ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Κρήτης στη συνεδρίαση της την 24η/6/2010 ασχολήθηκε με την κατάσταση στο ΣΥΡΙΖΑ, τις εξελίξεις στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό, τις κινητοποιήσεις των συνδικαλιστικών φορέων καθώς επίσης και τα ζητήματα των προσεχών αυτοδιοικητικών εκλογών.

Η Γραμματεία Ηρακλείου διαπιστώνει ότι η πολιτική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ, οι παρεμβάσεις του και η οργανωτική του κατάσταση δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες και τις κοινωνικές απαιτήσεις. Ιδιαίτερα μάλιστα σε μια περίοδο που ξεδιπλώνεται η πιο σκληρή και ανελέητη επίθεση σε δικαιώματα και κατακτήσεις αιώνων.

Η πρόσφατη αποχώρηση 4 βουλευτών και η διάσπαση τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ πληγώνει το εγχείρημά μας σε μια περίοδο που χρειάζεται τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση. Παράλληλα, οι σοβαρές διαφωνίες σε πολιτικά και ιδεολογικά ζητήματα, που δεν αντιμετωπίζονται, αλλά και η οργανωτική μας ανυπαρξία δημιουργούν μια εικόνα διάλυσης, παραμάγαζων, προσωπικών ή ομαδοποιημένων στρατηγικών.

Η απογοήτευση και αποστράτευση πολλών ανθρώπων που πίστεψαν στο εγχείρημα είναι διάχυτη. Η έλλειψη εμπιστοσύνης και η απαξίωση με την οποία μας αντιμετωπίζουν ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, στα οποία θα μπορούσαμε να επενδύσουμε πολιτικά και να τα συσπειρώσουμε κοινωνικά, είναι εμφανής.

Για τούτο, ενώ δίκαια διαπιστώνουμε, τη βαθιά κρίση των συνδικαλιστικών, αυτοδιοικητικών, πολιτιστικών και γενικότερα όλων των κοινωνικών φορέων, αδυνατούμε να παρέμβουμε. Βιώνουμε –μαζί με όλη την κοινωνία- τις αλλεπάλληλες ήττες του συνδικαλισμού, την κρίση ιδεολογίας στην αυτοδιοίκηση, την κρίση αξιών σε όλο το κοινωνικό φάσμα. Όμως η δική μας πολύπλευρη κρίση και η έλλειψη προσανατολισμού δεν αφήνουν πολλά περιθώρια διαμεσολάβησης και δρομολόγησης των αναγκαίων κρίσιμων ανατροπών. Έχουμε μεγάλη την ευθύνη για τις ήττες, τον αποπροσανατολισμό, τις απογοητεύσεις, την αποστασιοποίηση του κοινωνικού σώματος.

Βέβαια οι παρακαταθήκες της Αριστεράς, η γνώση και η ιστορική εμπειρία της, οι ζωντανές δυνάμεις που ακόμα έχει στους κόλπους της θα μπορούσαν να επαναθεμελιώσουν μια κοινωνία που σήμερα καταρρέει. Θα μπορούσαν να την αναζωογονήσουν, να την εμπνεύσουν, να την κινητοποιήσουν.

Για να στηριχθεί μια τέτοια προοπτική είναι απαραίτητη η δική μας στροφή. Σε πιο ποιοτικά, πιο αριστερά χαρακτηριστικά. Είναι ανάγκη να αποσαφηνίσουμε το πολιτικό μας στίγμα και το λόγο που εκφέρουμε. Να αποκτήσουμε ένα πιο κρουστικό και αιχμηρό πρόσωπο. Να αναπτύξουμε πιο δυναμικές πρωτοβουλίες εντός βουλής και εκτός βουλής. Για την ανατροπή του μνημονίου και την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού.

Πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε σε ανασυγκρότηση του εγχειρήματος ΣΥΡΙΖΑ. Να αφήσουμε τους τακτικισμούς. Να χτίσουμε μια νέα και πιο συμπαγή πολιτική ενότητα. Να συνομολογήσουμε και να συνυπερασπιστούμε επιτέλους τις απαιτούμενες πολιτικές προτεραιότητες, τα οράματα και τους στόχους. Να απαντήσουμε –καθαρά και συνολικά- στην κοινωνία για το τι μπορεί και πρέπει να γίνει σήμερα. Να αποκτήσουμε νέα διευρυμένα κινηματικά χαρακτηριστικά.

Η Γραμματεία Ηρακλείου θεωρεί πως μεγάλη ευθύνη έχουν τα κεντρικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, που πρέπει να συνειδητοποιήσουν την κατάσταση και να κινηθούν γρήγορα. Πριν είναι για όλους μας πολύ αργά!

