Πρόγραμμα Δράσης της επιτροπής εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ

Στις 17/7/2010 κατά τη διάρκεια του πανελλαδικού συντονιστικού του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρίαση της επιτροπής εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ με εργατικά στελέχη από όλη τη χώρα και πάρθηκαν ομόφωνα οι εξής αποφάσεις:

1. Κινητοποιήσεις στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στις 11/9 και πανευρωπαϊκή πανεργατική απεργία στις 29/9.

- Κοινή πολιτική καμπάνια του ΣΥΙΖΑ και για τα δύο κινηματικά γεγονότα από τις 23/8 έως τις 29/9 με έκδοση ανακοίνωσης, αφίσας. Στόχος η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων και της νεολαίας, ώστε να δοθεί το μήνυμα ότι τίποτε δεν τέλειωσε με την ψήφιση του μνημονίου και του ασφαλιστικού – εργασιακού νόμου από την κυβερνητική πλειοψηφία, και ότι ξεκινά στις 11/9 ο δεύτερος κύκλος αντιπαράθεσης του εργατικού κινήματος και της Αριστεράς με το μνημόνιο και τις πολιτικές που απορρέουν από αυτό.

- Οργανωμένες περιοδείες του ΣΥΡΙΖΑ με βουλευτές του καθώς και κλιμακίων από τις παρατάξεις μας στους χώρους εργασίας για την διαμόρφωση αγωνιστικού κλίματος στους εργαζόμενους πριν από αυτές τις κινητοποιήσεις.

- Ημερίδα από την επιτροπή εργατικής επιτροπής του ΣΥΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη, στους 10/9 με θέμα τις επιπτώσεις του ασφαλιστικού - εργασιακού νόμου στους εργαζόμενους και την απάντηση των συνδικάτων και της Αριστεράς.

- Συμβολικοί ακτιβισμοί που να συνδέονται με την προπαγάνδιση των δύο κινηματικών γεγονότων.

- Οι συνδικαλιστές μας πρέπει να θέτουν από τώρα το θέμα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις τους για να κάνουν δικά τους καλέσματα και ανακοινώσεις για τις δύο κινητοποιήσεις.

- Ειδική καμπάνια και από τις επιτροπές αγώνα, όπου αυτές ήδη λειτουργούν, με έκδοση δικών τους υλικών, περιοδείες, εκδηλώσεις κλπ.

- Έγκαιρη απόφαση για συμμετοχή και καλέσματα στα συντονιστικά των πρωτοβαθμίων πρωτοβάθμιων σωματείων που λειτουργούν σε διάφορες πόλεις της χώρας.

- Πολιτική κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ για μαζική μετακίνηση μελών και φίλων του στη Θεσσαλονίκη και συνεννόηση με τη ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και το τοπικά εργατικά κέντρα για εξασφάλιση λεωφορείων για την μετακίνηση τους.

- Συνέντευξη τύπου της επιτροπής εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ για τα δύο κινηματικά γεγονότα στις αρχές Σεπτέμβρη.

- Κοινή συνεδρίαση της επιτροπής εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ με την αντίστοιχη της Θεσσαλονίκης και με άλλα εργατικά στελέχη από όλη την Ελλάδα στις 12/9, στις 11 το πρωί στο ΕΚ Θεσσαλονίκης για συζήτηση για τα συμπεράσματα από τους κοινωνικούς αγώνες του τελευταίου δεκάμηνου, για πρόγραμμα δράσης και για διερεύνηση της δυνατότητας για τη διοργάνωση της δεύτερης πανελλαδικής σύσκεψης συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ για την στρατηγική μας στις νέες συνθήκες λίγο πριν από την 4η πανελλαδική σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ.

2. Καμπάνια στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ για την εγγραφή του στα εργατικά σωματεία. Συνέχιση της οικοδόμησης από τα κάτω του Δικτύου Συνδικαλιστών ΣΥΡΙΖΑ. Αναβάθμιση και ανασυγκρότηση της δουλειάς και της παρέμβασής μας στο συντονισμό των πρωτοβάθμιων σωματείων.

3. Συμβολή στην επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ και στην οικοδόμηση επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ στους χώρους εργασίας.

4. Επειδή η δράση των συνδικάτων από την ίδια τους τη φύση έχει περιορισμένα πολιτικά όρια, θα πρέπει ο αγώνας ενάντια στο μνημόνιο να γίνει κατά κύριο λόγο από ένα μεγάλο πολιτικό κίνημα. Η συγκρότηση πλατειών επιτροπών αγώνα κατά του μνημονίου και των κυβερνητικών μέτρων στους δήμους, τις γειτονίες και στους χώρους εργασίας θα μπορούσε να συμβάλλει καθοριστικά στη διαμόρφωση ενός τέτοιου πολιτικού κινήματος που θα βάλει στο επίκεντρό του το ζήτημα του χρέους και της επιβίωσης των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων και της νεολαίας.

5. Συμβολή των συνδικαλιστών μας στη μάχη που θα δώσουν τα αριστερά ψηφοδέλτια στις αυτοδιοικητικές εκλογές, που πρέπει να μετατραπούν σε δημοψήφισμα κατά του μνημονίου, των κυβερνητικών πολιτικών που απορρέουν από αυτό και του Καλλικράτη.

Αθήνα 17/7/2010

Επιτροπή Εργατικής πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