ΗΡΑΚΛΕΙΟ Ανθρώπινη Πόλη: Δε συναινούμε στους αντιεκπαιδευτικούς σχεδιασμούς

Ηράκλειο, 13-1-2011


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή τις κινητοποιήσεις των Εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών και τις διαμαρτυρίες τους για τις επιχειρούμενες καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, η Γραμματεία της Δημοτικής Κίνησης «ΗΡΑΚΛΕΙΟ – Ανθρώπινη Πόλη» τονίζει:

1. Με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για κάθε απόφαση κατάργησης -συγχώνευσης σχολείων είναι απαραίτητη η έκφραση γνώμης και των αντίστοιχων Δημοτικών Επιτροπών Παιδείας.

2. Θεωρούμε για τούτο ότι πριν από οποιαδήποτε απόφαση που αφορά το Ηράκλειο και τα σχολεία του, πρέπει να υπάρξει διεξοδική συζήτηση και διατύπωση γνώμης από τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας της πόλης μας.

3. Δυστυχώς το Υπουργείο Παιδείας, εκμεταλλευόμενο τις ασάφειες και τη μεταβατικότητα στη φάση εφαρμογής της νέας διοικητικής δομής του «Καλλικράτη», περιορίζει τη συζήτηση στο επίπεδο των υπηρεσιών του. Παραβλέπει την ανάγκη ουσιαστικού διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές. Επιχειρεί να «κλείσει» το θέμα με συνοπτικές διαδικασίες και αποφάσεις στο πλαίσιο της διοικητικής του πυραμίδας.

4. Οι ενέργειες αυτές είναι η συνέχεια των αποφάσεων για την υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, την αύξηση των μαθητών ανά τμήμα, τις αλλαγές στο εργασιακό των εκπαιδευτικών. Αποφάσεις που υποβαθμίζουν παραπέρα την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, ανοίγουν διάπλατα τις πύλες στους ιδιώτες και επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, αφού δεν αποκλείεται να καλούνται οι γονείς να καταβάλουν ακόμα και τα χρήματα για το πετρέλαιο θέρμανσης των σχολικών αιθουσών.

5. Η προσπάθεια αυτή πρέπει να ακυρωθεί. Απαραίτητος όρος είναι η ανάπτυξη ενός μαζικού, πολύμορφου, αγωνιστικού, διεκδικητικού κινήματος των τοπικών κοινωνιών, των εκπαιδευτικών, των γονέων και των μαθητών για τη δημόσια εκπαίδευση, τη μόρφωση, τον πολιτισμό.

6. Η Δημοτική Κίνηση «ΗΡΑΚΛΕΙΟ – Ανθρώπινη Πόλη» θα επιδιώξει τη συγκρότησή αυτού του κινήματος, δηλώνοντας ότι στο δημοτικό συμβούλιο –αλλά και έξω απ’ αυτό-, δε θα συναινέσει σε ψευδεπίγραφους εξορθολογισμούς και δε θα νομιμοποιήσει προειλημμένες αντιδημοκρατικές, αντιεκπαιδευτικές και αντικοινωνικές αποφάσεις που κατευθύνονται από την τρόικα και το μνημόνιό της.

Το Γραφείο Τύπου