Αφουγκραστείτε λοιπόν σύντροφοι της Κεντρικής Γραμματείας τον απλό κόσμο της Αριστεράς που λέει φτάνει πια και απαιτεί όσο ποτέ άλλοτε ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ 24/6/2010

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Το κείμενο του «Μνημονίου» στην αγγλική έκδοσή του περιέχει επιπλέον μέτρα από την ελληνική έκδοση η οποία ψηφίστηκε στη Βουλή

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: - τον κύριο Υπουργό Οικονομικών

          - και τον κύριο Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης


Θέμα: Πρωτοφανής εμπαιγμός του Ελληνικού Λαού και της Βουλής από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Το κείμενο του «Μνημονίου» στην αγγλική έκδοσή του περιέχει επιπλέον μέτρα από την ελληνική έκδοση η οποία ψηφίστηκε στη Βουλή.

Η προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό ΕΕ - ΕΚΤ – ΔΝΤ, δεν σημαίνει μόνο την καθημερινή εξαγγελία πρωτοφανών μέτρων κοινωνικής κατεδάφισης στο πλαίσιο εφαρμογής του γνωστού «Μνημονίου». Σημαίνει επίσης την πλήρη απαξίωση της Βουλής αλλά και την υποβάθμιση της κρίσης του ελληνικού λαού. Πρώτα, εκτυλίχτηκε μπροστά στα μάτια των πολιτών το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα της 11ης Μαϊου, με την επαίσχυντη τροπολογία του Ν.3845/2010 με το Ν.3847/2010. Βάσει αυτής της τροπολογίας τα μνημόνια, οι συμφωνίες και οι συμβάσεις δανεισμού που υπογράφει ο Υπουργός Οικονομικών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ δεν εισάγονται πλέον στη Βουλή για «κύρωση» αλλά «για συζήτηση και ενημέρωση». Ακολούθησε το άρθρο 93 του νομοσχεδίου για την κύρωση των Οδηγιών 2007/64/ΕΚ, 2007/44/ΕΚ και 2010/16/ΕΕ, βάσει του οποίου παρέχεται εν λευκώ εξουσιοδότηση στον Υπουργό Οικονομικών στο να υπογράφει μνημόνια, συμφωνίες και συμβάσεις δανεισμού με τα ως άνω μέρη κα γενικά να προβαίνει σε κάθε αναγκαία ενέργεια για τη συμμετοχή του Δημοσίου σε νομικά πρόσωπα και φορείς τα οποία συστήνονται για την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, αφαιρώντας ακόμα και την υποχρέωση της κυβέρνησης να τα εισάγει στη Βουλή «για συζήτηση και ενημέρωση».

Από ότι φαίνεται όμως, η κυβέρνηση δεν σταμάτησε εκεί. Έφτασε στο σημείο να αντιμετωπίζει τους έλληνες πολίτες αλλά και τη Βουλή ως «αφελείς ιθαγενείς», καθώς η αγγλική έκδοση του Μνημονίου περιέχει επιπλέον μέτρα σε σχέση με την ελληνική έκδοση.

Συγκεκριμένα, η αγγλική έκδοση του «Μνημονίου Συνεννόησης πάνω στις Συγκεκριμένες Προϋποθέσεις Οικονομικής Πολιτικής», στην παράγραφο 2 ii, προβλέπει τα εξής επιπλέον μέτρα τα οποία έχουν παραλειφθεί από την αντίστοιχη ελληνική έκδοση του Μνημονίου η οποία ψηφίστηκε στη Βουλή:

1.Η αύξηση των δημοσίων δαπανών για συντάξεις να είναι κάτω από 2,5% επί του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2010 – 2060

2.Την άμεση ισχύ της εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών – γυναικών στο δημόσιο τομέα στα 65 έτη, αντίθετα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες που κάνουν λόγο για σταδιακή εφαρμογή του σχετικού μέτρου κατά την περίοδο από το 2011 έως το 2013.

3.Μέχρι να τεθούν σε ισχύ οι νέοι κανόνες σχετικά με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, οι νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης θα παγώσουν και θα εξεταστούν μετά την θέσπιση των νέων κανόνων. Ειδικά η τελευταία αυτή διάταξη παραβιάζει κάθε έννοια συνταγματικής νομιμότητας.

Τα παραπάνω βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ως τμήμα της αίτησης της Ελληνικής κυβέρνησης προς το ΔΝΤ για Συμφωνία Στήριξης (Request for Stand-by Agreement) καθώς και στο νομοσχέδιο για την Κύρωση της Σύμβασης Δανειακής Διευκόλυνσης μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών της Ευρωζώνης και του Διακανονισμού Χρηματοδότησης, Άμεσης Ετοιμότητας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Επειδή, τα παραπάνω συνιστούν μια εκ νέου κοινοβουλευτική εκτροπή και τον πλήρη εμπαιγμό του ελληνικού λαού.


Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί

1.1. Σκοπεύει να εφαρμόσει κάποιο από τα παραπάνω απαράδεκτα μέτρα τα οποία αναφέρονται στην αγγλική έκδοση του Μνημονίου Συνεννόησης πάνω στις Συγκεκριμένες Προϋποθέσεις Οικονομικής Πολιτικής;

2.2. Σκοπεύει η κυβέρνηση να αναλάβει την πολιτική ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό για την ενδεχόμενη νέα αυτή κοινοβουλευτική εκτροπή;

3.3. Σκοπεύει η κυβέρνηση, στο βαθμό που επιμένει να εφαρμόσει τα ως άνω συγκεκριμένα απαράδεκτα μέτρα, (που περιέχονται στην αγγλική έκδοση του Μνημονίου και τα οποία έχουν παραλειφθεί από την αντίστοιχη ελληνική έκδοση η οποία ψηφίστηκε στη Βουλή) να φέρει στη Βουλή το πλήρες κείμενο του Μνημονίου για κύρωση;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Παναγιώτης Λαφαζάνης
Βασίλης Μουλόπουλος
Ευαγγελία Αμμανατίδου – Πασχαλίδου
Μιχάλης Κριτσωτάκης

Όχι στην κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης και των εργασιακών σχέσεων -- Όλοι και όλες στους δρόμους

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ για ασφαλιστικό και εργασιακες σχέσεις

--------------------------------------------------------------------------------

Εργαζόμενοι/ες, συνταξιούχοι, άνεργοι, νέες και νέοι

Οι μεγαλειώδεις πανεργατικές απεργίες της 5/5 και 20/5 με τους εκατοντάδες χιλιάδες απεργούς και διαδηλωτές έσπασε τη δημοσιονομική τρομοκρατία της κυβέρνησης και των ΜΜΕ, που τόσον καιρό επιχειρούν να μας πείσουν ότι οι εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι και η νεολαία οφείλουμε να πληρώσουμε την κρίση των «αγορών». Η οργή μας εκδηλώθηκε μαζικά και μαχητικά δείχνοντας ότι μπορούμε να αντισταθούμε και να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους.

Το κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και το ΛΑΟΣ, που υποστηρίζουν το πρόγραμμα ΔΝΤ-ΕΕ, βάζουν στο στόχαστρό τους τα ασφαλιστικά δικαιώματά μας με το πρόσχημα ότι τα ταμεία καταρρέουν. Λένε και πάλι ψέματα. Απαιτούν να δουλεύουμε μέχρι τα βαθιά γεράματα και μετατρέπουν τη σύνταξη σε προνοιακό επίδομα αυτοί που επί χρόνια οργανώνουν μεθοδευμένα την επιδρομή στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων κατασπαταλώντας το μόχθο γενιών και γενιών εργαζόμενων. Αυτοί που δεκαετίες τώρα έχουν αφήσει στο απυρόβλητο τα δισεκατομμύρια ευρώ της εισφοροδιαφυγής των εργοδοτών.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση με απλό Προεδρικό Δίαταγμα προωθεί την πλήρη διάλυση και κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων και ανοίγει τις πόρτες για την επάνοδο του εργασιακού και κοινωνικού μεσαίωνα στη χώρα μας.

Δεν θα τους περάσει! Δεν τους χρωστάμε ούτε ένα ευρώ! Μας χρωστάνε!

ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ

Εκδήλωση-Συζήτηση Σάββατο 26 Ιουνίου 2010 στο πάρκο Γεωργιάδη από την Πρωτοβουλία Ηρακλείου ‘ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ’

«Η δολοφονική επίθεση του κράτους του Ισραήλ και η συνέχεια της προσπάθειας για την άρση του αποκλεισμού της Γάζας»

Η πρόσφατη πειρατική επίθεση του Ισραηλινού στρατού κατοχής ενάντια στην νηοπομπή του Στόλου της Ελευθερίας, ενώ αυτός έπλεε σε διεθνή ύδατα, ήρθε να προστεθεί στον εξαιρετικά μακρύ κατάλογο των εγκλημάτων που πάνω από 6 δεκαετίες τώρα διαπράττει το Ισραήλ σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού.

Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 700 περίπου ακτιβιστές πιάστηκαν αιχμάλωτοι, ληστεύτηκαν και ξυλοκοπήθηκαν στην προσπάθειά τους να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας και στο 1,5 εκατομμύριο κατοίκους της που ο τρίχρονος Ισραηλινός αποκλεισμός και η απαγόρευση εισόδου μιας σειράς βασικών αγαθών τους οδηγεί στην εξαθλίωση και στον αργό θάνατο.

Η θυσία των ακτιβιστών του Στόλου της Ελευθερίας κινητοποίησε την παγκόσμια κοινή γνώμη, πέτυχε ένα σημαντικό πλήγμα στην Ισραηλινή πολιτική και απέδειξε ότι απλοί άνθρωποι, ‘αλληλέγγυοι’ με σχέδιο και πείσμα, μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα. Θα χρειαστεί όμως πολύς αγώνας ακόμα μέχρι να γίνουν σεβαστά τα θεμελιώδη και αναφαίρετα δικαιώματα των Παλαιστινίων.

Η υπόθεση της Γάζας είναι πολύ σοβαρή και δεν μπορεί να αφεθεί στις κυβερνήσεις που με την ως τώρα ένοχη σιωπή ή και συνέργιά τους έχουν στηρίξει έμπρακτα το Ισραηλινό απαρτχάιντ. Τώρα, περισσότερο ίσως από ποτέ, είναι ώρα να ενταθεί η με κάθε τρόπο πίεση προς το Ισραήλ για να αρθεί ο δολοφονικός αποκλεισμός της Γάζας και να πάρει τέλος η κατοχή των Παλαιστινιακών εδαφών.

Το Σάββατο 26/6 θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για την αποστολή του Στόλου της Ελευθερίας και την προσπάθεια άρσης του παράνομου αποκλεισμού της Γάζας με την Δήμητρα Κυρίλλου, τον Βαγγέλη Πισσία, τον Πολυάνθη Συγγελάκη, που συμμετείχαν στα καράβια της αποστολής και τον Φίλιπ Τάχα εκπρόσωπο της Παλαιστινιακής κοινότητας Ηρακλείου.

Θα ακολουθήσει ‘γιορτή ενίσχυσης του αγώνα των Παλαιστινίων’ με ποτά και μουσικές εξαίσιες, αραβικές και παγκόσμιες.

Ηράκλειο 18-6-2010
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ‘ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΑΖΑ’

Απόφαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

Η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση της 15/6/2010 συζήτησε διεξοδικά ζητήματα που απασχολούν το ενωτικό εγχείρημα:


1. Η συζήτηση, με βάση το πολιτικό κείμενο που εισηγήθηκε ο Γιάννης Μπανιάς, αφορούσε στην ανάγκη ενός «νέου ξεκινήματος για τοn ΣΥΡΙΖΑ», με βασικά στοιχεία: την επικαιροποίηση, μέσα στις νέες συνθήκες οικονομικής, κοινωνικής πολιτικής, και ηθικής κρίσης του πολιτικού πλαισίου, ζητήματα συγκρότησης και κανόνες λειτουργίας σε όλα τα επίπεδα, από τη βάση μέχρι τη Γραμματεία του εγχειρήματος καθώς και τiς εξωστρεφείς δράσεις και πρωτοβουλίες και τη γείωση του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία και τα προβλήματά της. Η συζήτηση πάνω σʼ αυτά τα ζητήματα θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

2. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει τους κοινωνικούς αγώνες που αναπτύσσονται αυτό το διάστημα με αιχμή το ασφαλιστικό, την αντίσταση στην κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων και την προστασία του δημόσιου πλούτου από το ξεπούλημα που επιχειρεί η κυβέρνηση αυτή την περίοδο. Παράλληλα θα πρωταγωνιστήσει για την ανάπτυξη ακόμη πιο συντονισμένων, ενωτικών και μαχητικών αγώνων με στόχο τη συνολική ανατροπή των μέτρων κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ.

3. Η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς φορείς σε συμμετοχή, στήριξη και διεύρυνση της πανευρωπαϊκής πρωτοβουλίας αλληλεγγύης στην Ελλάδα από 21 – 26 Ιουνίου που έχουν αναλάβει 9 ευρωβουλευτές της ευρωομάδας GUE/NGL, μεταξύ των οποίων και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής.

Στο πλαίσιο αυτής της εβδομάδας ο ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει:
- Συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή 18 Ιουνίου.
- Πανελλαδικές δράσεις σε εργασιακούς χώρους τη Δευτέρα 21 και την Τρίτη 22/6 ενάντια στις απολύσεις και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο (ΕΡΤ, ναυπηγεία, νοσοκομεία που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας κλπ).
- Κεντρική εκδήλωση την Παρασκευή 25 Ιουνίου στο πάρκο Θησείου (δίπλα στο σταθμό ΗΣΑΠ) στο πλαίσιο ταυτόχρονων εκδηλώσεων με άλλες ευρωπαϊκές χώρες των οποίων ευρωβουλευτές συμμετέχουν στην πρωτοβουλία αλληλεγγύης (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Μ. Βρετανία, Γαλλία κλπ).
- Δράσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ την Κυριακή 27 Ιουνίου.

4. Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει ολόψυχα τον αγωνιστή απεργό πείνας δήμαρχο Ελληνικού Χρήστο Κορτζίδη και απαιτεί από την κυβέρνηση να δώσει άμεση λύση στα δίκαια αιτήματα που υποστηρίζει. Προσωπική ευθύνη γιʼ αυτό έχει ο Πρωθυπουργός.

5. Συμμετέχει και στηρίζει τις δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία από 1-4 Ιουλίου.

6. Η Γραμματεία ομόφωνα αποφάσισε ότι η αποχώρηση των τεσσάρων βουλευτών (Φ. Κουβέλης, Αθ. Λεβέντης, Ν. Τσούκαλης, Γρ. Ψαριανός) από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, που εκλέχθηκαν στις πρόσφατες εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2009 με το εκλογικό σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ, με το Πρόγραμμα και το γενικότερο πολιτικό πλαίσιο του, που εξακολουθούν και σήμερα να ισχύουν, δεν επιτρέπεται να μειώσει την κοινοβουλευτική δύναμη του ενωτικού εγχειρήματος.

Οι αποχωρήσαντες βουλευτές οφείλουν να σεβαστούν τη θέληση των εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών που στήριξαν και ψήφισαν το ΣΥΡΙΖΑ, εκλέγοντας 13 αντιπροσώπους του στη Βουλή, και να πράξουν σύμφωνα με τις πολιτικές και ηθικές παραδόσεις της Αριστεράς, ώστε να διασφαλιστεί ο αριθμός των εδρών που ίδιοι οι πολίτες με την ψήφο τους καθόρισαν και ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

To Γραφείο Τύπου

"Από την Αθήνα ως το Βερολίνο, την κρίση να πληρώσουν οι τράπεζες κι οι πολυεθνικές"!

Σε διαδηλώσεις στο Βερολίνο και τη Στουτγκάρδη το Σάββατο με κεντρικό σύνθημα «Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση σας» καλούν περισσότεροι από 100 πολιτικοί σχηματισμοί και πρωτοβουλίες στη Γερμανία, όπως το Die Linke. Διαβάστε το κάλεσμα για τις διαδηλώσεις.

Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση σας!


Η Ελλάδα ήταν μόνο η αρχή. Σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, κυβερνήσεις και επιχειρήσεις προσπαθούν να επιβάλουν πολιτική δραστικών περικοπών. Μια μέρα μετά τις εκλογές στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, η γερμανική κυβέρνηση εξήγγειλε πολιτική σκληρής λιτότητας: Στόχος είναι να μειωθούν εις βάρος των εργαζομένων και των ανέργων, της υγείας, της παιδείας και των δήμων τα αυξημένα κρατικά χρέη, που διογκώθηκαν από την κρίση και τα πακέτα διάσωσης των τραπεζών!

Για την κρίση, αντί να κληθούν να πληρώσουν οι τράπεζες και οι επενδυτές των χρηματαγορών, καλείται να πληρώσει ο απλός κόσμος: με περικοπές συντάξεων, ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων υπηρεσιών, μειώσεις μισθών και απολύσεις. Αυτό είναι το «πρόγραμμα διάσωσης» της Ελλάδας. Δεν πρόκειται παρά για αναδιανομή του πλούτου υπέρ των εχόντων! Ωστόσο ο κόσμος στην Ελλάδα αγωνίζεται ενάντια στην επίθεση που δέχεται η ζωή του. Γι’ αυτό, η αντίσταση των ελλήνων πολιτών πρέπει να αποτελέσει για μας στη Γερμανία πρότυπο και χρειάζεται την αλληλεγγύη μας!

Με το πακέτο διάσωσης των 750 δις δεν πληρώνουμε ούτε «για τους Έλληνες» ούτε για τη σωτηρία της Ευρώπης, αλλά μονάχα για τη σωτηρία των τραπεζών και των επενδυτών, που έχουν στοιχηματίσει στην πτώχευση του ελληνικού κράτους και κερδίζουν από τα ελληνικά χρέη.

Ο κόσμος στην Ελλάδα όχι μόνο δεν ευθύνεται για την κρίση του ευρώ, αλλά αντίθετα αποτελεί τον αποδιοπομπαίο τράγο της γερμανικής κυβέρνησης και των γερμανικών ΜΜΕ για την ανεπίλυτη κρίση του καπιταλισμού. Γι’ αυτόν τον λόγο μόνο με αντίσταση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο θα μπορέσουμε να εμποδίσουμε την πολιτική που ασκείται προς όφελος των τραπεζών και των πολυεθνικών!

Τα πακέτα διάσωσης δεν μπορούν να καταπολεμήσουν την κρίση, γιατί δεν αντιμετωπίζουν τις αιτίες της. Από τα πακέτα διάσωσης και τα υψηλά επιτόκια για τα κρατικά δάνεια κερδίζουν μόνο οι τράπεζες. Το κεφάλαιο των πλουσίων και τα κέρδη των πολυεθνικών, με τα οποία κερδοσκοπούν στις χρηματοπιστωτικές αγορές, παραμένουν άθικτα. Η εξίσωση προς τα κάτω των μισθών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που οδήγησε στην κρίση, προωθείται προπάντων από τον «παγκόσμιο πρωταθλητή των εξαγωγών», τη Γερμανία, και οδηγεί άλλα κράτη της ΕΕ σε κρίση και δημοσιονομική κατάρρευση.

Όχι στα «πακέτα διάσωσης»

Την κρίση να πληρώσουν οι τράπεζες και οι πολυεθνικές!

Απαιτούμε:

* Αύξηση της φορολογίας του κεφαλαίου και των κερδών του.
* Έλεγχο και συρρίκνωση των χρηματοπιστωτικών αγορών: άμεση, υψηλή φορολόγηση των χρηματαγορών. Απαγόρευση των επενδύσεων υψηλού ρίσκου (hedge funds) και των κερδοσκοπικών χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων.
* Εθνικοποίηση των τραπεζών και δημιουργία ενός δημόσιου τραπεζικού τομέα υπό κοινωνικό έλεγχο.
* Διαγραφή του χρέους της Ελλάδας και άλλων βαριά χρεωμένων χωρών της ΕΕ. Να πληρώσουν οι πιστωτές!

Αλληλεγγύη στον αγώνα των Ελλήνων!

Στην κρίση της ΕΕ απαντάμε ενωμένοι ζητώντας:

* Κατάργηση της Συνθήκης της Λισαβόνας, που ανοίγει τον δρόμο στην κερδοσκοπία και στην προς τα κάτω εξίσωση των μισθών. Ευθυγράμμιση προς τα πάνω των μισθών και των κοινωνικών υπηρεσιών στην Ευρώπη! Θέσπιση κατώτατου μισθού ενάντια στη φτώχεια στην Ευρώπη – 10 ευρώ/ώρα στη Γερμανία!
* Όχι στην πολιτική της εξαθλίωσης. Εδώ και τώρα αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 500 ευρώ! Όχι στην καταπίεση των ανέργων!
* Αντί για μαζική ανεργία, μείωση του χρόνου εργασίας χωρίς μείωση των μισθών. Όχι στη σύνταξη στα 67!
* Δημιουργία θέσεων εργασίας με κοινωνικό και οικολογικό χαρακτήρα, με επέκταση του δημόσιου τομέα σε παιδεία, υγεία και με οικολογικά μέσα συγκοινωνίας!

Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση σας! Ενωμένοι ενάντια στην ανεργία, την κοινωνικά άδικη, έμμεση φορολόγηση και την απορρύθμιση της εκπαίδευσης σε όλο τον κόσμο!

Όλες και όλοι στην πορεία στις 12 Ιουνίου στη Στουτγάρδη και το Βερολίνο !

Από την Αθήνα ως το Βερολίνο,
την κρίση να πληρώσουν οι τράπεζες κι οι πολυεθνικές!

Για κοινωνικές και οικολογικές εναλλακτικές στον καπιταλισμό!

Αναδημοσίευση από http://www.stokokkino.gr/

Χαιρετισμός του Αντώνη Νταβανέλλου εκ μέρους της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ στο 6ο Συνέδριο του ΣΥΝ

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Εκ μέρους της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, μεταφέρω τους πιο θερμούς χαιρετισμούς στο Συνέδριό σας και τις πιο ειλικρινείς ευχές για καλή επιτυχία στις εργασίες σας.

Το Συνέδριό σας συγκαλείται σε συνθήκες κυριολεκτικά ιστορικές. Το πρόγραμμα της κυβέρνησης, της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. αποτελεί μία μετωπική επίθεση στα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα. Ο μισθός, η σύνταξη, οι κοινωνικές δαπάνες, όλες οι κατακτήσεις που συνδέονταν με την εργασία, οδηγούνται σε μία πρωτοφανή υποβάθμιση. Αν το πρόγραμμα αυτό επιβληθεί, θα έχουμε μία καινούργια πραγματικότητα, έναν πολύ πιο αρνητικό συσχετισμό δύναμης ανάμεσα στο κεφάλαιο και τον εργαζόμενο λαό.

Η επίθεση αυτή προωθείται με έναν τρόπο που αναδεικνύει ένα βαθύ πρόβλημα δημοκρατίας: Αποφάσεις κρίσιμες για τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων επαφίενται σε ένα στρώμα διεθνών και ντόπιων εμπειρογνωμόνων, στελεχών των Τραπεζών και των διαβόητων αγορών, που κανείς δεν εξέλεξε και κανείς δεν μπορεί να ελέγξει.

Μια άλλη απεικόνιση αυτού του ουσιαστικού ελλείμματος δημοκρατίας είναι και η στάση του κυβερνητικού κόμματος. Που κέρδισε τις εκλογές υποσχόμενο στους εργαζόμενους ότι θα τους υπερασπιστεί μέσα στην κρίση, ενώ σήμερα δρα με βάση αποκλειστικά τα συμφέροντα των βιομηχάνων και των τραπεζιτών, απειλώντας τους εργαζόμενους με μια πρωτοφανή ισοπέδωση των πιο ουσιαστικών κατακτήσεών τους. Είμαστε πλέον και στην Ελλάδα μάρτυρες της βαθιάς νεοφιλελεύθερης μετάλλαξης της σοσιαλδημοκρατίας, που επιτρέπει στα κόμματά της να αναλαμβάνουν κρίσιμες αποστολές για το κεφάλαιο, να αναλαμβάνουν να προωθήσουν πολιτικές που ακόμα και τα παραδοσιακά συντηρητικά κόμματα της δεξιάς θα δίσταζαν ή δεν θα μπορούσαν να αναλάβουν.

Η διαπίστωση αυτή έχει σημασία για την τακτική μας και πρέπει να οδηγήσει στο κλείσιμο κάποιων συζητήσεων στο εσωτερικό μας. Η ιδρυτική θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Αριστερά οφείλει να διεκδικήσει την κοινωνική βάση της σοσιαλδημοκρατίας, αλλά ταυτόχρονα η ακλόνητη πεποίθηση, ότι αυτό είναι εφικτό μόνο με την απόλυτη ανεξαρτησία από τις σοσιαλδημοκρατικές ηγεσίες, με την πλήρη σύγκρουση με τις κυβερνητικές πολιτικές, πιστεύουμε ότι έχει πλήρως επιβεβαιωθεί από τις εξελίξεις.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Το διαβόητο μνημόνιο φέρει την υπογραφή της Ε.Ε.. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο οι απεργίες, οι διαδηλώσεις, οι αγώνες των φτωχών έχουν να αντιμετωπίσουν, εκτός από τις κυβερνήσεις, και την πολιτική της Κομισιόν, του Ecofin, της υπαρκτής ηγεσίας της Ε.Ε..

Στο εγχείρημά μας υπήρχε από την αρχή μία διεθνιστική, μία ευρωπαϊκή διάσταση: στο ιδρυτικό DNA μας είναι γραμμένες λέξεις και έννοιες όπως Γένοβα, όπως Φλωρεντία, όπως Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ. Όμως, σήμερα, περισσότερο από ποτέ, γίνεται καθαρό ότι αυτή η αναφορά στην Ευρώπη των αγώνων, στην Ευρώπη των εργατών, στην Ευρώπη της αντίστασης, είναι ασύμβατη, είναι σε πλήρη σύγκρουση, με την πολιτική της Ε.Ε., της Ευρώπης των από πάνω, της Ευρώπης των τραπεζιτών και του πιο άγριου νεοφιλελευθερισμού. Οι ίδιες οι αποφάσεις της ηγεσίας της Ε.Ε. βοηθούν στο ξεκαθάρισμα των αυταπατών. Η εμπλοκή του Δ.Ν.Τ. στις ευρωπαϊκές υποθέσεις αποδεικνύεται ότι δεν οφειλόταν σε μια ιδιομορφία της ελληνικής κρίσης και σήμερα επεκτείνεται σε όλη την ευρωζώνη. Η κρίση του συστήματος είναι τόσο βαθιά, που ο λεγόμενος ευρωατλαντισμός προβάλει σαν μοναδική μέθοδος για τον έλεγχό της. Με αντίτιμο, όμως, να απειλείται η Ευρώπη, ένα από τα κέντρα του παγκόσμιου συστήματος, με κοινωνική ερημοποίηση. Είμαστε μπροστά σε σοβαρά, σε ιστορικά καθήκοντα. Η πολιτική των κυρίαρχων τάξεων, των κυβερνήσεων, της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ., δεν επιδέχεται επιδιορθώσεων και τροποποιήσεων. Το στοίχημα που βρίσκεται μπροστά μας είναι η ανατροπή της.

