Γιατί να μην κάνω επίσχεση;*

Πέμπτη 16 Δεκέμβρη


Ψάχνω να βρω τον λόγο. Ψάχνω ξανά και ξανά όσο ακούω συναδέλφους αναπληρωτές να λένε ότι οι ίδιοι δεν θα κάνουν επίσχεση. Προσπαθώ να βρω εξήγηση. Συγχωρέστε με, δεν βρίσκω.

Μας είπε η Διευθύντρια ότι θα μας πληρώσουν το μισό μηνιάτικο του Σεπτέμβρη τη Δευτέρα και όλα τα χρωστούμενα μέχρι το τέλος της χρονιάς. Μα αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για να κάνεις ΣΗΜΕΡΑ επίσχεση. Γιατί το μόνο που καταλαβαίνουνε είναι ο δικός σου αγώνας. Σιγά μην αποσυρόταν ο σχεδιασμός για ημερομίσθιους άμα ανάβαμε λαμπάδες στον Άγιο Σώστη. Με την απεργία και τις διαμαρτυρίες μας το κερδίσαμε. Σιγά μην φέρναν καινούριες συμβάσεις άμα κρατούσαμε την αναπνοή μας μέχρι να σκάσουμε. Με την πίεσή μας στις Διευθύνσεις και στον Περιφερειακό Διευθυντή (αυτόν τον τύπο με το ειρωνικό χαμογελάκι) τις κερδίσαμε. Σιγά μην μας είχαν τρεις μήνες στο περίμενε και ως δια μαγείας ξεσκίστηκαν να μας ειδοποιούν ότι θα πληρωθούμε. Με την απειλή και μόνο της επίσχεσης υπόσχονται να μας πληρώσουν.

Μου είπε συνάδελφος ότι φοβάται να κάνει επίσχεση.

Δεν πα να λένε δικηγόροι και νομικοί σύμβουλοι ότι η επίσχεση είναι νόμιμο μέσο αγώνα των χρωστούμενων, ότι παράνομος είναι ο εργοδότης και όχι ο εργαζόμενος; Σιγά, τι ξέρουν οι νομικοί σύμβουλοι; Ο ατομικός μας φόβος ξέρει καλύτερα.

Άλλος ψυλλιάζεται κάποια συνωμοσία της ΔΟΕ. Ίσως και να χει δίκιο. Αλλά έτσι από τη μια θα λέμε στη ΔΟΕ να μας καλύψει σε ότι ζητάμε και θα βρίζουμε τον Μπράτη, και από την άλλη όταν σπάσει ο διάολος το ποδάρι του και η ΔΟΕ ξεκουνήσει, θα ανακαλύπτουμε τι; Ύπουλα παιχνίδια; Πονηρά κόλπα;

Για να πετύχει η ΔΟΕ τι; Να βγάλει την ουρά της απέξω; Μα και στην απεργία που κάναμε έβγαλε την ουρά της απέξω καλώντας τους μόνιμους σε στάση εργασίας (που κανένας δεν έκανε), αλλά αυτό δεν ήταν λόγος να μην κάνουμε ΕΜΕΙΣ απεργία. Το να καλύψει η ΔΟΕ την επίσχεση σε τι βοηθάει αυτή τη στιγμή το Υπουργείο; Ψάχνω, ψάχνω, αλλά δεν βρίσκω. Είμαι εκ φύσεως καχύποπτος. Εφτά χρόνια ωρομισθίας και τρεις μήνες ΕΣΠΑ με κάναν πρωταθλητή στην καχυποψία. Ψάχνω, ψάχνω, αλλά δεν βρίσκω τίποτα ύποπτο στην επίσχεση.

Θα πει κάποιος ότι έτσι απομονώνονται οι αναπληρωτές από τους μόνιμους και αποδυναμώνεται η απεργία. Μα έτσι κι αλλιώς ποια συμμετοχή θα είχε μια απεργία με θέμα τους αναπληρωτές; Κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε ότι οι απεργίες που κηρύσσονται με αυτό τον τρόπο από τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία εξουθενώνουν και οικονομικά και ψυχολογικά τους συναδέλφους; Και στην τελική η επίσχεση είναι το μέσο πάλης που δεν κοστίζει σε μας, αλλά στη λειτουργία του σχολείου.

Μου είπε ο μουσικός ότι δεν θα κάνει επίσχεση επειδή έχει αναλάβει τη γιορτή των Χριστουγέννων. Άλλος δεν ήθελε να διαταράξει την ομαλή λειτουργία του προγράμματος, δεν ήθελε να φέρει σε δύσκολη θέση τον διευθυντή. Τι κι αν η συντριπτική πλειοψηφία των μόνιμων καταλαβαίνει; Ήδη ψυλλιάζονται ότι τέτοιες βάρβαρες εργασιακές σχέσεις για τους ΕΣΠΑ αποτελούν πείραμα αντοχής και για τους ίδιους. Δεν ξέρω αν θα μας συμπαραστέκονταν με απεργία. Αλλά δεν τολμώ να ψελλίσω απεργία –με κόστος- στους μόνιμους, όταν στην -χωρίς κόστος- επίσχεση συμμετέχει η μειοψηφία από εμάς.

Σέβομαι το σχολείο. Και με απασχολεί η ομαλή του λειτουργία.

Όμως ο στόχος σε έναν αγώνα είναι να διαταράξει την ομαλή λειτουργία. Να βγει το πρόβλημα στους γονείς και στην κοινωνία, να φτάσει το μήνυμα και το κόστος στο υπουργείο. Αλλιώς οι διαδηλωτές θα διαδήλωναν σπίτια τους και οι απεργοί θα απεργούσαν εργαζόμενοι φορώντας κορδέλα στο κεφάλι τους. Η Διαμαντοπούλου δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να ζητά από μας περισσότερες τέτοιες «απεργίες», περισσότερες τέτοιες «διαδηλώσεις», περισσότερους τέτοιους «αγώνες».

Κι όμως η ομαλή λειτουργία του σχολείου μόνο με την επίσχεση μπορεί να κερδηθεί. Γιατί έτσι μπορεί να ανακτηθεί ο καθυστερημένος μισθός και η χαμένη αξιοπρέπεια. Μπορεί να ξεπεραστεί το άγχος για το νοίκι και τα έξοδα που τρέχουν. Μπορεί να αλλάξει ο φοβισμένος, απογοητευμένος και τσακισμένος εκπαιδευτικός που αντί να έχει το μυαλό του στα παιδιά, το έχει στους λογαριασμούς, στα δανεικά και στη δεύτερη δουλειά. Ποια ομαλή λειτουργία εγγυάται ένας τέτοιος εκπαιδευτικός στην τάξη;

Πολύ ευχαρίστως να κάνω εθελοντικά δουλειά για το σχολείο. Έχω ήδη κάνει. Έχω διορθώσει υπολογιστές, έχω φτιάξει δίκτυο, έχω εγκαταστήσει λογισμικό, έχω πληρώσει από την τσέπη μου κάτι καλώδια που μου έλειπαν. Όχι όμως να κάνω μόνο εθελοντική δουλειά.

Ψάχνω και δεν βρίσκω λόγους για να μην κάνει κάποιος επίσχεση. Έμαθα ότι σήμερα κάναμε μόνο 400 αναπληρωτές αίτηση για επίσχεση. Μόνο από τους 400 γεννήθηκε ένα τσουνάμι υποσχέσεων αποπληρωμών. Κι αν κάναμε επίσχεση και οι 5000 τι θα πετυχαίναμε; Δια βίου έγκαιρη και τακτική αποπληρωμή;

Δεν χωράει το μυαλό μου ότι υπάρχουν συνάδελφοι που δεν τους αφορά. Δεν θέλω να πείσω κανέναν με το ζόρι, για τίποτα, πουθενά.

Θέλω απεγνωσμένα να μάθω ένα μόνο επιχείρημα εναντίον της επίσχεσης. Βοηθήστε με.

Σήμερα το πρωί έκανα επίσχεση. Είμαι ζωντανός. Δεν έπαθα τίποτα. Δεν με απέλυσαν. Δεν με απείλησαν. Με γέμισαν υποσχέσεις. Μου φάνηκαν τρομαγμένοι. Τους χάρισα ένα χαμόγελο.

Και να σας πω κάτι; Ένιωσα ωραία.

ΥΓ. Όσοι δεν κάνατε επίσχεση επειδή …έτσι έτυχε, σκεφτείτε το. Όσοι δεν κάνατε επειδή δεν ξέρατε, ψάξτε το. Όσοι δεν κάνατε επειδή φοβηθήκατε, μιλήστε με όσους έκαναν. Η επίσχεση γίνεται ατομικά, όποια στιγμή θελήσετε στην αρμόδια Διεύθυνση. Κάντε την αύριο, τη Δευτέρα ή την Τρίτη. Μετά από ένα τρίμηνο απογοήτευσης, κούρασης και εξάντλησης, νιώθεις αλλιώς. Άμα τύχει και πληρωθείς από βδομάδα, θα νιώθεις ακόμα καλύτερα.
* Α.Π., ένας από τους αναπληρωτές που από σήμερα ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας