Όλοι στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Δευτέρα 31/5, στις 7 μ.μ. στην Πλ. Ελευθερίας

Καταδικάζουμε απερίφραστα την δολοφονική επίθεση που εξαπέλυσε σήμερα το πρωί το Ισραήλ, όταν πολεμικά πλοία του επιτέθηκαν σε διεθνή ύδατα εναντίον της νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες έχουν δολοφονηθεί 16 από τους συμμετέχοντες στην αποστολή και υπάρχουν πολλοί τραυματίες. Επίσης η βοήθεια προς τον λαό της Γάζας έχει κατασχεθεί.

Η ελληνική κυβέρνηση ήταν σε πλήρη γνώση τόσο του σχεδίου της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας όσο και της πρόθεσης του Ισραήλ να εμποδίσει βιαίως την προσέγγιση της νηοπομπής στις ακτές της Γάζας. Η Κοινοβουλευτική ομάδα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς είχε μάλιστα καλέσει την κυβέρνηση με επιστολή της στον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών «να αναλάβει πρωτοβουλία, τόσο δημόσια όσο και δια της διπλωματικής οδού» προκειμένου να μπορέσει η νηοπομπή να καταπλεύσει στη Γάζα. Η ελληνική κυβέρνηση όμως δεν έκανε καμία ενέργεια ώστε να συμβάλει στην προστασία της ειρηνικής αποστολής προς τη Γάζα.

Ο απάνθρωπος αποκλεισμός της Γάζας είναι παράνομος, οδηγεί στην πείνα και στον θάνατο αθώους ανθρώπους και προσβάλει κατάφωρα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Η ανοχή και η αδράνεια απέναντί του αποτελεί ντροπή για την Ευρώπη και τον λεγόμενο πολιτισμένο κόσμο.

Επιβάλλεται, έστω και αυτή τη στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει δυναμικές και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των υπόλοιπων επιβατών της νηοπομπής και το Ισραήλ επιτέλους να λογοδοτήσει.

Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να προβεί άμεσα στις αναγκαίες ενέργειες για την άμεση απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων και την επιστροφή των σκαφών του Στόλου της Ελευθερίας.

Καλούμε όλους τους πολίτες του Ηρακλείου να συμμετέχουμε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνουν τοπικοί φορείς σήμερα Δευτέρα 31 Μαΐου και ώρα 7 μ.μ. στην Πλατεία Ελευθερίας.

Ηράκλειο, 31 Μαΐου 2010

Το Γραφείο Τύπου
του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου