ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011  ώρα 8 μ.μ. στη δημοτική αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων (παλιά Λαχαναγορά)

Θέματα:
Η πάλη για την ανατροπή του «Συμφώνου για το ευρώ»
Η αντίσταση στα νέα μέτρα της κυβέρνησης
Η αντίθεση στον πόλεμο
Η απόκρουση της κυβερνητικής επίθεσης στον ΣΥΡΙΖΑ

Με ομιλητές τους:
Παναγιώτη Λαφαζάνη, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο ΣΥΡΙΖΑ
Παύλο Κλαυδιανό, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ

ΝΑ ΠΑΨΕΙ Ο ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ! Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ


Η συμμαχία Γαλλίας, Βρετανίας και ΗΠΑ έχει εξαπολύσει πόλεμο εναντίον της Λιβύης. Είναι ολοφάνερο, και για τους πιο δύσπιστους, ότι οι βομβαρδισμοί δεν αποσκοπούν στην «προστασία αμάχων», αλλά στρέφονται εναντίον αμάχων. Δεν έχουν σκοπό να εμποδίσουν το καθεστώς Καντάφι να πνίξει τη δημοκρατική εξέγερση στο αίμα, αποσκοπούν στον έλεγχο της Λιβύης και των δημοκρατικών εξεγέρσεων στις αραβικές χώρες. Αποσκοπούν στον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών του αραβικού κόσμου. Οι ίδιοι που σήμερα επιτίθενται, δήθεν για να προστατεύσουν τον άμαχο πληθυσμό, είχαν μέχρι χθες άριστη συνεργασία και δοσοληψίες με το καταπιεστικό καθεστώς.

Με τον πόλεμο δεν θα αποκτήσει ο λαός της Λιβύης τα δημοκρατικά δικαιώματα που του στερούν και τον έλεγχο της χώρας του και του πλούτου της. Η διαπραγμάτευση –που δεν έγινε–, η πίεση προς το καθεστώς –που δεν ασκήθηκε– θα ήταν τα πρόσφορα μέσα.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη σύμφωνη γνώμη της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ έχει ήδη εμπλέξει την Ελλάδα σε έναν άδικο, ιμπεριαλιστικό πόλεμο που μπορεί να επεκταθεί. Θέτουν σε κίνδυνο και τη διεθνή ειρήνη, αλλά και την ασφάλεια του ελληνικού λαού. Καμία συμφωνία, καμία διεθνής συνθήκη δεν υποχρεώνει την Ελλάδα να συμμετάσχει στον πόλεμο εναντίον της Λιβύης ούτε με άμεση εμπλοκή ελληνικών δυνάμεων στις επιθέσεις από αέρα και από θάλασσα ούτε με την παροχή διευκολύνσεων στους επιτιθέμενους. Η κυβέρνηση και τα κόμματα που την υποστηρίζουν γίνονται συνένοχοι σε έγκλημα εναντίον του λαού της Λιβύης και υπονομεύουν το μέλλον της χώρας μας. Πρέπει να τους σταματήσουμε!

 Να πάψει η επίθεση εναντίον της Λιβύης!

 Καμία συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο!

 Καμία διευκόλυνση στους ιμπεριαλιστές!

 Να κλείσουν τα ελληνικά λιμάνια και αεροδρόμια για τα πολεμικά πλοία και τα αεροπλάνα των επιτιθέμενων!

Καλούμε τον Ηρακλειώτικο λαό να συμμετέχουμε μαζικά στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνουν τοπικοί φορείς αύριο Πέμπτη 24 Μαρτίου και ώρα 5.30 μ.μ. στα Λιοντάρια.

Ηράκλειο, 23 Μαρτίου 2011

To Γραφείο Τύπου
του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ

Ως ΣΥΡΙΖΑ είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη. Η βαρβαρότητα του καθεστώτος Καντάφι δεν αντιμετωπίζεται με τη βαρβαρότητα μιας ΝΑΤΟϊκής επέμβασης. Οι συνέπειες θα είναι τραγικές για όλη τη Μεσόγειο. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην εμπλοκή της Ελλάδας με οποιοδήποτε τρόπο, στη χρησιμοποίηση των εδαφών της και της βάσης της Σούδας.


Το ΝΑΤΟ, το οποίο βαρύνεται με εγκλήματα σε βάρος λαών της ευρύτερης περιοχής μας, δεν μπορεί να υπερασπιστεί το διεθνές δίκαιο. Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η διεθνής υποκρισία που αποτυπώνεται στο γεγονός ότι εκείνοι που βιάζονται για στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη για δήθεν συμπαράσταση στους εξεγερμένους, δεν βρήκαν λέξη καταδίκης της στρατιωτικής επέμβασης της Σαουδικής Αραβίας για την καταστολή της δημοκρατικής εξέγερσης στο Μπαχρέϊν.