Η απεργία της Πέμπτης του Μάη, ο θυμός των μεγάλων εργατικών μπλόκ, η πολιτικοποίηση και τα συνθήματά τους, έδειξαν ότι η κοινωνία έχει το απαραίτητο δυναμικό για αυτήν την ανατροπή. Η Αριστερά είναι μπροστά στην πρόκληση να εκφράσει πολιτικά αυτόν τον κόσμο, να οργανώσει τον αγώνα του, να συγκρουστεί με το πολιτικό δυναμικό που στοιχίζεται πίσω από το Μνημόνιο, να ανοίξει νέες προοπτικές.

Η ιδρυτική διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ ενέγραψε το ενωτικό εγχείρημα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στη μεγάλη παράδοση της διεκδίκησης του σοσιαλισμού. Η θέση αυτή έχει πλήρως επιβεβαιωθεί από την κρίση του συστήματος, από την κρίση του καπιταλισμού, που φέρνει στην ημερήσια διάταξη ξανά το ζήτημα της συνολικής ανατροπής.

Η κατεύθυνση αυτή μας δίνει τη δύναμη να απαντήσουμε όλες τις πιο συγκεκριμένες προκλήσεις.

Μας λένε ότι το χρέος κάνει αναγκαίες όλες τις αντεργατικές και αντικοινωνικές πολιτικές. Απαντάμε ότι οι εργαζόμενοι δεν δανείστηκαν, δεν επωφελήθηκαν από το δημόσιο χρέος και κατά συνέπεια δικαιούνται απολύτως να αντιτάξουν την αποκήρυξη του χρέους, να δηλώσουν ως απολύτως θεμιτή τη θέση «δεν πληρώνω!» προκειμένου να σώσουν τις κατακτήσεις και τα δικαιώματά τους.

Μας λένε, δεν υπάρχουν τα λεφτά! Απαντάμε: Φορολογήστε τους πλούσιους, τσακίστε την εισφοροδιαφυγή, ελέγξτε τις Τράπεζες και την κερδοσκοπία, μειώστε την τρέλα των εξοπλισμών και τότε η χρηματοδότηση των εργατικών και λαϊκών αιτημάτων είναι εύκολη και ρεαλιστική. Τα 15 σημεία του προγράμματος πάλης του ΣΥΡΙΖΑ είναι σήμερα απολύτως επίκαιρα και αναγκαία.


Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Τα μάτια όλης της Ευρώπης είναι στραμμένα πάνω μας. Περιμένουν από την αντίσταση εδώ, το σύνθημα για έναν γενικότερο πανευρωπαϊκό ξεσηκωμό.

Παντού, η ενότητα στη δράση γίνεται κατανοητή ως η βασική μέθοδος για την κλιμάκωση των αγώνων, για την αντεπίθεση της Αριστεράς.

Τη μέθοδο αυτή την έχουμε κατοχυρώσει με την ίδρυση και δράση του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για μία κατάκτηση που οφείλουμε να προστατεύσουμε, να βελτιώσουμε, να επεκτείνουμε. Είναι στο χέρι όλων μας να διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες των συγκροτημάτων που επιθυμούν, που προπαγανδίζουν, που επιδιώκουν τη διάλυση είτε τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το Συνέδριό σας πρέπει να είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή και να ακολουθήσει η κοινή πορεία όλων μας προς την 4η Π.Σ. του ΣΥΡΙΖΑ, που οφείλει να παραδώσει το εγχείρημα ενότητας της Ριζοσπαστικής Αριστεράς πιο προωθημένο, πιο συνδεδεμένο με τους αγώνες, πιο δημοκρατικό, ελεγχόμενο και τροφοδοτούμενο από τους χιλιάδες και χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες της Αριστεράς, που σήμερα παρακολουθούν με ελπίδα, με προσοχή αλλά και με αυστηρότητα τις αποφάσεις όλων μας.

Καλή επιτυχία.

"ΓΑΖΑ ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ"

Μετά τη χθεσινή επιτυχημένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στο Ηράκλειο για τη δολοφονική επίθεση του Ισραήλ κατά της νηοπομπής "FREE GAZA" η ομάδα πρωτοβουλίας στην οποία συμμετέχουν οι Παλαιστίνιοι του Ηρακλείου , Τοπικοί Φορείς, ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα αριστερά κόμματα απεφάσισε να γίνει και σήμερα Τρίτη 1/6/2010 συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην ΠΛ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ στις 8.30 μ.μ. όπου θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ των Καρυπίδη - Αυγερόπουλου "ΓΑΖΑ ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ"