Ηράκλειο 28η Οκτωβρίου 2011





Πλήθος λαού αποδοκίμασε τον υφυπουργό Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Π. Τζωρτζάκη, τους βουλευτές, τον Περιφερειάρχη Κρήτης και το Δήμαρχο Ηρακλείου κατά τη διάρκεια της κατάθεσης στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στο Ηράκλειο.
Και ενώ ιδιαίτερα έντονη ήταν η αποδοκιμασία προς τους κυβερνητικούς βουλευτές, οι συγκεντρωμένοι χειροκρότησαν με θέρμη τους εκπροσώπους των Αντιστασιακών Οργανώσεων και των Ενόπλων Δυνάμεων.
Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που συνεχίστηκαν στο χώρο της παρέλασης ήταν τόσο ισχυρές γεγονός που ανάγκασε του παριστάμενους βουλευτές να αποχωρήσουν από τις εκδηλώσεις.
Η παρέλαση τελικά έγινε κανονικά αλλά στην εξέδρα των επισήμων παρέμεινε μόνο ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος.
Αμέσως μετά τη λήξη της παρέλασης πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου στην οποία συμμετείχαν η κίνηση "ΠΟΛΙΤΕΣ κατα του ΧΡΕΟΥΣ", ο Σύλλογος Ανέργων, Εκπαιδευτικοί, Μαθητές και χιλιάδες Ηρακλειώτες

Ο ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου ύστερα από σχετική απόφασή του δεν παρέστει στην κατάθεση των στεφάνων αλλά κατάθεσε στεφάνι τιμής, μεμονομένα, λίγο πριν την έναρξη της τελετής.

 


Μήνυμα για την επέτειο του ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου

Τιμούμε την  28η Οκτωβρίου ως μια ημέρα-σύμβολο των αγώνων ενάντια στο φασισμό και στον πόλεμο, των αγώνων για ελευθερία, ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη. 

Δεν μπορεί να σβήσει το  διαχρονικό και επίκαιρο μήνυμα αντίστασης και ανυπακοής και την υπενθύμιση στις νεότερες γενιές ότι οι λαοί είναι εκείνοι που καθορίζουν τις τύχες τους μέσα από τους συλλογικούς και ενωτικούς αγώνες.

Ιδιαίτερα σήμερα, που η μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ οδηγεί στην εξαθλίωση τους εργαζόμενους και τη νεολαία, δεν πρέπει να ξεχνάμε την πραγματική δύναμη του λαού και το στόχο για μια άλλη κοινωνία δημοκρατίας και δικαιοσύνης, που είναι εφικτός, μέσα από τη συγκρότηση ενός ενωτικού μετώπου αντίστασης και ανατροπής της σημερινής κατάστασης.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ιστορική μνήμη της Εθνικής Αντίστασης και τα οράματα για ελευθερία και πανανθρώπινη ειρήνη  μένουν ζωντανά  μέσα από τα σημερινά ΟΧΙ του λαού μας, μέσα από τους σημερινούς αγώνες.

Τούτη την ώρα είναι λαϊκή απαίτηση να αλλάξει πορεία ο τόπος. Να χρεοκοπήσουν οι πολιτικές της υποτέλειας που υποτάσσουν τα συμφέροντα της χώρας στα συμφέροντα των τραπεζών και του κεφαλαίου, και να επιλεγεί ένας διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης και κοινωνικής προκοπής.

Γι’ αυτό, ως ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, αρνούμαστε να καταθέσουμε στεφάνι μαζί με αυτούς που αδυνατούν να πουν ΟΧΙ, με αυτούς που μεθοδεύουν την οικονομική κατοχή της χώρας. Θα καταθέσουμε στεφάνι αύριο μισή ώρα πριν (στις 11 π.μ.) από τις επίσημες Αρχές.

Ηράκλειο, 27 Οκτωβρίου 2011
Το Γραφείο Τύπου
του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου

Κοινή Έκκληση για τη Σωτηρία των Λαών της Ευρώπης

Εξήντα πέντε χρόνια μετά την ήττα του ναζισμού και του φασισμού, οι λαοί της Ευρώπης αντιμετωπίζουν σήμερα μια δραματική απειλή, όχι στρατιωτική αυτή τη φορά, αλλά οικονομική, κοινωνική και πολιτική.
Mια νέα «Αυτοκρατορία του Χρήματος» επιτίθεται εδώ και 18 μήνες, συστηματικά, στη μία ευρωπαϊκή χώρα μετά την άλλη, χωρίς να αντιμετωπίζει ουσιαστική αντίσταση.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις όχι μόνο δεν οργανώνουν τη συλλογική άμυνα των ευρωπαϊκών εθνών απέναντι στις «αγορές», αλλά προσπαθούν να τις καθησυχάσουν, επιβάλλοντας πολιτικές «κατευνασμού», που θυμίζουν έντονα τον τρόπο που αντιμετώπισαν τον φασισμό, στη δεκαετία του 1930. Και οργανώνουν πολέμους χρέους μεταξύ των λαών της Ευρώπης, με την ίδια ελαφρότητα που οδηγήθηκαν από τη belle époque στον Αʼ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η επίθεση των «αγορών» άρχισε με έναν πόλεμο κατά της Ελλάδας, χώρας-μέλους της ΕΕ, της οποίας ο λαός έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην αντίσταση κατά της βαρβαρότητας και την απελευθέρωση της Ευρώπης κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αρχικά, ο πόλεμος αυτός ήταν επικοινωνιακός και θύμισε τις καμπάνιες εναντίον εχθρικών “χωρών-παριών”, όπως το Ιράκ ή η Γιουγκοσλαβία. Αυτή η καμπάνια  παρουσίασε διεθνώς την Ελλάδα ως μια χώρα διεφθαρμένων τεμπέληδων, επιχειρώντας να αποδώσει στα «γουρούνια» της Ευρώπης και όχι στις διεθνείς τράπεζες την ευθύνη για την κρίση χρέους.
Σύντομα, η επίθεση αυτή εξελίχθηκε σε χρηματοπιστωτική κρίση, που κατέληξε στην υπαγωγή της Ελλάδας σε καθεστώς περιορισμένης κυριαρχίας και την επέμβαση του ΔΝΤ στα εσωτερικά της ευρωζώνης.
Όταν πήραν αυτό που ήθελαν από την Ελλάδα, οι “αγορές” στράφηκαν εναντίον των υπολοίπων, μικρότερων ή μεγαλύτερων χωρών της ευρωπεριφέρειας. Παντού, η επιδίωξη είναι μία: η πλήρης κατοχύρωση των αξιώσεων των τραπεζών έναντι των κρατών, η κατεδάφιση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους, θεμέλιου της ευρωπαϊκής δημοκρατίας και του ευρωπαϊκού πολιτισμού, η διάλυση των ευρωπαϊκών κρατών και η υποταγή όσων κρατικών δομών απομένουν στη νέα “Διεθνή του Χρήματος”.
H Eυρωπαϊκή Ένωση, που παρουσιάστηκε στους λαούς της ως μέσο για την συλλογική προκοπή και δημοκρατία τείνει να μετατραπεί σε μέσο κατάργησης της ευημερίας και της δημοκρατίας. Παρουσιάστηκε ως μέσο αντίστασης στην «παγκοσμιοποίηση», οι αγορές όμως τη θέλουν εργαλείο αυτής της «παγκοσμιοποίησης».
Παρουσιάστηκε στους Γερμανούς και τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς ως μέσο ειρηνικής αύξησης της ισχύος και της ευημερίας τους, ο τρόπος όμως με τον οποίο αφήνεται κάθε λαός έρμαιο των χρηματοπιστωτικών αγορών, καταστρέφει την εικόνα της Ευρώπης και καθιστά τις «αγορές» φορείς ενός νέου χρηματοπιστωτικού ολοκληρωτισμού, αφεντικά της Ευρώπης.
Κινδυνεύουμε να επαναλάβουμε, στην ήπειρό μας, το χρηματιστικό ισοδύναμο του Αʼ και του Βʼ Παγκοσμίου Πολέμου, να διαλυθούμε μέσα στο χάος και την αποσύνθεση, προς μεγάλη χαρά μιας διεθνούς Αυτοκρατορίας του Χρήματος και των Όπλων, στο οικονομικό κέντρο της οποίας βρίσκεται η δύναμη των «Αγορών».
Οι λαοί της Ευρώπης και όλου του κόσμου αντιμετωπίζουν μια ιστορικά πρωτοφανή συγκέντρωση οικονομικής, αλλά επίσης πολιτικής και εκδοτικής ισχύος, του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου, μιας χούφτας δηλαδή χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και οίκων αξιολόγησης και μιας πολιτικής και εκδοτικής τάξης εξαγορασμένης από αυτά, με κέντρα περισσότερο εκτός, παρά εντός Ευρώπης. Αυτές είναι οι «αγορές», που επιτίθενται σήμερα στο ένα ευρωπαϊκό κράτος μετά το άλλο, χρησιμοποιώντας τον μοχλό του χρέους για να κατεδαφίσουν το ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος και τη δημοκρατία.
Η «Αυτοκρατορία του Χρήματος» επιβάλλει σήμερα τη γρήγορη, βίαιη, βάρβαρη μετατροπή μιας χώρας της ευρωζώνης, της Ελλάδας, σε χώρα του τρίτου κόσμου, με ένα πρόγραμμα δήθεν «σωτηρίας» της, στην πραγματικότητα “σωτηρίας” των τραπεζών που τη δάνεισαν. Στην Ελλάδα, η συμμαχία των τραπεζών και των πολιτικών ηγεσιών επέβαλε, δια της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, ένα πρόγραμμα που ισοδυναμεί με “οικονομική-κοινωνική δολοφονία” της χώρας και της δημοκρατίας της, οργανώνει τη λεηλασία της πριν από τη χρεωκοπία στην οποία οδηγεί, θέλοντας να τη καταστήσει αποδιοπομπαίο τράγο για την παγκόσμια οικονομική κρίση και να την χρησιμοποιήσει για να «παραδειγματίσει» και να τρομοκρατήσει όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς.
Η πολιτική που ασκείται σήμερα στην Ελλάδα και επιχειρείται σταδιακά να γενικευθεί είναι η ίδια που εφαρμόστηκε στη Χιλή του Πινοτσέτ, στη Ρωσία του Γιέλτσιν ή στην Αργεντινή και θα έχει τα ίδια αποτελέσματα αν δεν διακοπεί άμεσα. Ως αποτέλεσμα ενός προγράμματος που υποτίθεται σκόπευε να τη βοηθήσει, η Ελλάδα είναι σήμερα στο χείλος της οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής. Χρησιμοποιείται ως πειραματόζωο, για να μελετηθούν οι λαϊκές αντιδράσεις στον κοινωνικό δαρβινισμό και να τρομοκρατηθεί όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση με αυτό που μπορεί να συμβεί σε ένα μέλος της.
Ίσως μάλιστα, οι αγορές σπρώχνουν και χρησιμοποιούν την ίδια την ηγεσία της Γερμανίας σε μια πράξη ουσιαστικής καταστροφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνιστά όμως πράξη ακραίας πολιτικής, ιστορικής τύφλωσης να νομίζουν οι κυρίαρχες δυνάμεις της ΕΕ και, πρώτη από όλες, η Γερμανία, ότι θα υπάρξει οποιοδήποτε σχέδιο ευρωπαϊκής ενοποίησης ή και απλής συνεργασίας, στα ερείπια ενός ή περισσοτέρων μελών της ευρωζώνης.
Η προγραμματιζόμενη κατεδάφιση των κυριότερων, παγκόσμιας σημασίας, πολιτικών και κοινωνικών επιτευγμάτων των ευρωπαϊκών λαών δεν μπορεί να θεμελιώσει καμιά Ευρωπαϊκή ʽΈνωση. Θα οδηγήσει στο χάος και την αποσύνθεση και θα ευνοήσει την ανάδειξη φασιστικών λύσεων στην ήπειρό μας.
Οι ιδιωτικές τράπεζες-γίγαντες της Wall Street υποχρέωσαν το 2008 τα κράτη και τις κρατικές τράπεζες να τις σώσουν από την κρίση που οι ίδιες προκάλεσαν, πληρώνοντας με τα λεφτά των φορολογουμένων το κόστος των τεράστιων απατών τους, όπως τα ενυπόθηκα δάνεια, αλλά και το κόστος της λειτουργίας ενός αρρύθμιστου καπιταλισμού-καζίνο, που επέβαλαν τα τελευταία είκοσι χρόνια. Μετέτρεψαν την δική τους κρίση σε κρίση δημόσιου χρέους.
Τώρα, χρησιμοποιούν την κρίση και το χρέος, που οι ίδιες δημιούργησαν, για να πάρουν από τα κράτη και από τους πολίτες τις λιγοστές εξουσίες που ακόμα διαθέτουν.
Αυτό είναι μονάχα το ένα μέρος της κρίσης χρέους. Το άλλο είναι, ότι το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, μαζί με τις πολιτικές δυνάμεις που το στηρίζουν παγκοσμίως, επέβαλε την ατζέντα της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, η οποία οδηγεί αναπόφευκτα στη μεταφορά της παραγωγής εκτός Ευρώπης και την προς τα κάτω σύγκλιση των κοινωνικών και οικολογικών κεκτημένων της Ευρώπης με αυτά του Τρίτου Κόσμου. Για πολλά χρόνια έκρυψαν αυτή τη διαδικασία πίσω από δάνεια, όμως τώρα χρησιμοποιούν τα δάνεια για να την ολοκληρώσουν.
Η «Διεθνής του Χρήματος» που θέλει να καταργήσει κάθε έννοια κράτους στην Ευρώπη, απειλεί σήμερα την Ελλάδα με χρεωκοπία, αύριο την Ιταλία ή την Πορτογαλία, ενθαρρύνει την αντιπαράθεση του ενός ευρωπαϊκού λαού στον άλλο, θέτει την Ευρωπαϊκή Ένωση προ του διλήμματος είτε να μετατραπεί σε δικτατορία των αγορών, είτε να διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη. Επιδιώκει να γυρίσει την Ευρώπη, και όλο τον κόσμο μαζί της, σε μια κατάσταση σαν αυτή προ του 1945, αν όχι πριν από τη Γαλλική Επανάσταση και τον Διαφωτισμό.
Στα αρχαία χρόνια, η διαγραφή από τον Σόλωνα, των χρεών που κράταγαν τους φτωχούς δούλους των πλουσίων, η περίφημη μεταρρύθμιση της Σεισάχθειας, έβαλε τα θεμέλια για την γέννηση, στην Αρχαία Ελλάδα, των ιδεών της Δημοκρατίας, του Πολίτη, της Πολιτικής και της Ευρώπης, των θεμελίων του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου πολιτισμού.
Αγωνιζόμενοι εναντίον της τάξης του πλούτου, οι πολίτες της Αθήνας άνοιξαν τον δρόμο στο πολίτευμα του Περικλή και την πολιτική φιλοσοφία του Πρωταγόρα που διακήρυξε «Πάντων χρημάτων μέτρων άνθρωπος».
Σήμερα, η τάξη του πλούτου επιχειρεί να εκδικηθεί το πνεύμα του Ανθρώπου: «Πάντων ανθρώπων μέτρον αγορές» είναι το σύνθημα που πρόθυμα ασπάζονται οι πολιτικές μας ηγεσίες, συμμαχώντας με τον διάβολο του Χρήματος, όπως έκανε ο Φάουστ.
Μια χούφτα διεθνών τραπεζών, οίκων αξιολόγησης, επενδυτικών funds, μια παγκόσμια συγκέντρωση χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου χωρίς ιστορικό προηγούμενο, διεκδικεί την εξουσία στην Ευρώπη και τον κόσμο, διαλύει τη μεσαία τάξη και τη μισθωτή εργασία, ετοιμάζεται να καταργήσει τα κράτη και τη δημοκρατία μας, χρησιμοποιώντας το όπλο του χρέους για να υποδουλώσει τους λαούς της Ευρώπης, να βάλει στη θέση της όποιας, όσης Δημοκρατίας διαθέτουμε, τη Δικτατορία του Χρήματος και των Τραπεζών, την εξουσία μιας ολοκληρωτικής Αυτοκρατορίας της Παγκοσμιοποίησης, το πολιτικό κέντρο της οποίας βρίσκεται εκτός της ηπειρωτικής Ευρώπης, παρά την παρουσία πανίσχυρων ευρωπαϊκών τραπεζών στην καρδιά της Αυτοκρατορίας.
Άρχισαν από την Ελλάδα, που χρησιμοποιούν έκτοτε ως πειραματόζωο, για να προχωρήσουν στη συνέχεια στις άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας και, σταδιακά, του κέντρου. Η ελπίδα ορισμένων ευρωπαϊκών κρατών ότι θα γλυτώσουν τελικά, δεν αποδεικνύει παρά το ότι οι σημερινοί Ευρωπαίοι ηγέτες αντιμετωπίζουν την απειλή του νέου, “χρηματοπιστωτικού φασισμού”, όχι λιγότερο αψήφιστα από όσο αντιμετώπισαν στον μεσοπόλεμο την απειλή του Χίτλερ.
Και δεν πρέπει ασφαλώς να θεωρηθεί τυχαίο, ότι ένα μεγάλο μέρος των ΜΜΕ, ελεγχόμενο από τους τραπεζίτες, επέλεξε να επιτεθεί εναντίον της ευρωπαϊκής περιφέρειας, ονομάζοντας αυτές τις χώρες “γουρούνια” (PIGS) και στράφηκε σε μια περιφρονητική, σαδιστική, ρατσιστική καμπάνια, όχι μόνο εναντίον των Ελλήνων, αλλά και εναντίον της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς και του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Αυτή η επιλογή δείχνει τους βαθύτερους στόχους της ιδεολογίας και των αξιών του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, που προωθεί τον καπιταλισμό της καταστροφής.
Η προσπάθεια μερίδας των γερμανικών ΜΜΕ να χρησιμοποιήσει κατά τρόπο εξευτελιστικό σύμβολα όπως η Ακρόπολη ή η Αφροδίτη της Μήλου, μνημεία απέναντι στα οποία στάθηκαν προσοχή ακόμα και οι αξιωματικοί του Χίτλερ, δεν είναι παρά η έκφραση της βαθειάς περιφρόνησης των τραπεζιτών, που ελέγχουν αυτά τα ΜΜΕ, όχι τόσο ή μόνο προς τους Έλληνες, όσο κυρίως προς τις ιδέες της ελευθερίας και της δημοκρατίας που γεννήθηκαν στον τόπο τους.
Το χρηματοπιστωτικό τέρας παρήγαγαν τέσσερις δεκαετίες αποφορολόγησης του κεφαλαίου, κάθε είδους “απελευθέρωσης των αγορών”, γενικευμένης απορρύθμισης, κατάργησης οποιωνδήποτε φραγμών στην κυκλοφορία κεφαλαίων και εμπορευμάτων, διαρκούς επίθεσης στο κράτος, μαζικής εξαγοράς των πολιτικών κομμάτων και των ΜΜΕ, οικειοποίησης του παγκόσμιου πλεονάσματος από μια χούφτα τράπεζες-βαμπίρ της Wall Street. Τώρα, αυτό το τέρας, αληθινό “Κράτος πίσω από τα Κράτη”, αποκαλύπτεται διεκδικώντας την ολοκλήρωση του οικονομικού και πολιτικού “διαρκούς πραξικοπήματος” που διεξάγει εδώ και τέσσερις δεκαετίες.
Απέναντι σε αυτή την επίθεση, οι δυνάμεις της ευρωπαϊκής δεξιάς και της σοσιαλδημοκρατίας  μοιάζουν συμβιβασμένες, μετά από δεκαετίες “εισοδισμού” του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, τα πιο σημαντικά κέντρα του οποίου βρίσκονται εκτός Ευρώπης. Από την άλλη πλευρά, τα συνδικαλιστικά και τα κοινωνικά κινήματα δεν είναι ακόμη ικανά να αποτρέψουν αποφασιστικά αυτή την επίθεση, όπως επανειλημμένα έκαναν στο παρελθόν. Αυτή την κατάσταση επιδιώκει να εκμεταλλευθεί ο νέος χρηματοπιστωτικός ολοκληρωτισμός, για να επιβάλλει τετελεσμένες, μη αντιστρέψιμες καταστάσεις σε όλη την Ευρώπη.
Είναι επιτακτική η ανάγκη για τον άμεσο συντονισμό δράσης πάνω από τα σύνορα των ευρωπαϊκών κρατών, μεταξύ των ανθρώπων των τεχνών και των γραμμάτων, των διανοούμενων, των αυτόβουλων κινημάτων, των κοινωνικών δυνάμεων και προσωπικοτήτων που αντιλαμβάνονται τη σημασία του διακυβεύματος. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό μέτωπο αντίστασης στην επελαύνουσα  “Ολοκληρωτική Αυτοκρατορία της Παγκοσμιοποίησης”, προτού είναι αργά.
Η Ευρώπη μπορεί να επιβιώσει μόνο αν προτάξει μια ενωμένη απάντηση ενάντια στις Αγορές, μια πρόκληση μεγαλύτερη από αυτή που αυτές της απευθύνουν, ένα καινούριο, πανευρωπαϊκό «New Deal».
- Πρέπει να σταματήσουμε άμεσα την επίθεση κατά της Ελλάδας και των άλλων χωρών της περιφέρειας της Ε.Ε. Πρέπει να διακοπεί άμεσα η ανεύθυνη και εγκληματική πολιτική λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεων, που οδηγεί κατευθείαν σε μια κρίση βαθύτερη από αυτή του 1929.
- Πρέπει να αναδιαρθρωθεί ριζικά το δημόσιο χρέος όλης της Ευρωζώνης και ειδικά σε βάρος των ιδιωτικών τραπεζικών γιγάντων. Οι τράπεζες πρέπει να επανελεγχθούν και η χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής οικονομίας να τεθεί υπό εθνικό και ευρωπαϊκό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο. Δεν είναι δυνατόν να κρατάνε τα οικονομικά κλειδιά της Ευρώπης τράπεζες όπως η Goldman Sachs, η JPMorgan, η UBS, η Deutsche Bank κ.α. Πρέπει να απαγορευθούν τα ανεξέλεγκτα χρηματοπιστωτικά παράγωγα, αιχμή του δόρατος του καταστροφικού χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού και να δημιουργηθεί πραγματική οικονομική και παραγωγική ανάπτυξη, αντί της κερδοσκοπικής κερδοφορίας.
- Η παρούσα αρχιτεκτονική, βασισμένη στους κανόνες του Μάαστριχτ και του ΠΟΕ, έχει εγκαθιδρύσει ένα μηχανισμό παραγωγής χρέους στην Ευρώπη. Χρειάζεται ριζική αλλαγή όλων των συνθηκών, η υπαγωγή της ΕΚΤ στον πολιτικό έλεγχο των ευρωπαϊκών λαών, ένας χρυσούς κανών για ένα μίνιμουμ κοινωνικών, φορολογικών, οικολογικών στάνταρτ στην Ευρώπη. Να επιτραπεί ο απʼ ευθείας δανεισμός χωρών από την ΕΚΤ. Χρειαζόμαστε επειγόντως αλλαγή υποδείγματος.  Την επιστροφή στην τόνωση της ανάπτυξης μέσω της τόνωσης της ζήτησης, μέσω νέων ευρωπαϊκών προγραμμάτων επενδύσεων, μια νέα ρύθμιση, επαναφορολόγηση, επανέλεγχο της διεθνούς ροής κεφαλαίου και εμπορευμάτων. Μια νέα μορφή έξυπνου και λογικού προστατευτισμού, στο πλαίσιο μιας ανεξάρτητης Ευρώπης, πρωταγωνίστριας στον αγώνα για έναν πολυπολικό, δημοκρατικό, οικολογικό, κοινωνικό πλανήτη.
Απευθύνουμε έκκληση στις δυνάμεις και στα άτομα που συμμερίζονται αυτές τις ιδέες, να συμπτύξουμε το ταχύτερο δυνατό ένα ευρύ, πανευρωπαϊκό μέτωπο δράσης. Να εκπονήσουμε ένα μεταβατικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα, να συντονίσουμε την απαραίτητη όσο ποτέ διεθνή δράση μας, ώστε να κινητοποιήσουμε τις δυνάμεις του λαϊκού κινήματος, για να ανατρέψουμε τους σημερινούς συσχετισμούς δύναμης, τις σημερινές ιστορικά ανεύθυνες ηγεσίες των χωρών μας, για να σώσουμε τους λαούς μας και τις κοινωνίες μας. Να προστατέψουμε τη δημοκρατία πριν να είναι πολύ αργά για την Ευρώπη.
Αθήνα, Οκτώβριος 2011 
Αλέξης Τσίπρας
Γιάννης Μυλόπουλος
Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος
Θεοδόσης Πελεγρίνης
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς
Κώστας Δουζίνας
Κώστας Βεργόπουλος
Κυριάκος Κατζουράκης
Κάτια Γέρου
Μίκης Θεοδωράκης
Μανώλης Γλέζος
Την έκκληση συνυπογράφουν:
ΙΤΑΛΙΑ
Paolo Ferrero, Εθνικός Γραμματέας του Κόμματος Κομμουνιστικής Επανίδρυσης
ΙΣΠΑΝΙΑ
Jose Luis Centella, Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισπανίας
Willy Meyer, Ευρωβουλευτής της Ενωμένης Αριστεράς Ισπανίας
Maite Mola, Αντιπρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισπανίας.
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
Eero Ojanen, συνθέτης, πιανίστας
Monna Kamu, τραγουδιστής
Niko Saarela, ηθοποιός
Juha-Pekka Väisänen, εννοιολογικός καλλιτέχνης, Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Φινλανδίας
Erkki Susi, Αρχισυντάκτης της εβδομαδιαίας εφημερίδας Tiedonantaja
ΓΑΛΛΙΑ
Pierre Laurent, Πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Εθνικός Γραμματέας του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος
Jean-Luc Melenchon, Ευρωβουλευτής, Συμπρόεδρος του Κόμματος της Αριστεράς (Parti de Gauche), υποψήφιος του Μετώπου της Αριστεράς (Front de Gauche) στις γαλλικές Προεδρικές Εκλογές 2012.
Martine Billard, Συμπρόεδρος του Κόμματος της Αριστεράς (Parti de Gauche)
Francis Wurtz, τ. Ευρωβουλευτής, τ. Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς-Βορειοευρωπαϊκής Πράσινης Αριστεράς (GUE/NGL) στο Ευρωκοινοβούλιο
Samir Amin, Πρόεδρος του Παγκόσμιου Φόρουμ Alternatives
 Gerard Filoche, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος 
Jean-Pierre Page, συνδικαλιστής, στέλεχος CGT
 Bernard Cassen, επίτιμος πρόεδρος της ATTAC Γαλλίας
ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΕΛΒΕΤΙΑ
Klaus Ernst, Συμπρόεδρος της Γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), Βουλευτής στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο
Dr. Gesine Loetzsch, Συμπρόεδρος της Γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), Βουλευτής στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο 
Oskar Lafontaine, Βουλευτής της Γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) στο Κοινοβούλιο του Ζααρ, τ. πρωθυπουργός του Κρατιδίου του Ζάαρ (1985-1998).
Prof. Dr. Lothar Bisky, καθηγητής ΜΜΕ και πολιτισμού, Ευρωβουλευτής της Γερμανικής Αριστεράς (Die Linke)
Dr. Gregor Gysi, Πρόδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο
Dr. Diether Dehm, τραγουδιστής, στιχουργός, Βουλευτής της Γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο
Wolfgang Gehrcke, Βουλευτής της Γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο
Sahra Wagenknecht, Βουλευτής της Γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο
Ulrich Maurer, Βουλευτής της Γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο
Stefan Liebich, Βουλευτής της Γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο
Renate Harcke, μέλος του Συμβουλίου της Γερμανικής Αριστεράς (Die Linke)
Prof. Dr. Wolfgang Methling, τ. Υπουργός περιβάλλοντος του Κρατιδίου Μακλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας (1998-2006)
Angelica Domröse, ηθοποιός, σκηνοθέτης στο θέατρο και την τηλεόραση
Heidrun Hegewald, ζωγράφος, συγγραφέας
Gina Pietsch, τραγουδίστρια, ηθοποιός
Renate Richter, ηθοποιός
Peter Sodann, ηθοποιός στο θέατρο και την τηλεόραση
Hilmar Thate, ηθοποιός στο θέατρο και την τηλεόραση
Hannes Wader, τραγουδιστής, στιχουργός
Konstantin Wecker, τραγουδιστής, στιχουργός
Prof. Dr. Manfred Wekwerth, σκηνοθέτης, συνεργάτης του Bertolt Brecht
Prof. Dr. Jean Ziegler, συγγραφέας, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Συμβουλίου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
Klaus Höpcke, δημοσιογράφος
Barbara und Winfried Junge, κινηματογραφιστές, βραβευμένοι για την ταινία “Die Kinder von Golzow”/”The Golzow-Children”
Asteris Koutoulas, συγγραφέας
Takis Mitsidis, πολιτιστικός διευθυντής
Kostas Papanastasiou, αρχιτέκτονας, ηθοποιός, τραγουδιστής
Eckart Spoo, δημοσιογράφος, συντάκτης της πολιτικής-πολιτιστικής επιθεώρησης Ossietzky
Prof. Gunter Reisch, σκηνοθέτης
Dr. Beate Reisch, λογοτέχνης
Katja Ebstein, τραγουδίστρια, ηθοποιός
Prof. Dr. Heinrich Fink, θεολόγος, τ. Πρύτανης του πανεπιστημίου Humboldt του Βερολίνου
Daniela Dahn, συγγραφέας
Rolf Becker, ηθοποιός

ΚΟΥΡΕΜΑ 50% ΤΩΝ 360 ΔΙΣ ΙΣΟΝ...25 ΔΙΣ!

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ στο "ΕΘΝΟΣ" - Τρίτη 25 Οκτώβρη 2011
Δυσάρεστες εκπλήξεις περιμένουν οποιονδήποτε απλό πολίτη επιχειρήσει να εφαρμόσει τα στοιχειώδη μαθηματικά που έμαθε στο σχολείο για να κάνει υπολογισμούς σχετικά με το δημόσιο χρέος της χώρας μας. Απορεί μάλιστα γιατί δεν χαιρόμαστε ως Ελληνες όταν γίνεται συζήτηση για "κούρεμα", δηλαδή μείωση του δημόσιου χρέους κατά 50% ή 60% ή ακόμη και 80% που προτείνουν κάποιοι στη συζήτηση που γίνεται σε διεθνές επίπεδο. Η σκέψη του κόσμου είναι απλή: "Χρωστάει η Ελλάδα περίπου 360 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν το χρέος αυτό "κουρευτεί" κατά 50%, τότε θα χρωστάμε τα μισά, άρα 180 δισεκατομμύρια".
Αυτό λέει η λογική. Στην πράξη όμως ισχύουν πολύ, απίστευτα πολύ διαφορετικά πράγματα - τουλάχιστον βάσει της "ιστορικής" όπως την αποκαλούσε η κυβέρνηση, συμφωνίας των ηγετών της Ευρωζώνης την 21η Ιουλίου. Ας δούμε τα πράγματα αναλυτικά:
 Εν πρώτοις εξαιρούνται από το "κούρεμα" ελληνικά κρατικά ομόλογα αξίας περίπου 60 δισ. ευρώ, τα οποία βρίσκονται στην κατοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) - άρα κατά 50% υποτίθεται ότι θα μειωθούν τα υπόλοιπα χρέη του ελληνικού κράτους, αξίας 300 και όχι 360 δισ. ευρώ. Μη βιάζεστε! Εξαιρούνται από το "κούρεμα" άλλα 65 δισ. ευρώ που είναι τα δάνεια που έχει πάρει πρόσφατα η Ελλάδα από την τρόικα ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ στη βάση του Μνημονίου - άρα πέσαμε στα 235 δισ. ευρώ που θα "κουρευτούν" κατά 50%.
Υπομονή, δεν τελειώσαμε ακόμη! Η "ιστορική" συμφωνία της 21ης Ιουλίου αφορά μόνο τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που λήγουν μέχρι το 2020, όχι τα πιο μακροπρόθεσμου δανεισμού ομόλογα, τα οποία λήγουν μετά το 2020. Αυτά όμως δεν είναι και λίγα, ανέρχονται σε ομόλογα αξίας περίπου 40-45 δισ. ευρώ - άρα προς "κούρεμα" έχουν απομείνει πλέον μόνο 190-195 δισ. ευρώ από τα 360 του συνολικού μας χρέους!
Εχουμε κάτι λεπτομέρειες να ρυθμίσουμε ακόμη: "κούρεμα" δεν θα υποστούν και τα έντοκα γραμμάτια του δημοσίου τα οποία είναι εξ ορισμού βραχύβια (ετήσια, εξάμηνα, ακόμη και τρίμηνα) η αξία των οποίων ανέρχεται σε 15 δισ. ευρώ - άρα μας έχουν απομείνει προς "κούρεμα" γύρω στα 175 - 180 δισ. ευρώ. Από αυτά πρέπει να αφαιρεθούν ακόμη περίπου 20 δισεκατομμύρια, τα οποία αντιστοιχούν σε άλλα δάνεια που έχει συνάψει το ελληνικό δημόσιο. Εδώ τελειώσαμε!
Κάνοντας τη σούμα βλέπουμε ότι από τα 360 δισ. του συνολικού δημόσιου χρέους έχουν ήδη αφαιρεθεί τουλάχιστον τα 200 δισ. και απέμειναν προς "κούρεμα" κατά 50% μόνο τα 160 δισ.!
Πριν πείτε όμως "έστω με "κούρεμα" 50% των 160 δισ. γλιτώνουμε τουλάχιστον 80 δισ. ευρώ που δεν είναι και λίγα" πρέπει να σας πούμε μερικά ακόμη επώδυνα μυστικά.
Από αυτά τα 160 δισ. ευρώ που απέμειναν πάνω από 100 δισ. βρίσκονται στα χέρια ελληνικών τραπεζών, ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων και ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών. Θα εξετάσουμε χωριστά τι σημαίνει αυτό και τι προκύπτει ως αποτέλεσμα του "κουρέματος" αυτών των 100 και πλέον δισ. ευρώ που βρίσκονται σε ελληνικά χέρια. Εδώ απλώς θέλουμε να επισημάνουμε ότι τελικά είναι - δεν είναι καμιά εξηνταριά δισ. ευρώ αυτά που βρίσκονται στα χέρια ξένων ιδιωτικών τραπεζών και άλλων ιδιωτών.
Αν προσθέσουμε το γεγονός ότι δεν έδειξαν καμιά προθυμία να σπεύσουν όλοι να συμμετάσχουν στο εθελοντικό πρόγραμμα "κουρέματος" το προσδοκώμενο κέρδος από αυτούς κυμαίνεται γύρω στα 20-25 δισ. ευρώ αν υποθέσουμε δηλαδή ότι από αυτούς που κατέχουν τα 60 δισ. προσέρχονται στο "κουρείο" κατά 50% οι κάτοχοι ομολόγων αξίας 40-50 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Βάσει των διευθετήσεων της 21ης Ιουλίου δηλαδή και με τους υπολογισμούς που κάναμε το κέρδος της Ελλάδας μέχρι στιγμής από το "κούρεμα" κατά 50% των 360 δισ. ευρώ του δημόσιου χρέους ανέρχεται σε... 20-25 δισεκατομμύρια!!! Φυσικά τίποτα δεν απαγορεύει όλες αυτές οι ρυθμίσεις να αλλάξουν αύριο.
Επιδείνωση
Χρέη προς ξένους τα χρέη προς Ελληνες
ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΕΣ εξελίξεις προκαλεί το "κούρεμα" κατά 50% της αξίας των κρατικών ομολόγων ύψους άνω των 100 δισ. ευρώ που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες, τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία και οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες. Τυπικά, το δημόσιο χρέος θα μειωθεί κατά 50 δισ. Με τη μείωση όμως ούτε οι τράπεζες θα έχουν λεφτά για να πληρώσουν στους καταθέτες τους ούτε τα ταμεία θα μπορούν να δίνουν συντάξεις! Για να μη γίνει αυτό, το κράτος θα τους δανείσει αμέσως σχεδόν όσα λεφτά τους πήρε. Οι τράπεζες και τα ταμεία θα χρωστούν τα λεφτά στο Δημόσιο πλέον. Επειδή όμως η κυβέρνηση δεν έχει λεφτά να τους δανείσει, πρέπει να δανειστεί τα λεφτά αυτά από το εξωτερικό! Ετσι το δημόσιο χρέος θα ξαναγίνει όσο ήταν και επιπλέον αυτά που χρώσταγε σε ελληνικά ιδρύματα, το κράτος θα τα χρωστάει τώρα σε ξένους!

Η κυβέρνηση καταρρέει, οι αγώνες συνεχίζονται, η ώρα της ανατροπής της πλησιάζει

Ο λαός είναι στο προσκήνιο και η κυβέρνηση με τους συμμάχους της στο περιθώριο. Τα ψέματα και οι εκβιασμοί της έχουν τελειώσει. Παρά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, η κυβέρνηση δεν μπορεί να παραμένει αιωνίως γαντζωμένη στην εξουσία, σε καθεστώς πλήρους λαϊκής απονομιμοποίησης, με μόνα της στηρίγματα να είναι το κεφάλαιο και τα  εξωθεσμικά κέντρα κάθε είδους. Η κατάρρευσή της δεν μπορεί να συμπαρασύρει τη χώρα και τους ανθρώπους της.

Οι αλλεπάλληλοι εκβιασμοί της κυβέρνησης και η ένταση της κρατικής καταστολής, δεν φόβισαν τους εκατοντάδες χιλιάδες απεργούς και διαδηλωτές που πλημμύρισαν τους δρόμους της Ελλάδας στις μεγαλύτερες απεργιακές κινητοποιήσεις της μεταπολίτευσης.  Δεν φοβίζουν τον λαό που συνεχίζει τους αγώνες για την ανατροπή της πιο αντικοινωνικής και αυταρχικής κυβέρνησης της μεταπολίτευσης.

Καθημερινά, στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές, μέσα από πολύμορφες δράσεις και κινητοποιήσεις, χτίζεται μια άλλη κοινωνία. Αυτή της ελπίδας, της συλλογικότητας, της οργάνωσης των αγώνων και της ενωτικής δράσης.  Η Αριστερά και οι δυνάμεις που μάχονται το νεοφιλελευθερισμό πρέπει να βαδίσουν στο δρόμο της κοινής πάλης για την οικοδόμηση συμμαχίας ανατροπής της κυβέρνησης, των μνημονίων και της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, στη βάση ενός στρατηγικού σχεδίου για την αναδιανομή του πλούτου  και την ανάπτυξη υπέρ των εργαζομένων, τη δημοκρατία, την προστασία των δημόσιων αγαθών και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.  

21-10-11
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Το Ηράκλειο Μίλησε!

Βούλιαξαν οι κεντρικοί δρόμοι της Πόλης!
Κοσμοπλημμύρα 25000 ανθρώπων στην απεργιακή συγκέντρωση και την πορεία!
 
Ο λαός του Ηρακλείου μίλησε. Με την πάνδημη συμμετοχή του στην απεργία και την μεγαλύτερη απεργιακή συγκέντρωση και πορεία των τελευταίων δεκαετιών στην οποία συμμετείχαν εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, επαγγελματίες, μαγαζάτορες, έμποροι, αγρότες και συνταξιούχοι απαίτησε να φύγουν η τρόικα και τα μνημόνιά της, να φύγει εδώ και τώρα η κυβέρνηση και να ανοίξει ο δρόμος για προοδευτικές πολιτικές ανασυγκρότησης της χώρας.

Οι 25.000 περίπου διαδηλωτές φωνάζοντας συνθήματα όπως «Πουλήσατε νησιά, πουλήσατε λιμάνια, πουλήσατε τις μάνες σας να φύγετε τσογλάνια»,  «Του λαού δυνάστες, κλέφτες και ληστές / τρόικα - κυβέρνηση και δανειστές» ή «Διαγραφή του χρέους οριστική, αυτή είναι η απαίτηση η λαϊκή» και «Ένα ελικόπτερο για κάθε υπουργό και για Βενιζέλο-Πάγκαλο φαλαινοθηρικό»,  απαίτησαν τη διαγραφή του χρέους και την παραίτηση της επικίνδυνης κυβέρνησης Παπανδρέου, που για το λαό είναι πλέον παρελθόν.

Σε ανυπακοή απέναντι στα χαράτσια καλούν δυνάμεις της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς

Σε ανυπακοή απέναντι στα χαράτσια και τις απειλές της κυβέρνησης καλούνε τους πολίτες, με κοινή τους δήλωση, δυνάμεις της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Τη δήλωση, μετά τις διεργασίες και τον διάλογο που προηγήθηκε, αποφάσισε να υπογράψουν το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής, η Αριστερή Ανασύνθεση (ΑΡ.ΑΝ.), η Αριστερή Αντικαπιταλιστική Συσπείρωση (ΑΡ.Α.Σ.), το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο (Ε.Πα.Μ.), η Κομμουνιστική Ανανέωση, το Ξεκίνημα και ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ).

Ολόκληρη η δήλωση:

Οι πολιτικές οργανώσεις και σχηματισμοί που υπογράφουμε πιο κάτω, συναντηθήκαμε και συζητήσαμε για το ζήτημα των χαρατσιών που επιβάλλονται στον λαό και συναποφασίσαμε τα εξής:

1. Καλούμε τον λαό να μην τα πληρώσει τα συνεχή χαράτσια που του επιβάλλονται. Καλούμε τον λαό περήφανα να αντισταθεί και να αρνηθεί να πληρώσει για μια ακόμη και πολλοστή φορά τους τοκογλύφους δανειστές της χώρας μας. Είναι ζήτημα αξιοπρέπειας, επιβίωσης, δικαιοσύνης. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι στηρίζουμε αποφασιστικά και δραστήρια με τη συμμετοχή μας και το παράδειγμα μας το «Δεν πληρώνω τα χαράτσια»

2. Καλούμε και θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις ένα μεγάλο κίνημα λαϊκής ανυπακοής απέναντι στην κυβέρνηση, στην τρόικα (Ε.Ε. - ΔΝΤ - ΕΚΤ) και σε όλο το πλαίσιο μνημονίων, πακέτων μέτρων και χαρατσιών που επιβάλλουν, με την άμεση ή έμμεση συναίνεση και συνενοχή των «πρόθυμων» πολιτικών κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΛΑΟΣ κ.λπ.). Δηλώνουμε ότι στόχος μας είναι ένας παλλαϊκός ξεσηκωμός για να ανατραπούν όλοι αυτοί. Να ανατραπεί αυτή η κυβέρνηση και όσοι τη στηρίζουν. Να φύγουν όλοι τους, όλοι όσοι οδήγησαν στην χρεωκοπία και στη βαθιά καταπίεση του λαού, κυβερνώντες νυν και προηγούμενοι, «πρόθυμοι» πολιτικοί σχηματισμοί, τρόικα (Ε.Ε. - ΔΝΤ - ΕΚΤ) και δανειστές. Να ανατραπεί το ειδικό αυταρχικό καθεστώς το οποίο έχουν εγκαθιδρύσει, με τανκς τις τράπεζες και τα ΜΜΕ τους συστήματος. Ήρθε η ώρα της πραγματικής δημοκρατίας, την οποία μπορεί να επιβάλει ο λαός με τους αγώνες του.

3. Στην κυβερνητική προπαγάνδα ότι αν δεν πληρωθούν τα χαράτσια, τότε δεν μας δοθεί η επόμενη δόση και δεν θα υπάρχουν, τάχα, λεφτά για μισθούς και συντάξεις, απαντάμε: κάθε δόση μας οδηγεί σε χειρότερο αδιέξοδο, εδώ και τώρα να σταματήσουν οι πληρωμές στους διεθνείς και ντόπιους τοκογλύφους δανειστές, εδώ και τώρα ουσιαστική φορολόγηση του πλούτου και εθνικοποίηση των τραπεζών, εδώ και τώρα αναδιανομή του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου.

4. Χωρίς να αναιρείται η αυτοτελής παρέμβαση κάθε δύναμης, τον αγώνα αυτόν θα τον δώσουμε σε συντονισμό και με όλες μας τις δυνάμεις. Καλούμε όλα τα μέλη μας και τους φίλους να συναντηθούν σε όλες τις γειτονιές και τις πλατείες, στα συνδικάτα και στους συλλόγους και να δημιουργήσουν κοινές και πλατειές επιτροπές πολιτών, εργαζομένων, νεολαίων. Επιτροπές, που να συσπειρώσουν και να οργανώσουν στην ανυπακοή και στην αντίσταση όλους τους αγωνιζόμενους ανθρώπους του λαού. Επιτροπές, που να μην επιτρέψουν να κοπεί σε κανένα λαϊκό σπίτι το ηλεκτρικό και να προστατεύσουν έμπρακτα το κίνημα της ανυπακοής από τα τιμωρητικά και εκδικητικά μέτρα του κράτους.

5. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ και στις Εφορίες, να συμπεριφερθούν όχι με βάση τις οδηγίες της κυβέρνησης και των τροϊκανών επιτρόπων, αλλά με βάση τις ανάγκες του λαού. Να σταθούν έμπρακτα αλληλέγγυοι στο «Δεν πληρώνω». Καλούμε τα συνδικάτα να συμβάλλουν αποφασιστικά σε αυτήν την κατεύθυνση και να συνδεθούν με τον λαό.

6. Έτσι θα συμβάλλουμε όλοι στο να πάρει σάρκα και οστά ένα πανίσχυρο κίνημα λαϊκής ανυπακοής και αλληλεγγύης, ένα πανίσχυρο κίνημα ανατροπής της σημερινής κατάστασης.

Η Eurogendfor στην Ελλάδα

Απίστευτες καταγγελίες έχουν αρχίσει να διαδίδονται στο διαδίκτυο τις τελευταίες ώρες οι οποίες κάνουν λόγο για άφιξη της Ευρωπαϊκής Δύναμης Χωροφυλακής (Eurogendfor) στην Ελλάδα!
Πρόκειται για μα δύναμη η οποία η οποία στελεχώνεται από τις χωροφυλακές πέντε κρατών μελών της ΕΕ (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία,
Πληροφορίες των τελευταίων ωρών αναφέρουν ότι έχει αφιχθεί στην Ελλάδα μεγάλη παραστρατιωτική δύναμη της Ευρωπαϊκής Δύναμης Καταστολής Εξεγέρσεων – Eurogedfor – πρακτικά ειδική μονάδα Στρατοχωροφυλακής, μέσω του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, πλήρως εξοπλισμένη με Τεθωρακισμένα οχήματα.
Η επίσημη δικαιολογία είναι ότι αφίχθηκαν για κοινή άσκηση καταστολής εξεγέρσεων με την Ελληνική Αστυνομία, αλλά το timing που επιλέχθηκε για την άσκηση είναι επιεικώς ατυχές, αν όντως πρόκειται για άσκηση.
Δεν θέλουμε να κάνουμε «κακές» σκέψεις, ότι κλήθηκε ή, ακόμα χειρότερα, ότι επιβλήθηκε η παρουσία της Eurogedfor από την τρόϊκα για να προστατέψει την κυβέρνηση και να αποτραπεί ενεργός λαϊκή αντίδραση στα μέτρα εξαθλίωσης που λαμβάνει κατά των πολιτών της χώρας σε εκτέλεση ξένων εντολών.

Κάτι τέτοιο εκτός από μέγιστη πολιτική ανοησία θα οδηγούσε στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα: Και οι ... νεκροί θα σηκωθούν από τα νεκροταφεία για να αντιμετωπίσουν μια ξένη δύναμη Γερμανών, Ολλανδών κλπ οι οποίοι θα κληθούν να καταστείλουν τις αντιδράσεις των πολιτών για τα κυβερνητικά μέτρα που οδηγούν στην πείνα ολόκληρες μάζες πολιτών, κατ'εντολή του ΔΝΤ, όπως ομολόγησε σήμερα στην Βουλή ο ΥΠΟΙΚ Ε.Βενιζέλος.
Σημειώνουμε ότι η Eurogedfor είναι ένοπλο σώμα με ΤΟΜΑ (Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης) στον εξοπλισμό της, η οποία δημιουργήθηκε για εκτέλεση αποστολών σε αποστολές όπως το Κοσσυφοπέδιο, το Αφγανιστάν κλπ, όπου οι κλασικές ένοπλες δυνάμεις αδυνατούν να φέρουν εις πέρας αποστολές καταστολής πλήθους.
Αλλά και μόνο η χρονική συγκυρία άφιξης της Eurogedfor προβληματίζει. Ειδικά από την στιγμή που δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για την άφιξή της στην Ελλάδα. Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες οι πρώτες μονάδες αφίχθηκαν μεταξύ 08-10/10 στην Ηγουμενίτσα, όπου μεταφέρθηκαν από την βάση τους στην Βόρειο Ιταλία.
Αρχικά αφίχθηκε ο εξοπλισμός της μονάδας, ακολούθησαν οι άνδρες και εν συνεχεία τα βαρέα οχήματα, σκεπασμένα. Φαίνεται ότι έχουν κατευθυνθεί προς την περιοχή της Θεσσαλίας, αλλά οι πληροφορίες που ανέφεραν ότι έχουν εγκατασταθεί σε περιοχή αρμοδιότητας ΓΕΑ (περιοχή ευθύνης 110 Π.Μ.) δεν επιβεβαιώθηκαν σε σχετική έρευνα του defencenet.gr. Το ίδιο ισχύει και για το ΓΕΣ.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι ανώτατοι Έλληνες αξιωματικοί και από τα δύο Επιτελεία που ερωτήθηκαν σχετικά, αντιμετώπισαν το θέμα εντελώς απορριπτικά, ως να επρόκειτο για παραχώρηση εγκαταστάσεων τους σε ... εχθρική δύναμη.
Αυτό το σημειώνουμε για να το λάβουν υπ'όψιν τους σοβαρά οι κυβερνώντες, αν αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν την Eurogedfor σε αποστολές καταστολής πλήθους στο εσωτερικό της χώρας.

ΕΚΚΛΗΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ

Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα μπροστά σε πρωτοφανείς και δραματικές εξελίξεις.Διακυβεύεται το παρόν και το μέλλον της ως ανεξάρτητης και βιώσιμης χώρας. Κατά συνέπεια, το πρόβλημα της είναι σήμερα πρόβλημα επιβίωσης. Πρόβλημα εθνικό και όχι απλώς πρόβλημα χρέους.
Η απαίτηση των δανειστών να οδηγηθεί η χώρα σε συντεταγμένη χρεοκοπία με στόχο την αδιάκοπη πληρωμή των τόκων και των χρεολυσίων, και με συνέπεια τη στάση πληρωμών στο εσωτερικό, σε συνδυασμό με την απαίτηση να τους δοθεί ως αντιπαροχή ο δημόσιος πλούτος, υποθηκεύει την ανεξαρτησία της χώρας και την επιβίωση του ελληνικού λαού.
Εμείς, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, αναλογιζόμενοι τις ιστορικές στιγμές που περνάει η χώρα μας, συναντηθήκαμε στην Αθήνα και συμφωνήσαμε ότι παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται σήμερα υπό στρατιωτική κατοχή, εντούτοις, 70 χρόνια μετά την ίδρυση του ΕΑΜ, βρίσκεται ξανά μπροστά σε αντίστοιχου ιστορικού μεγέθους τραγωδία. Σήμερα διακυβευέται η εθνική ανεξαρτησία, καταπατείται το Σύνταγμα και υποθηκεύεται η επιβίωση μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού.
Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ιστορία, απέναντι σε εκείνους που θυσιάστηκαν για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι, αλλά και απέναντι στον εαυτό μας, απευθυνόμαστε στις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που ελπίζουν σε ένα διαφορετικό μέλλον από το ζοφερό του Μνημονίου και καλούμε σε κοινόν αγώνα με στόχο:
* την άμεση απεμπλοκή της χώρας από το Μνημόνιο και την εκδίωξη της Τρόικας.
* την ανάκτηση και την κατοχύρωση της εθνικής κυριαρχίας.
* την αναδιανομή του πλούτου υπέρ αυτών που τον δημιουργούν και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
* τον ριζικό γεωπολιτικό αναπροσανατολισμό της χώρας μας.
Κατά συνέπεια:
Καλούμε τους Έλληνες πατριώτες να απεγκλωβιστούν από τον δογματισμό και την καταστροφική πολιτική των δύο κομμάτων εξουσίας, τα οποία είναι δέσμια της πολιτικής μας εξάρτησης και των συμφερόντων του ελληνικού και του ξένου κεφαλαίου.
Καλούμε τους Έλληνες πατριώτες που συναισθάνονται την ευθύνη και την ανάγκη για κοινό αγώνα για τη σωτηρία της ελληνικής κοινωνίας από τη λαίλαπα της Τρόικας και του Μνημονίου, σε αγωνιστική συνεργασία με άμεσο στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης του Μνημονίου και την αλλαγή των συσχετισμών και πολιτικών δυνάμεων, ώστε η λαϊκή πλειοψηφία να επιβάλει την αλλαγή της διακυβέρνησης και της πορείας της χώρας. Καλούμε σε αγώνα για μια κυβέρνηση σωτηρίας της πατρίδας. Για μια κυβέρνηση που θα φέρει το λαό στην εξουσία."
Αθήνα, 11 Οκτωβρίου 2011

Υπογράφουν:

Βαρδής Βαρδινογιάννης (πρόεδρος της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων -ΕΔΙΑ, γνωστός για την αντιστασιακή του δράση στην Κατοχή και ένας από τους 27 κομμουνιστές -δραπέτες από τις φυλακές Βούρλων της Δραπετσώνας, το 1955, 33χρονος φοιτητής νομικής τότε), ο Μανώλης Γλέζος (σύμβολο του αγώνα κατά των Γερμανών στην Κατοχή , στέλεχος της Αριστεράς, υπήρξε βουλευτής της ΕΔΑ), ο Νίκος Γουργιώτης (δημοσιογράφος, αγωνιστής της εθνικής αντίστασης, δεκαέξι χρόνια πολιτικός κρατούμενος, έζησε για δεκαοχτώ χρόνια με άλλο όνομα), Βούλα Δαμιανάκου (λογοτέχνις και μεταφράστρια, είχε στενή συνεργασία με τον Βασίλη Ρώτα και πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, το όνομά της συνδέθηκε με την υπόθεση Οτσαλάν, μια και μετά την παράνομη είσοδο του Κουρδου ηγέτη στην Ελλάδα το 1999, τον φιλοξένησε σπίτι της), Βάσω Θανασέκου (μετείχε στην Εθνική Αντίσταση, στις εκλογές του 1956 εκλέχτηκε βουλευτής της ΕΔΑ), Μίκης Θεοδωράκης (εξορίες, φυλακίσεις, αγώνες, μουσικοσυνθέτης).

Επίσης υπογράφουν οι: Θεόδωρος Καλλίνος (αξιωματικός του ελληνικού στρατού που ως διοικητής λόχου στην επίθεση των Γερμανών στην Ανατολική Μακεδονία δεν παραδόθηκε και με όλο τον Λόχο πήγε στην Κρήτη όπου πολέμησαν, γνωστός ως καπετάν Αμάρμπεης, υπήρξε διοικητής της 16ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ, σήμερα είναι 97 ετών), Μαρία Καραγιώργη (συγγραφέας, χήρα του ηγετικού στελέχους του ΚΚΕ, δημοσιογράφου και διευθυντή του «Ριζοσπάστη» Κώστα Καραγιώργη) Παναγιώτης Κατερίνης (μετείχε στην εθνική αντίσταση, υπήρξε βουλευτής της ΕΔΑ), Ελένη Μπενά (εξελέγη το 1958 βουλευτής της ΕΔΑ), Τάκης Μπενάς (ιστορικό στέλεχος της ανανεωτικής Αριστεράς, γραμματέας της Νεολαίας ΕΔΑ και της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη), Ευτύχης Μπιτσάκης (πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση από τις τάξεις της ΕΠΟΝ, στη διάρκεια του εμφυλίου καταδικάστηκε σε πολυετή φυλάκιση για την πολιτική του δράση, είναι πανεπιστημιακός), Γιώργος Τσαπόγας (αγωνιστής της ΕΑΜικης αντίστασης, καπετάνιος του ΕΛΑΣ, με φυλακίσεις και εξορίες, παλαίμαχος δημοσιογράφος).

ΑΝ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΗΤΑΝ ΧΡΕΟΣ ΜΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, ΘΑ ΕΙΧΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ!

€ 90 ΔΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ''ΔΙΑΣΩΣΗ'' ΤΗΣ DEXIA, € 1,1 ΔΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ''ΣΩΤΗΡΙΑ'' ΤΗΣ PROTON

ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΑΓΡΙΑ ΛΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ!

Πακτωλούς χρημάτων της τάξης των δισεκατομμυρίων ευρώ, ρίχνουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τη διάσωση και εν συνεχεία την μαϊμού - κρατικοποίηση των ιδιωτικών τραπεζών που πτωχεύουν!
Χαρακτηριστικές είναι οι πρόσφατες περιπτώσεις της Dexia (Βέλγιο – Γαλλία) αλλά και της Proton (Ελλάδα) με συνολικό κόστος € 90 δις και €1,1 δις αντίστοιχα!
Και όλα αυτά, ενώ στην Ελλάδα επιβάλλεται άγρια μνημονιακή λιτότητα, στο όνομα του υπέρογκου δημοσίου χρέους! Μισθοί και συντάξεις κόβονται, οι υπηρεσίες πρόνοιας καταρρέουν και η άγρια φορολαίλαπα εξουθενώνει τα λαϊκά στρώματα!
Έτσι την ίδια στιγμή, που οι ατασθαλίες και οι επενδυτικές αστοχίες των τραπεζών "διαγράφονται" με μια μονοκοντυλιά, το ελληνικό δημόσιο χρέος, πρέπει να αποπληρωθεί στο ακέραιο ή τουλάχιστον οι πιστωτές να χάsουν όσο το δυνατόν λιγότερα!
Ίσως, λοιπόν, αν η Ελλάδα ήταν τράπεζα να είχε διαγραφεί το δημόσιο χρέος της!
Και αυτό γιατί, οι "διασώσεις" μόνο των δύο αυτών τραπεζών απομυζούν ιλιγγιώδη ποσά ενώ αποφασίστηκαν μέσα σε μια νύχτα!
Η μεν διάσωση της Dexia θα κοστίσει συνολικά €90 δις στους πολίτες της Γαλλίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου μετά από διακρατική συμφωνία η διαπραγμάτευση της οποίας, ξεκίνησε και έκλεισε μέσα  στο Σαββατοκύριακο. Αναλυτικά, το Βέλγιο θα αναλάβει το 60,5% του ανωτέρου ποσού, δηλαδή 54 δισ. ευρώ, με τους Γάλλους να προσφέρουν το 36,5% και το Λουξεμβούργο μόλις το 3%.
Μάλιστα, η βελγική μονάδα της Dexia θα "κρατικοποιηθεί" με το κράτος να εισφέρει σε κεφάλαια ("ζεστό χρήμα") ποσό ίσο με €5,4 δις.
Το πιο εξωφρενικό είναι ότι η Dexia είχε ξαναδιασωθεί το 2008 με κόστος €150 δις.
Συνολικά λοιπόν, έχουν διατεθεί €240 δις για τη διάσωση μιας και μόνο τράπεζας όταν το ΑΕΠ τoυ Βελγίου είναι μόλις... €220 δις.
Παράλληλα, η διάσωση της ελληνικής Proton, θα κοστίσει συνολικά €1,1 δις στο ελληνικό δημόσιο. Τα €850 εκατ., θα πάνε για την εγγυοδότηση των καταθέσεων ενώ τα €250 εκατ., θα αποτελέσουν κρατική κεφαλαιακή ενίσχυση καθώς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα είναι ο μοναδικός μέτοχος της "νέας" Proton Bank!
Για λόγους σύγκρισης αρκεί να αναφέρουμε πως σύμφωνα με το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2012, η μνημονιακή περικοπή των δαπανών για "κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη" θα φτάσει το €1,568 δις!!!
Το εξωφρενικό μάλιστα "κερασάκι στην τούρτα" και στις δύο ως άνω περιπτώσεις είναι πως έχουμε να κάνουμε με μαϊμού - κρατικοποιήσεις: Τόσο σε ότι αφορά την Dexia όσο και την Proton, στόχος των εποπτικών αρχών είναι η όσο το δυνατόν συντομότερη "εξυγίανση" (μείωση δραστηριοτήτων, απολύσεις κλπ) και μεταπώληση των "καθαρών" τραπεζών σε ιδιώτες...
Ούτε κουβέντα για κρατικοποίηση "διαρκείας" με στόχο τη χρήση των τραπεζών αυτών ως αναπτυξιακά εργαλεία...

πηγή iskra.gr

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για το κούρεμα του χρέους

10.10.11

    Οι δυνάμεις που κυβερνούν σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένουν  προσηλωμένες αποκλειστικά στη διάσωση των τραπεζών και σχεδιάζουν ένα «κούρεμα» του χρέους της Ελλάδας που θα συνοδευτεί με ακόμα πιο σκληρά μέτρα για τους εργαζόμενους. Αρνούνται κάθε σκέψη που θα διέκοπτε την εξάρτηση των ευρωπαϊκών κρατών από τους κερδοσκόπους δανειστές. Σχεδιάζουν ακόμα τη σύνταξη νέων ευρωπαϊκών συνθηκών που θα παγιώνουν τη λιτότητα και τα αντεργατικά μέτρα πανευρωπαϊκά.
   Όλα τα σχέδια που εφαρμόστηκαν στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής μέχρι σήμερα στην Ελλάδα (το πρώτο και το δεύτερο Μνημόνιο, το Μεσοπρόθεσμο) και τα μέτρα που ακολούθησαν απέτυχαν να θέσουν υπό έλεγχο το δημόσιο χρέος. Η πραγματική επιτυχία τους είναι να μειώσουν δραματικά το εισόδημα των εργαζομένων, να καταργήσουν κάθε προστασία της εργασίας και να εκμηδενίσουν τις κοινωνικές δαπάνες. Έχουν βυθίσει την οικονομία σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης με μόνη προοπτική την πλήρη οικονομική και κοινωνική χρεοκοπία.
   Η συζήτηση για την “ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας” δείχνει τη χρεοκοπία της νεοφιλελεύθερης πολιτικής εντός και εκτός συνόρων. Η προσπάθεια για την απόλυτη  επιβολή του κεφαλαίου βρίσκεται πίσω από την επίθεση στους λαούς της Ευρώπης και δεν πρόκειται να ανακοπεί, αν δεν υπάρξει αλλαγή των συσχετισμών και της ασκούμενης πολιτικής με πολιτική ανατροπή τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Χρειάζεται  ολωσδιόλου διαφορετική πολιτική με βασικούς άξονες τη φορολόγηση των μεγάλων εισοδημάτων και του πλούτου, την αναδιανομή και την ανάπτυξη προς όφελος των εργαζομένων, την προστασία της εργασίας, την επανίδρυση της Ευρώπης σε νέες βάσεις , κοινωνικής δικαιοσύνης και δημοκρατικού  ελέγχου.
   Η ανάπτυξη των κινημάτων των εργαζομένων, των νέων, όλων όσους πλήττει αυτή η πολιτική είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ανατραπεί αυτή η πολιτική. Είναι επομένως ζήτημα επιβίωσης.

To Γραφείο Τύπου

Συνέντευξη του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα

Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής 09/10/2011 - συνέντευξη στον Γ. Μελιγκώνη
-    Κύριε πρόεδρε, ζητάτε σε όλους τους τόνους εκλογές. Ποιο πρόβλημα θα λύσουν, κατά τη γνώμη  σας; Όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει, δεν θα βρεθεί αντιμέτωπη με τους εκβιασμούς της τρόικας;
Οι εκλογές θα λύσουν το τεράστιο πρόβλημα δημοκρατίας που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η χώρα. Η κυβέρνηση έχει υφαρπάξει τη λαϊκή εντολή και τώρα ακολουθεί μια ολοκληρωτικά καταστροφική πολιτική χωρίς την παραμικρή κοινωνική συναίνεση.  Η μόνη διέξοδος είναι να παραιτηθεί. Να ανοίξει η συζήτηση για τις εναλλακτικές διεξόδους, να αποφασίσει ελεύθερα ο λαός με την ψήφο του και η κυβέρνηση που θα προκύψει να είναι δεσμευμένη έναντι του εκλογικού σώματος στο τι σκοπεύει να κάνει. Αν συνεχίσουμε όπως πάμε σήμερα, η δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο.
-    Διαφωνείτε πλήρως με την κυβερνητική πολιτική, αλλά και με τις επιταγές της τρόικας. Αναρωτιέμαι, αν αναλαμβάνατε την τύχη της χώρας, πού θα βρίσκατε τα χρήματα προκειμένου να μη χρεοκοπήσουμε...
Να σημειώσουμε κατ αρχήν ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα έχει να κάνει περισσότερο με την πολιτική που ακολουθούν η κυβέρνηση και η τρόικα, παρά με τα αρχικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Εναλλακτικές λύσεις φυσικά και υπάρχουν. Είναι η επιθετική αναδιαπραγμάτευση του χρέους, η φορολόγηση του πλούτου και των οικονομικά ισχυρών, ο δημόσιος έλεγχος στο τραπεζικό σύστημα και η αναζήτηση εναλλακτικών πηγών δανεισμού. Οι κινήσεις αυτές μπορούν να μας δώσουν τη δυνατότητα να βαδίσουμε πάνω σε έναν εναλλακτικό δρόμο ανάπτυξης, που θα μας βγάλει από την κρίση, με εργαλεία την σταθερή και μόνιμη απασχόληση, την στήριξη των ασθενέστερων και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να βγει μια οικονομία από την κρίση.
-    Δηλώσατε ότι δεν θα πληρώσετε το χαράτσι στα ακίνητα, αλλά θα το καταθέσετε στο ΚΕΘΕΑ. Αν ακολουθήσουν όλοι το παράδειγμά σας και η κυβέρνηση πέσει έξω στα έσοδα, αυτό δεν θα σημάνει κι άλλα μέτρα;
Η κυβέρνηση  έχει πέσει ούτως η άλλως έξω στα έσοδα, γιατί τα χρήματα που  προσπαθεί να μαζέψει δεν υπάρχουν. Έχουμε πρωτόγνωρες περικοπές για τους πολλούς και συνέχιση της φοροασυλίας για άλλους. Το ομολόγησε και ο κ. Κουσελάς. Έβαλαν την ελληνική οικονομία σε έναν τεράστιο φαύλο κύκλο ύφεσης, και όσο η ύφεση βαθαίνει από τα μέτρα που επιβάλλουν, τόσο ζητάνε περισσότερα από τον κόσμο. Αυτός ο φαύλος κύκλος πρέπει να σπάσει. Και θα σπάσει με δεδομένη την αδυναμία των ανθρώπων να ανταποκριθούν στις παράλογες απαιτήσεις της κυβέρνησης και της τρόικας. Εγώ έχω υποχρέωση να μπω ασπίδα προστασίας στους ανθρώπους που αδυνατούν να ανταποκριθούν. Αν θέλουν να κόψουν σε κάποιο το ρεύμα, ας ξεκινήσουν από μένα.
-    Έχετε ζητήσει να δοθούν στη δημοσιότητα οι επιστολές του κ. Παπανδρέου και του κ. Βενιζέλου προς την τρόικα.
Ναι. Και  καλά θα κάνουν να τις δώσουν σύντομα,  πέρα από τις  επιτρεπόμενες λόγω του κανονισμού της Βουλής καθυστερήσεις. Δεσμεύσεις αποκεφαλισμού του λαού και μάλιστα ερήμην του δεν δικαιούται να παίρνει η κυβέρνηση. 
-     Έχετε ζητήσει διευκρινίσεις και έχετε προβεί σε αποκαλύψεις σε ό,τι αφορά στη διαχείριση μυστικών κονδυλίων. Έχετε υπόψη σας αποχρώσες ενδείξεις σκανδάλων ή διασπάθισης δημόσιου χρήματος;
Αυτά τα θέματα είναι πολύ ευαίσθητα και  εμείς τα έχουμε διαχειριστεί με απόλυτο  αίσθημα ευθύνης. Στην ερώτησή μου  το υπουργείο Οικονομικών
δήλωσε -άκουσον, άκουσον- αναρμόδιο για  ένα θέμα που άπτεται του προϋπολογισμού. Το δε υπουργείο Εξωτερικών απάντησε σε κάτι άλλο από αυτό που ρωτήθηκε. Ρωτήσαμε αν υπάρχουν αυξήσεις στις απόρρητες δαπάνες. Μήπως έγιναν λίγο πριν την ένταξη στο ΔΝΤ; Από ποια υπηρεσία ήρθαν τα αιτήματα; Από ποιους κωδικούς έγιναν οι μεταφορές κονδυλίων; Τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες από το δημόσιο λογιστικό διαδικασίες; Απάντησαν άλλα αντʼ άλλων. Στέλνουμε λοιπόν το εξής μήνυμα. Δε θα επιτρέψουμε συγκάλυψη. Μπορούν μέχρι την Τετάρτη να απαντήσουν και να δώσουν στοιχεία τα οποία υποχρεούνται να δώσουν. Ο λαός μας υφίσταται θυσίες και η αδιαφάνεια είναι ανεπίτρεπτη
-    Μόλις προχθές, ο ανεξάρτητος βουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε επαφή μαζί σας. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει για κάποιους ακόμη διαγραφέντες από το ΠΑΣΟΚ, όπως ο Γιάννης Δημαράς. Είναι εφικτή η δημιουργία ενός νέου συνασπισμού εξουσίας με δυνάμεις προερχόμενες από την Αριστερά και το ΠΑΣΟΚ;
Οι βουλευτές  που αναφέρετε, όπως και άλλοι, πήραν γενναίες αποφάσεις σε κρίσιμες στιγμές. Θέλουμε και εκτιμώ ότι  μπορούμε να συναντηθούμε. Θέλουμε να συγκροτηθεί ένα ευρύτατο μέτωπο, ένας νέος συνασπισμός εξουσίας, που να περιλαμβάνει την Αριστερά, δυνάμεις που απεγκλωβίζονται από το ΠΑΣΟΚ, δυνάμεις από τον Οικολογικό χώρο, και οποιονδήποτε θέλει απαλλαγή από τα Μνημόνια και το εννοεί. Είμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι, από τον Ιούνιο όπου διατυπώσαμε δημοσίως την πρόταση, ότι μπορούμε. Η θέληση του λαού είναι γνωστή ενάντια στην κυβέρνηση και το μνημόνιο. Έχουμε υποχρέωση να την κάνουμε να τελεσφορήσει.
-    Τόσο η Αλέκα Παπαρήγα όσο και ο Φώτης Κουβέλης απαντούν αρνητικά στην πρότασή σας για συνασπισμό εξουσίας κατά του Μνημονίου με επίκεντρο την Αριστερά. Θα επιμείνετε; Πιστεύετε πραγματικά ότι μπορεί είτε το ΚΚΕ είτε η ΔΗΜ.Α. να αλλάξουν στάση, ακόμη και μετεκλογικά;
Η ενότητα  όλων των δυνάμεων που μάχονται εναντίον του Μνημονίου, είναι αυτή τη στιγμή αναγκαία. Δεν την εξαγγέλλουμε ως πολιτικό πυροτέχνημα, αλλά γιατί πραγματικά πιστεύουμε ότι είναι αυτό που πρέπει να γίνει. Δεν περιμέναμε φυσικά από καμιά ηγεσία να εγκαταλείψει την τακτική της και να πέσει στην αγκαλιά μας. Αλλά στην αγανακτισμένη κοινωνία, η ανάγκη της ενότητας ωριμάζει με πολύ γρήγορους ρυθμούς.  Γι αυτό πιστεύουμε ότι σύντομα όλοι θα αναγκαστούν, πολύ σύντομα, να επανεξετάσουν τη στάση τους. Και αυτός είναι ο λόγος που κρατάμε ανοιχτές τις προοπτικές διαλόγου και παίρνουμε και τις σχετικές πρωτοβουλίες. Το να ισχυρίζεσαι ότι πολεμάς το Μνημόνιο και ταυτόχρονα να κλείνεσαι στο καβούκι σου, είναι δύο εξαιρετικά αντιφατικά μεταξύ τους πράγματα. Ή από το ένα πρέπει να παραιτηθείς ή από το άλλο.
-    “Βλέπετε” το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η Ελλάδα από τους θεσμικούς εταίρους της σε “συντεταγμένη” ή μη χρεοκοπία;
Αν εννοείτε  το κούρεμα του χρέους αυτό είναι  αναπόφευκτο. Προσπαθούν να το κάνουν συντεταγμένα γιατί το ενδεχόμενο μιας ελληνικής χρεοκοπίας τρομοκρατεί την Ευρώπη και τις αγορές. Αφού  πρώτα τα έκαναν μαντάρα με τα Μνημόνια, προσπαθούν λοιπόν να οργανώσουν έτσι τα πράγματα, ώστε η χρεοκοπία της Ελλάδας να μην έχει ευρύτερες διεθνείς επιπτώσεις. Είναι πολύ σοβαρό θέμα, γιατί κάθε μέτρο ελεγχόμενης χρεοκοπίας, έχει τεράστιες και μακροχρόνιες επιπτώσεις για τους Έλληνες. Γι αυτό επιμένουμε ότι η μόνη διέξοδος αυτή τη στιγμή είναι να απαλλαγούμε από την ολέθρια πολιτική των Μνημονίων και να εκβιάσουμε μια ευρωπαϊκή λύση στο ζήτημα του χρέους. Αλλά για να γίνουν αυτά χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση με αριστερό προσανατολισμό.
-    Προκάλεσε πολλές αντιδράσεις η κατηγορία περί “εσχάτης προδοσίας” που καταλογίσατε στην κυβέρνηση. Δεν είναι λίγο υπερβολικό αυτό; Η κυβέρνηση έχει ψηφίσει στη Βουλή αυτά που κάνει, ενώ οι μόνοι που αντιμετώπιζαν ιστορικά τέτοιες κατηγορίες ήταν αριστεροί αγωνιστές που εκτοπίζονταν ή βασανίζονταν...
Ωραία. Εμείς  θέλουμε να δούμε λοιπόν ποιος  θα βάλει την υπογραφή του σε μια  απόφαση, που εκχωρεί το σύνολο της  περιουσίας του ελληνικού    δημοσίου σε μια εταιρία χόλντινγκ  με έδρα κάπου στο Λουξεμβούργο, η οποία θα αναλάβει να πουλήσει τα πάντα σε ιδιώτες. Αν δεν θέλετε να το πείτε προδοσία, πείτε το αλλιώς, αλλά αυτό είναι συνειδητή μετατροπή της Ελλάδας σε αποικιοκρατούμενη χώρα. Φανταστείτε ότι δίνετε σε κάποιον το δικαίωμα να εγκατασταθεί σπίτι σας και να εισπράττει από εσάς χρήματα κάθε φορά που θέλετε να χρησιμοποιήσετε την τηλεόραση,  το θερμοσίφωνο, την ηλεκτρική κουζίνα, τον καναπέ ή τα βιβλία σας. Αυτό ονομάζεται εκχώρηση κυριαρχίας. Να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.