To Γραφείο Τύπου

Δημόσια επιστολή της κίνησης «ΟΧΙ ακριβά εισιτήρια»

Ηράκλειο 15 Μάρτη, 2011


ΠΡΟΣ:

Τους βουλευτές του Νομού Ηρακλείου: κ. Κεγκέρογλου Β., κ. Παρασύρη Φ., κ. Στρατάκη Ε., κ. Σκραφνάκη Μ., κ. Αυγενάκη Ε., κ. Κεφαλογιάννη Ε., κ. Κριτσωτάκη Μ.

Τον Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Γ. Κουράκη, τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ηράκλειο, Ανατροπή και Πορεία στο Μέλλον» κ. Τ. Ηλιαδάκη, τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Μ. Συντιχάκη, τον επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Ηράκλειο – Ανθρώπινη Πόλη» κ. Κ. Καμπιτάκη

Τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σ. Αρναουτάκη, τον επικεφαλής του συνδυασμού «Μάχη για την Κρήτη» κ. Δ. Γιαννουλάκη, τον επικεφαλής του συνδυασμού «Η Κρήτη μας ενώνει» κ. Ι. Πλακιωτάκη, τον επικεφαλής του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης» κ. Σ. Ορφανό, τον επικεφαλής του συνδυασμού «Ριζοσπαστική Συνεργασία Κρήτης» κ. Γ. Σταθάκη, τον επικεφαλής του συνδυασμού «Μια Κρήτη, Περιβάλλον-Ανθρωπος» κ. Α. Ανηψητάκη, τον επικεφαλής του συνδυασμού «Αντικαπιταλιστική Αριστερή Παρέμβαση στην Κρήτη» κ. Σ. Ρίζο


Aπό τον Ιανουάριο του 2011, οι Ηρακλειώτες έχουν γίνει μάρτυρες μιας εξωφρενικής αύξησης της τιμής του εισιτηρίου των αστικών συγκοινωνιών κατά 26-31%. Για μία μόνο απλή διαδρομή (χωρίς δυνατότητα επιστροφής, χωρίς μετεπιβίβαση ή κάποιου άλλου είδους διευκόλυνση) απαιτείται εισιτήριο μέχρι και 1,5 ευρώ (κανονικό Βʼ Ζώνης). Οι μόνες ομάδες του πληθυσμού που διαθέτουν δικαίωμα φτηνότερης μετακίνησης είναι οι μαθητές και οι πολύτεκνοι και αυτές με εισιτήρια 0,6 και 0,75 ευρώ αντίστοιχα.

Στις 11 Φλεβάρη, μάλιστα, καταργήθηκε η δυνατότητα δωρεάν μετακίνησης για ΑμΕΑ, γεγονός που αφορά 3.500 συμπολίτες μας (βλέπε σχετική επερώτηση Μ. Στρατάκη στον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης).

Η αύξηση αυτή είναι η δεύτερη που πραγματοποιείται μέσα σε διάστημα 2 χρόνων και οφείλεται καταρχήν στην υπουργική απόφαση του Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, η οποία λαμβάνει υπόψη τα μέτρα που επιβάλλονται από το μνημόνιο και τις συνεπακόλουθες αυξήσεις σε ΦΠΑ και στον συντελεστή καυσίμων.

Παράλληλα, τα εισοδήματα των πολιτών μειώνονται. Επιδόματα καταργούνται, οι συντάξεις μειώνονται ενώ το κόστος ζωής έχει εκτιναχθεί, αφού οι πολίτες αναγκάζονται να επιβαρύνονται για αρκετές κοινωνικές υπηρεσίες που θα έπρεπε να παρέχονται δωρεάν (υγεία και παιδεία) . Εξαιτίας των μέτρων που απορρέουν από την ψήφιση του μνημονίου και της γενικότερης ύφεσης, οι κάτοικοι της Κρήτης έχουν περιέλθει σε μία δυσχερή οικονομική κατάσταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ανεπίσημα στοιχεία υπολογίζουν τους ανέργους μόνο του Ηρακλείου σε 35.000 άτομα.

Είναι γεγονός ότι η παραπάνω κατάσταση συνιστά ένα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα για την πόλη μας καθώς οι καθημερινές μετακινήσεις για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού τίθενται υπό αμφισβήτηση. Πώς θα μπορέσουν οι άνεργοι να μετακινηθούν προς τους ΟΑΕΔ ή προς αναζήτηση εργασίας όταν χρειάζονται για αυτό το λόγο 35 ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο; Πώς θα μπορέσουν οι μικροσυνταξιούχοι και οι φτωχές κοινωνικές ομάδες να μετακινηθούν προς το ΠΑΓΝΗ, το ΙΚΑ ή το Βενιζέλειο; Πώς θα μπορέσουν οι φοιτητές να μετακινηθούν προς τις σχολές τους και οι μαθητές στα σχολεία και τα φροντιστήρια τους χωρίς να επιβαρύνονται οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί; Πώς θα μπορέσουν τα ΑμΕΑ να χρησιμοποιήσουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όταν η πολιτεία δεν ενδιαφέρεται για την έκδοση νέων καρτών δωρεάν επιβίβασης;

Οι τιμές στα εισιτήρια του αστικού ΚΤΕΛ Ηρακλείου είναι κοινωνικά άδικες και απαράδεκτες. Ταυτόχρονα, πολλές υποσχέσεις ακούμε και λίγες πράξεις βλέπουμε (βλέπε προ μηνών δέσμευση του Υφυπουργού Μεταφορών Σπ. Βούγια για επιδοτούμενα εισιτήρια σε μία «μεγάλη ομάδα ανέργων»)

Για όλους τους παραπάνω λόγους, την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε ευρύτατη σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου με πρωτοβουλία των φοιτητικών συλλόγων της πόλης και με συμμετοχή δεκάδων φορέων, όπου συζητήθηκε το πρόβλημα των ακριβών μετακινήσεων και αποφασίστηκε η δημιουργία της συντονιστικής μας επιτροπής για το ζήτημα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της τοπικής ΕΛΜΕ, του σωματείου Ιατρικών Επισκεπτών, της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, του σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, του σωματείου Λιθογράφων-Τυπογράφων, δεκάδες φοιτητές και άνεργοι.

Οι πολίτες και οι φορείς της πόλης έχουν αρχίσει να εκφράζουν τη δυσφορία και την αγανάκτηση τους. Ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ σε ανακοίνωση του για το θέμα σημειώνει «Το ΔΣ του αστικού ΚΤΕΛ Ηρακλείου οφείλει να πάρει πίσω τις νέες αυξήσεις, η Πολιτεία θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να ασκήσει κοινωνική πολιτική».Η ΕΛΜΕ Ηρακλείου δηλώνει τη συμμετοχή της και τη συμπαράστασή της στην κίνηση μας και ταυτόχρονα διεκδικεί τη μείωση του κόστους μεταφοράς για όλες τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τη δωρεάν μεταφορά για μαθητές και φοιτητές, και την επαναχρησιμοποίηση του εισιτηρίου μέσα σε ορισμένο χρονικό διάστημα.

Ταυτόχρονα, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου αποστέλλει επιστολή στον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών όπου μεταξύ άλλων απαιτεί «ίση μεταχείριση των πολιτών του κέντρου με αυτό της επαρχίας», ζητώντας μείωση στις τιμές των εισιτηρίων του αστικού ΚΤΕΛ για ανέργους, συνταξιούχους, πολυτέκνους (βλέπε και σχετική επερώτηση Μ. Κριτσωτάκη προς τον Υπουργό Μεταφορών).

Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρη στάση σε αυτό εκρηκτικό ζήτημα από όλους τους εκπροσώπους του ηρακλειώτικου λαού στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, στο νεοσύστατο περιφερειακό συμβούλιο και στο δημοτικό συμβούλιο του νέου Δήμου Ηρακλείου. Είμαστε στα μέσα του Μάρτη,έχουν προστεθεί στην πλάτη μας νέα μνημόνια, η κυβέρνηση έχει κηρύξει στάση πληρωμών σε επιδόματα ανεργίας και δεν έχουμε δει καμία ουσιαστική κίνηση από τους υπεύθυνους φορείς για το θέμα.


Οπότε, σας ερωτούμε:

Σε τι ενέργειες θα προβείτε ώστε να μειωθούν οι εξωφρενικές τιμές στα εισιτήρια του αστικού ΚΤΕΛ Ηρακλείου, που κάνουν τις καθημερινές μετακινήσεις των πολιτών απαγορευτικές;

Τι δράσεις σκοπεύετε να κάνετε προκειμένου να διευκολυνθούν οι άνεργοι, οι φτωχοί, οι μικροσυνταξιούχοι, οι μαθητές, οι φοιτητές, τα ΑμΕΑ στις μετακινήσεις τους;

Τι προτίθεστε να κάνετε για να δημιουργηθεί Δημοτική Συγκοινωνία στην πόλη μας, ανάγκη που επιτείνεται και μετά την διεύρυνση των ορίων του Δήμου;

Κίνηση «ΟΧΙ ακριβά εισιτήρια»