Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων: Αλληλεγγύη και συμπαράσταση στους αγώνες των Ελλήνων εργαζομένων

Ενόψει και της αυριανής γενικής απεργίας η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη και συμπαράσταση στους αγώνες των Ελλήνων εργαζομένων και των συνδικάτων τους, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι αν δεν βοηθηθούν τώρα οι Έλληνες εργαζόμενοι προκειμένου να αποκρουστούν τα μέτρα, κάθε χώρα θα απομονώνεται από τους κερδοσκόπους και τις αγορές και θα περικόπτονται μισθοί και δικαιώματα.

Η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων κατηγορεί την ΕΚΤ, την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ότι προστατεύουν τους κερδοσκόπους, πιέζοντας τους Έλληνες εργαζόμενους με περικοπές, και ζητεί ένα νέο κοινωνικό σύμφωνο για την Ευρώπη, που θα αντικαθιστά το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Οι εργαζόμενοι χάνουν την εργασία τους κατά δεκάδες χιλιάδες, εξαιτίας της απληστίας και της κερδοσκοπίας των αρχόντων της αγοράς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα. Τα ευρωπαϊκά συνδικάτα παρακολουθούν με ιδιαίτερη ανησυχία την κατάσταση στην Ελλάδα και ιδιαίτερα την πίεση που ασκείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τους υπουργούς της Ευρωζώνης και την ΕΚΤ στην ελληνική κυβέρνηση για πιο σκληρά μέτρα λιτότητας, που θα πλήξουν τους εργαζόμενους και τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα και θα ανατρέψουν τον κοινωνικό ιστό στην Ελλάδα.

Τα μέτρα λιτότητας μέχρι τώρα περιλαμβάνουν ριζικές περικοπές μισθών και συντάξεων, εκτεταμένες φορολογικές αυξήσεις, απολύσεις μεγάλης κλίμακας και περικοπές των δαπανών του κοινωνικού κράτους. Τα μέτρα αυτά όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, αλλά θα βαθύνουν την κρίση, αφού τροφοδοτούν την ανεργία, υπονομεύουν την ευημερία, εξοντώνουν τη ζήτηση και στραγγαλίζουν την οικονομική δραστηριότητα.

Εκφράζουμε την πλήρη στήριξή μας στα ελληνικά συνδικάτα στην προσπάθειά τους να αντιδράσουν στα σχέδια μιας βραχυπρόθεσμης κοντόφθαλμης πολιτικής και ζητούμε σωστά, ισορροπημένα και κοινωνικά αποδεκτά προγράμματα, που θα αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τα συνδικάτα.

Η Ελλάδα είναι φανερά μόνη της για να αντιμετωπίσει ένα νέο κύμα χρηματοπιστωτικής κερδοσκοπίας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Κεντρική Τράπεζα της Ευρώπης και η Κομισιόν στέλνουν ένα εντελώς λάθος μήνυμα: 'Κάτω τα χέρια από τους κερδοσκόπους', ενώ οι εργαζόμενοι και οι κυβερνήσεις δέχονται πιέσεις για να μειώσουν τους μισθούς, τις κοινωνικές ενισχύσεις και τις δημόσιες υπηρεσίες.

Να γιατί η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων απαιτεί ένα νέο κοινωνικό σύμφωνο για την Ευρώπη. Η Ευρώπη χρειάζεται ένα φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, ένα κοινό ευρωομόλογο, μια ευρωπαϊκή υπηρεσία αξιολόγησης και μια Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που να υποστηρίζει επίσης τις δημόσιες πολιτικές και όχι μόνο τις τράπεζες, ενώ θα ενισχύει τις Συλλογικές Διαπραγματεύσεις και τις Συμβάσεις και δεν θα 'παγώνει' τους μισθούς.

Αν η Ευρώπη δεν ενεργήσει τώρα κατά των κερδοσκόπων, αν η Ευρώπη δεν οργανώσει την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών - μελών της και των εργαζομένων, τότε οι αγορές θα χρησιμοποιήσουν τη δύναμή τους για να απομονώσουν μία προς μία ορισμένες χώρες: Το ένα μετά το άλλο τα κράτη μέλη θα αναγκαστούν έτσι να μειώσουν τους μισθούς, την κοινωνική προστασία και την απασχόληση. Η κοινωνική Ευρώπη διατρέχει σοβαρό κίνδυνο.