Mίκης Θεοδωράκης: Αναγκαία η Συγκρότηση Εθνικού Παλλαϊκού Μετώπου Αντίστασης

 
Αναδημοσίευση από την ΑΥΓΗ της 09/10/2011
Συνέντευξη στην Πόλυ Κρημνιώτη


Η συγκρότηση ενός ενιαίου Εθνικού Παλλαϊκού Μετώπου Αντίστασης και Σωτηρίας το οποίο θα "καθοδηγήσει την οργανωμένη δύναμη της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων" στην "αντιπαράθεση με το σημερινό, διεθνές και εγχώριο, Σύστημα Εξουσίας" είναι για τον Μίκη Θεοδωράκη "ο μοναδικός δρόμος" που θα μας οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση! Ο Μίκης των αγώνων της αριστεράς στους χαλεπούς καιρούς του παρελθόντος, αναγνωρίζει σήμερα ότι "η δύναμη της αριστεράς μέσα στον λαό μπορεί να γίνει καταλυτική" υπό την προϋπόθεση ότι θα "αποφασίσει να εγκαταλείψει τα εξαπτέρυγα και να οδηγήσει τους οπαδούς της στην καρδιά της νέας παλλαϊκής αντίστασης όπως έχει αρχίσει να διαμορφώνεται" όπως λέει αφήνοντας σαφείς αιχμές για το δογματικό κομμάτι της και επισημαίνοντας τον ανασταλτικό παράγοντα της πολυδιάσπασής της. Χαρακτηρίζει "τραγωδία" το τρίπτυχο "ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και τρόικα" και ταυτόχρονα επισημαίνει ότι το παρόν πολιτικό σύστημα "πρέπει να χτυπηθεί μετωπικά και να εξουδετερωθεί". Μερικές ημέρες πριν, άλλωστε, η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, απ' όλο το πολιτικό σύστημα της χώρας, επέλεξε να αναφερθεί μόνο στον Μίκη. Για τον Θεοδωράκη, ωστόσο, σήμερα "η σημασία του καινούργιου αγώνα μπορεί να συγκριθεί μόνο με 'κείνον της γερμανικής κατοχής".
Χειμαρρώδης ο λόγος, εμφανής η αγωνία του για το μέλλον. "Φοβάμαι για το μέλλον των παιδιών μας" λέει και μιλά για όλα. Για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο τόπος, για την ανάγκη αντίστασης, για το πολιτικό σύστημα, για την κοινωνία, για τη νεολαία, για την αριστερά. "Λίγοι λαοί στον κόσμο εμπιστεύτηκαν την αριστερά όσο ο δικός μας. Θεωρώ λοιπόν και ελπίζω ότι και μόνο η συνειδητοποίηση αυτής της αλήθειας ίσως οδηγήσει τους σημερινούς υπεύθυνους να ξαναγίνουν αντάξιοι αυτής της εμπιστοσύνης". Παραδέχεται ότι για τον ίδιο "η δημιουργία της Κίνησης Αδέσμευτων Πολιτών" ήταν ένα χρέος και συγχρόνως μια προσωπική τραγωδία" και τονίζει ότι "η ΚΑΠ θα κατέβει στις επόμενες εκλογές "υπό έναν όρο: ότι θα νικήσουμε, ώστε να μπορούμε να επιβάλουμε την απελευθέρωσή μας από την ξένη εξάρτηση και να στερεώσουμε την παλλαϊκή εξουσία ξεκινώντας από τη συντακτική εθνοσυνέλευση".
Γνώρισε και γνωρίζει τη λατρεία πολιτών όλου του πλανήτη. Αυτονόητο! Το όνομά του έχει περάσει πλεόν στη σφαίρα του μύθου. Όταν τον ρωτάς πώς αισθάνεται με τις θερμές εκδηλώσεις που τον υποδέχεται ο κόσμος, απαντά μονολεκτικά και κατηγορηματικά: "Ευθύνη". Αυτονόητο! Είναι ο Μίκης Θεοδωράκης.
Στα 86 του χρόνια σήμερα, παρ' ό,τι υποβασταζόμενος από τους οικείους του και άμεσα εξαρτημένος από τη βοήθεια του μπαστουνιού του, αποστρέφεται τη βολή του καναπέ του, οργώνει την Ελλάδα προκειμένου να σπείρει ζιζάνια αντίστασης. Όση ώρα μιλάμε, οι χειρονομίες του ως μπαγκέτα κατευθύνουν τις λέξεις. Πού και πού στρέφει το βλέμμα του στο πάνω ράφι της βιβλιοθήκης, απέναντι από την πολυθρόνα του. Δείχνει με το δάχτυλο. Φωτογραφίες και μικρές προτομές του Μαρξ, του Λένιν, του Τσε, του Μάο, ακόμα και του Στάλιν... "Το εικονοστάσι μου" λέει. Η μικρή Σπίθα, η σκυλίτσα του, καθισμένη τόση ώρα στα πόδια του, σηκώνεται, κουνάει παιχνιδιάρικα την ουρά και εγκαταλείπει αυτάρεσκα το δωμάτιο. Αυτή η σπίθα όμως στο βλέμμα του Μίκη... αμετακίνητη!

* Το φανταζόσασταν ότι στα 86 χρόνια σας θα χρειαζόταν να ετοιμαστείτε πάλι για πόλεμο;
Δεν σκέφτομαι τον εαυτό μου. Εκείνο που με απασχολεί, με προβληματίζει και με στεναχωρεί είναι το γεγονός ότι ο ελληνικός λαός σχεδόν στο σύνολό του γνωρίζει πια πολύ καλά τους εχθρούς του και είναι έτοιμος να τους πολεμήσει, όμως βρίσκεται σε αδυναμία να το κάνει, γιατί δεν υπάρχει η ηγετική δύναμη που θα τον οδηγήσει στον νέο αγώνα του. Σκόρπιες φωνές υπάρχουν, από δω και από κει, όμως δεν αρκούν. Γιατί ο λαός, πολύ σωστά, εκτιμά ότι βρίσκεται μπροστά σε ένα πρόβλημα ιστορικού μεγέθους. Και δεν πρόκειται να εμπιστευτεί παρά μόνο όταν πειστεί ότι υπάρχει η ανάλογη ηγεσία και οργάνωση με την ανάλογη δύναμη και σοβαρότητα, με το ανάλογο κύρος, θέληση, ικανότητα και αποφασιστικότητα για να αναλάβει αυτόν τον καινούργο αγώνα που η σημασία του μπορεί να συγκριθεί μόνο με κείνον της γερμανικής κατοχής.


* Το πώς φτάσαμε εδώ είναι λίγο πολύ γνωστό. Ωστόσο ποιος θεωρείτε ότι υπήρξε ο καταλύτης για την κατάσταση την οποία βιώνουμε;
Η διάσπαση του ΚΚΕ (1968) και η διάλυση της Ενωμένης Αριστεράς (1974). Εάν δεν συνέβαινε αυτό, η πορεία της χώρας θα ήταν διαφορετική. Ακολούθησε η διάλυση της Ένωσης Κέντρου και η δημιουργία και άνοδος του ΠΑΣΟΚ, του οποίου ο ρόλος ήταν να αφαιρέσει από τον ελληνικό λαό τα δύο κύρια αμυντικά του όπλα απέναντι στην προσπάθεια της διεθνούς αντίδρασης με κέντρο τις ΗΠΑ, να μεταβάλει την Ελλάδα σε πειθήνιο όργανό τους: την αριστερά και το προοδευτικό κοινωνικό και πολιτιστικό μαζικό κίνημα. Από κει και πέρα, με τον εκμαυλισμό ενός μεγάλου μέρους των ψηφοφόρων και τη συνειδητή υπερχρέωση της χώρας, ο δρόμος ήταν πια ανοιχτός όχι απλώς στην πλήρη υποταγή αλλά και στο ξεπούλημα της χώρας.


* Κατά τη γνώμη σας πώς μπορούμε να βγούμε απ' αυτή τη μεγάλη κρίση;
Ο μοναδικός δρόμος είναι η αντιπαράθεση στο σημερινό σύστημα εξουσίας (διεθνές και εγχώριο) της οργανωμένης δύναμης της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων κάτω από την καθοδήγηση ενός ενιαίου Εθνικού Παλλαϊκού Μετώπου Αντίστασης και Σωτηρίας.

* Το παρόν πολιτικό σύστημα μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε ασφαλές λιμάνι;
Αυτό ακριβώς το σύστημα θα πρέπει να χτυπηθεί μετωπικά και να εξουδετερωθεί.

* Πώς θα χαρακτηρίζατε την ελληνική κυβέρνηση;
Συνειδητό όργανο των δυνάμεων που στοχεύουν στον εκμηδενισμό μας.

* Έχετε μιλήσει πολύ αυστηρά για τον πρωθυπουργό. Τελικά τι έχει απομείνει από το ΠΑΣΟΚ;
Τελικά θα μείνουν στο ΠΑΣΟΚ ως το τέλος μόνο όσοι συνειδητά συμφωνούν με τον αρνητικό ρόλο που διαδραματίζει ο πρωθυπουργός και η ομάδα που τον στηρίζει.

* Σαμαράς αντί Παπανδρέου; Θα μπορούσε να δώσει λύση και πάλι η εναλλαγή των κομμάτων που ευθύνονται για τη σημερινή κρίση;
Από το 1985 ήδη οι ΗΠΑ επέλεξαν τον Ανδρέα Παπανδρέου ως τον βασικό πυλώνα της πολιτικής τους. Οπότε ο ρόλος της δεξιάς ήταν άλλοτε συμπληρωματικός και άλλοτε... ενοχλητικός στα σχέδιά τους (βλ. εκπαραθύρωση του Μητσοτάκη για το Γιουγκοσλαβικό και του Καραμανλή για το Μπουργκάς κ.λπ.). Ο Σαμαράς, όπως και οι προκάτοχοί του, μόνο εμπόδια θα φέρει στις προσπάθειες των τροϊκανών. Κι αυτό γιατί η τυχόν παρουσία του σε κυβερνητικό ρόλο θα σπάσει το σημερινό αρραγές μέτωπο (ΜΜΕ, συνδικάτα κ.λπ.) που τους υποστηρίζει μέσω του Γιώργου Παπανδρέου. Εκτός και αν ο Αντώνης Σαμαράς προσχωρήσει ανοιχτά 100% στην πολιτική του ΓΑΠ και της ομάδας του. Στην περίπτωση όμως αυτή δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς πόσοι νεοδημοκράτες θα τον ακολουθήσουν.

* Αν ο καθένας μόνος του δεν μπορεί, οι δύο αποτυχίες (ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ.) σε ένα ενιαίο κυβερνητικό σχήμα μπορούν να δημιουργήσουν επιτυχία;
ΠΑΣΟΚ συν Ν.Δ. συν Τρόικα, ίσον η απόλυτη τραγωδία.

* Η αριστερά είναι σε θέση να προσφέρει κλειδιά προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πολλαπλή κρίση στην οποία έχουμε περιέλθει;
Μόνη της όχι, αφού μάλιστα εξακολουθεί να είναι διασπασμένη. Αντίθετα, η δύναμή της μέσα στον λαό μπορεί να γίνει καταλυτική, αν αποφασίσει να εγκαταλείψει τα εξαπτέρυγα και να οδηγήσει τους οπαδούς της στην καρδιά της νέας παλλαϊκής αντίστασης όπως έχει αρχίσει να διαμορφώνεται.

* Σε άλλες εποχές, που κρινόταν ξανά η εθνική και κοινωνική επιβίωση, η αριστερά βρήκε τρόπους συνεννόησης και ενέπνευσε τον λαό. Τώρα;
Λίγοι λαοί στον κόσμο εμπιστεύτηκαν την αριστερά όσο ο δικός μας. Θεωρώ λοιπόν και ελπίζω ότι και μόνο η συνειδητοποίηση αυτής της αλήθειας ίσως οδηγήσει τους σημερινούς υπεύθυνους να ξαναγίνουν αντάξιοι αυτής της εμπιστοσύνης.

* Πώς εξηγείτε τη σαστιμάρα της ελληνικής κοινωνίας; Θα διαρκέσει, θαρρείτε, πολύ;
Ένας επί πλέον λόγος για να επανορθώσουν οι υπεύθυνοι της αριστεράς τα λάθη τους. Γιατί όχι μόνο δεν είδαν έγκαιρα τον ρόλο του ΠΑΣΟΚ, αλλά αντίθετα το βοήθησαν να μας φέρει στο σημερινό αδιέξοδο. Έχουν χρέος απέναντι στον λαό και τώρα είναι πια η τελευταία ευκαιρία για να εξοφλήσουν. Και θα 'λεγα ακόμα ότι για τη «σαστιμάρα της ελληνικής κοινωνίας» η ευθύνη της αριστεράς είναι εξίσου μεγάλη με την ευθύνη των ηγεσιών του ΠΑΣΟΚ.


* Την άνοιξη τεθήκατε υπέρ των “αγανακτισμένων” πολιτών. Κινήσεις και δράσεις όπως αυτή των πλατειών είναι ικανές τον χειμώνα, που αναμένεται ιδιαίτερα σκληρός, και μετά τη βίαιη καταστολή τους από τις κρατικές δυνάμεις να αποδειχτούν πιο αποτελεσματικές;
"Το Κίνημα των Αγανακτισμένων σίγουρα εμπνεύστηκε από τις ιδέες μας. Όμως εμείς ως οργανωμένο κίνημα αποφύγαμε να πάρουμε ενεργό μέρος, δεδομένου ότι η γενική τάση ήταν να παραμείνει αυθόρμητο. Φυσικά, τα μέλη και τα στελέχη μας συμμετείχαν. Όλα όμως έγιναν γρήγορα, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν οι ίδιοι να αναδείξουν μια στοιχειώδη οργανωτική δομή, με αποτέλεσμα να μην αντέξουν στη βίαιη επίθεση των ΜΑΤ της κυβέρνησης. Φυσικά η δεξαμενή των αγανακτισμένων υπάρχει και διογκώνεται καθημερινά. Και θέλω να πιστεύω ότι αν κάποτε δημιουργηθεί το μέτωπο των δυνάμεων που προανέφερα, θα βρουν μέσα σʼ αυτό τις απαντήσεις στα ερωτήματα και στις ελπίδες τους.

* “Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή ”... Τι πρέπει να κάνουμε, τι προτείνετε στους Έλληνες πολίτες;
Όλα όσα πιστεύω ότι πρέπει να γίνουν εδώ και τώρα προσπάθησα να τα εκθέσω σε μια σειρά δημόσιες ομιλίες μου που κυκλοφόρησαν σε βιβλίο πρόσφατα. Έχει σημασία να τις διαβάσει κανείς, γιατί αποτελούν το καταστάλαγμα μιας πείρας πολλών ετών. Με λίγα λόγια, προσπαθώ να σας πω με ποιον τρόπο θα απαλλαγούμε από την ξένη εξάρτηση και πού θα βασιστούμε για να οικοδομήσουμε την Ελλάδα της νέας εποχής.

* Πριν από λίγο καιρό ζητήσατε εκλογές. Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση θα προσφύγει άμεσα στις κάλπες;
Δεν είναι ακριβώς έτσι. Όπως είπα, στόχος μας πρέπει να είναι να συντρίψουμε το παρόν σύστημα εξουσίας που είναι γέννημα - θρέμμα της ξένης εξάρτησης. Επομένως το θέμα των εκλογών το αντιμετωπίζουμε υπό έναν όρο: ότι θα νικήσουμε, ώστε να μπορούμε να επιβάλουμε την απελευθέρωσή μας από την ξένη εξάρτηση και να στερεώσουμε την παλλαϊκή εξουσία ξεκινώντας από τη συντακτική εθνοσυνέλευση. Όμως για να νικήσουμε, προϋπόθεση είναι η δημιουργία ενός πλειοψηφικού Πανεθνικού Παλλαϊκού Μετώπου. Και προς την κατεύθυνση αυτή εργαζόμαστε σήμερα.

* Σε ενδεχόμενη εκλογική αναμέτρηση, η “Σπίθα” θα συμμετέχει;
Φυσικά, κάτω από τις προϋποθέσεις που προανέφερα. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται σήμερα οι δυνάμεις της Σπίθας".


* Στους 10 μήνες ύπαρξής της η Κίνηση Ανεξάρτητων Πολιτών ανταποκρίνεται στους ιδρυτικούς της στόχους και στον οραματισμό σας;
Την πραγματική δύναμη και ακτινοβολία της Σπίθας πρέπει να τη μετρήσετε με τα πλήθη που συρρέουν στις συγκεντρώσεις μας: Προπύλαια, Θεσσαλονίκη, Νάουσα, Ηράκλειο, Χανιά. Μην ξεχνάτε ότι η Σπίθα είναι προπαντός ένα ιδεολογικό κίνημα, που ήδη έχει βάλει την σφραγίδα του. Βλέπε, λ.χ., το Κίνημα των Αγανακτισμένων. Καταφέραμε να εκλαϊκεύσουμε τις θέσεις μας και πιστεύω ότι συμβάλαμε πρώτον να δει ο λαός μας την αληθινή φύση των γεγονότων και δεύτερον να διανοίξουμε μια προοπτική για την έξοδό μας από την κρίση. Και το πιο σπουδαίο: επιβάλαμε δύο μεγάλες ιδέες, την αντίσταση και την ανυπακοή στην αλόγιστη βία της εξουσίας. Για μένα η δημιουργία του ΚΑΠ ήταν ένα χρέος και συγχρόνως μια προσωπική τραγωδία. Αν το αλφάβητο έχει εικοσιτέσσερα γράμματα, σε ποιο ακριβώς γράμμα νομίζετε ότι έχουν φτάσει οι σημερινοί εκπρόσωποι της ελληνικής Αριστεράς; Στο γάμα, στο δέλτα; Υπάρχουν όμως ορισμένοι που ζουν ακόμα και που έχουν κατορθώσει (δεν θα πω εγώ πώς) να διαβάσουν, να βιώσουν και να θεμελιώσουν και τα 24 γράμματα της αλφαβήτου της αριστεράς των Αγώνων και των θυσιών. Όταν οι συνθήκες και οι σύντροφοί σου σε αναγκάζουν στα 86 σου χρόνια να ξαναρχίσεις από το άλφα, αυτό δεν αποτελεί απλά μια τραγωδία -για όλους- αλλά κάτι ακόμα χειρότερο: την επιβεβαίωση ενός μεγάλου λάθους που επιμένουμε να διατηρούμε ακόμα και μπροστά στην απέραντη δυστυχία του λαού μας.


* Από δω και πέρα ποιες δράσεις έχετε κατά νου;
Όταν με το καλό πραγματοποιηθεί η ενότητα του λαού με τη δημιουργία του Εθνικού Παλλαϊκού Μετώπου, θα στραφούμε προς τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου με επιδίωξη να συντονίσουμε τον βηματισμό μας με τους Λαούς που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με μας. Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία έχουν ήδη γίνει ή πρόκειται να γίνουν στο άμεσο μέλλον θύματα της επίθεσης που με όπλα την οικονομική τρομοκρατία και τις μεθόδους του «Σοκ και Δέος» εκπορεύονται από τον νεο-φετιχισμό της σύγχρονης διεθνούς εξουσίας. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, ώστε ο θανάσιμος ιός να σταματήσει με κάθε θυσία, πριν εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη. Για να μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και η Ευρώπη των λαών, του πολιτισμού και της ειρήνης.

Η νεολαία και οι καλλιτέχνες...
* Λίγες μέρες πριν τη συναυλία στο Ελληνικό αναρωτηθήκατε πού είναι η νεολαία. Τι νομίζετε ότι συμβαίνει με τη νεολαία;
Η φοιτητική και μαθητική νεολαία υπήρξε έως σήμερα το μεγαλύτερο θύμα των ιδεολογικών παραισθησιογόνων, που, όπως ήταν φυσικό, την κούρασαν, την απογοήτευσαν και σε έναν μεγάλο βαθμό την εξουδετέρωσαν. Δεν ξέρω αν αυτό προέκυψε μόνο από τα φανατικά κομματικά ιερατεία ή μήπως παράλληλα έβαλαν το χέρι τους και οι ξένες και ντόπιες δυνάμεις που από τις τελευταίες δεκαετίες σχεδίαζαν την εξουθένωση και εξουδετέρωση του ελληνικού λαού με ιδιαίτερη προτίμηση σε ό,τι θεωρούσαν περισσότερο προοδευτικό και επομένως επικίνδυνο για τα σχέδιά τους.

* Ψέξατε επίσης τους καλλιτέχνες. Γιατί κατά τη γνώμη σας “σφυρίζουν αδιάφορα”;
Δεν μπορώ ειλικρινά να καταλάβω τι συμβαίνει. Πολλά λέγονται και γίνονται, πολλές υποθέσεις. Πάντως το φαινόμενο αυτό συναντάται για πρώτη φορά στην Ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Και είναι άκρως επικίνδυνο.


* Μια χώρα η οποία λεηλατείται και η εθνική της κυριαρχία παραδίδεται στα χέρια των δανειστών της, όπως έχετε πει, μια χώρα στην οποία τα παιδιά στο σχολείο δεν έχουν βιβλία, αλλά φωτοτυπίες, όπου οι εργασιακές κατακτήσεις κατεδαφίζονται, το κράτος αποδομείται, έχει μέλλον;
Σας ανέφερα ήδη ότι ευελπιστώ ότι δεν θα αργήσει η δημιουργία του μετώπου αντίστασης που θα τα αλλάξει όλα. Όμως και αν -ό μη γένοιτο- δεν συμβεί κάτι τέτοιο, είμαι βέβαιος πως ό,τι και να συμβεί, «η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει». Σʼ αυτό συμφωνούσα πάντα, ακόμα και όταν το άκουγα σε συνθήκες που με έκαναν να νατριχιάζω... Όσο για τους Έλληνες, γιʼ αυτό δυστυχώς δεν είμαι βέβαιος".

* Πολύ συχνά γίνεται εμφανές ότι η μνήμη είναι είδος εν ανεπάρκεια σ' αυτό τον τόπο. Σας δημιουργείται κι εσάς αυτή η εντύπωση;
Δεν μπορεί να μην υπάρχει... Όμως πιο συχνά τη σκεπάζει ο φόβος, το συμφέρον και ο φθόνος.


* Τι φοβάστε περισσότερο, αυτή την εποχή;
Φοβάμαι για το μέλλον των παιδιών μας. Έχουμε πάρει τόσα από τους προγόνους μας, από τους γονείς μας... Οφείλουμε να τους το εξασφαλίσουμε.


* Ποιο τραγούδι δεν έχετε γράψει ακόμα;
Αυτό που θα γράψω στη νέα μου ζωή...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

7/10/2011

Το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης συνιστά τη συνέχιση της καταστροφικής πολιτικής της κυβέρνησης στα εισοδήματα των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των μικροεπαγγελματιών, διαλύοντας κάθε έννοια κοινωνικής δικαιοσύνης, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, σταθερής και μόνιμης εργασίας,  αξιοπρεπών μισθών και συντάξεων. 

Το  πάγωμα των κλαδικών και η γενίκευση των επιχειρησιακών  συμβάσεων είναι το πρώτο βήμα για την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των τελευταίων προστατευτικών ρυθμίσεων για τους εργαζόμενους, συμπεριλαμβανομένου και του κατώτατου μισθού. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει πάση θυσία το έργο της βίαιης μετατροπής της αγοράς εργασίας σε μια ζούγκλα όπου εξατομικευμένα και χωρίς την προστασία από συλλογικές συμβάσεις ο κάθε εργαζόμενος θα διαπραγματεύεται με την εργοδοσία, για μισθούς πείνας, ύστερα από μακρές περιόδους ανεργίας. 

Ο «εξορθολογισμός» του δημοσίου ισοδυναμεί με  μαζικές απολύσεις, μειώσεις μισθών και συντάξεων  και την πλήρη παράδοση των δημόσιων αγαθών στα ιδιωτικά συμφέροντα.   Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα εξαφανίσει κρίσιμους τομείς για την υγεία, την πρόνοια, την παιδεία και τον πολιτισμό και θα οδηγήσει χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία, δημιουργώντας  πρόσθετες πιέσεις για τη συρρίκνωση των μισθών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Σε αυτό το πλαίσιο, το νέο φορολογικό σύστημα με  την περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου στα 5000 ευρώ και τις περικοπές των φοροαπαλλαγών, σε συνδυασμό με τα ψηφισμένα χαράτσια στα ακίνητα, ολοκληρώνουν το μνημονιακό σχέδιο κατάσχεσης ακόμα και των πλέον πενιχρών εισοδημάτων, κατεδαφίζοντας κάθε έννοια φορολογικής δικαιοσύνης,  με  αλλεπάλληλο κυνήγι στα κατώτερα εισοδήματα και φορολογική ασυλία των υψηλών εισοδημάτων και των επιχειρήσεων.

Τα παραπάνω μέτρα εντάσσονται στο γενικότερο σχέδιο λεηλασίας των εισοδημάτων, κατάργησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, διάλυσης του κοινωνικού κράτους,  ξεπουλήματος του δημοσίου πλούτου και των δημόσιων αγαθών.  Δεν είναι ούτε τα πρώτα αντιλαϊκά μέτρα και δεν θα είναι τα τελευταία  που θα προσπαθήσει να πάρει μια χρεοκοπημένη κυβέρνηση που επιτυγχάνει ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που υποκριτικά εξαγγέλλει, αφού η ύφεση βαθαίνει και το δημόσιο χρέος αυξάνεται.  Ο μόνος δρόμος είναι η ενδυνάμωση των ενωτικών και συλλογικών αγώνων των εργαζομένων και της νεολαίας, και η συγκρότηση μιας ευρείας συμμαχίας κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, που θα ανατρέψει την κυβέρνηση και τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που εκφράζουν τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΝΔ και θα παλέψει για την ανατροπή των μνημονίων, τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, την ανάπτυξη και την ενίσχυση της εργασίας και του κοινωνικού κράτους, τη δημοκρατία.