και τα βιβλιοπωλεία μεταχειρισμένων
ξεπουλούσαν. Ασυγχώρητοι οπαδοί
του Πέπε Καρβάλιο ίσως. Ή απλώς υπέκυψαν
στον αδυσώπητο υπολογισμό: ένα κιλό βιβλία
100 φορές φθηνότερο από ένα κιλό κάρβουνο ...

ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΗΣ ΟΠΕΡΑΣ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΡΑΣ; ΄Η ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ ΤΗΣ ΕΚΑΤΟΠΕΝΗΝΤΑΡΑΣ;

Με αφορμή τις παραστάσεις σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Ουίλσον στην Αθήνα

της Νάντιας Βαλαβάνη

Βαθιά μέσα στο Φλεβάρη έφτασε ο απόηχος των τεσσάρων παραστάσεων στην Αθήνα, όλων sold-out, της σκηνοθετημένης από τον Ουίλσον Όπερας της πεντάρας. Με αιχμή το εξωφρενικό εισιτήριο, απίθανα ακριβότερο απ’ ότι στο Βερολίνο ή άλλες ευρωπαϊκές πόλεις*, αλλά και τις εξίσου διθυραμβικές κριτικές.

Έχοντας σκάσει κι εγώ το 100ρικο μου, βγήκα από την παράσταση με εξαιρετικά ανάμικτες σκέψεις και αισθήματα.

Η Πτήση πάνω απ’ τον ωκεανό αλά Ουίλσον

Κανονικά δε θα έπρεπε. Είχα ήδη μια πρώτη γεύση σκηνοθεσίας Μπρεχτ αλά Ουίλσον....