Το μετέωρο βήμα της ΔΗΜ.ΑΡ.

Μεταξύ σφύρας και άκμονος έχει βρεθεί η Δημοκρατική Αριστερά του Φ. Κουβέλη, καθώς η δημοσκοπική άνθηση του τελευταίου διαστήματος την έχει βάλει κάτω από το φως των προβολέων και δεν επιτρέπει πλέον στη ΔΗΜ.ΑΡ. να τσαλαβουτάει μεταξύ Μνημονίου και αντιμνημονίου.
Από τον Φ. Κουβέλη ζητήθηκε να επιβεβαιώσει ότι θα σεβαστεί το Μνημόνιο και ο ίδιος, αλλά και το νο 2 του κόμματός του, ο Σπ. Λυκούδης, κατέστησαν στις αρχές της εβδομάδας σαφές ότι το θεωρούν δεσμευτικό πλαίσιο από το οποίο η χώρα δεν μπορεί να αποστεί.
Καθώς όμως στον χώρο του ΠΑΣΟΚ αρχίζει να ξεκαθαρίζει πως ο κ. Βενιζέλος θα ηγηθεί του συγκροτημένου εναπομείναντος τμήματος, το οποίο μάλιστα έχει πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά που γοητεύουν τη ΔΗΜ.ΑΡ., ο Φ. Κουβέλης αναγκάζεται να οριοθετηθεί «απέναντι» στη συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, την οποία ευαγγελίζεται ο υπουργός Οικονομικών.
Το γεγονός αυτό, αλλά και η προσπάθεια συμμαζέματος του μνημονιακών ευαισθησιών ΠΑΣΟΚ υπό τον κ. Βενιζέλο, εξηγούν και τις επιθέσεις τις οποίες δέχεται εσχάτως το αγαπημένο κόμμα των ΜΜΕ.
Ξαφνικά πλήθυναν οι φωνές που επισημαίνουν στον κ. Κουβέλη (ο οποίος κατ’ ουσίαν μονοπωλεί τη μιντιακή εκπροσώπηση της ΔΗΜ.ΑΡ.) ότι σε όλες τις κρίσιμες ψηφοφορίες έχει τηρήσει την ίδια στάση με τον ΣΥΡΙΖΑ και ότι η «αριστερά της ευθύνης» λέει τα ίδια με τον ανεύθυνο Τσίπρα.
Η αντιμετώπιση θυμίζει έντονα -στο πιο ευγενικό, βέβαια- τη χλεύη με την οποία αντιμετωπίζεται ο κ. Καρατζαφέρης από τη στιγμή που πήδηξε από το καράβι της κυβέρνησης Παπαδήμου, ενώ ο κ.
Σαμαράς «σοβαρεύτηκε».
Έτσι, την περασμένη Παρασκευή, ο Φ. Κουβέλης δήλωσε πως δεν θα συμμετείχε σε ένα κυβερνητικο σχήμα Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ και ότι δεν συγκεντρώνει ούτε έχει προσεγγιστεί από «εν ενεργεία βουλευτές, διαγραφέντες ή μη», ενώ για πρώτη φορά μετά την αποχώρησή του από τον Συνασπισμό κάνει λόγο για «επιμέρους και θεματικές συνεργασίες στην αριστερά», αλλά και για τον «πολυκερματισμό, ο οποίος καλεί σε αντιμετώπιση».
Το προσεχές διάστημα και καθώς θα πλησιάζουμε προς τις εκλογές, η ΔΗΜ.ΑΡ. θα αναγκαστεί να συγκρουστεί στον πολιτικο στίβο, αλλά και με τον εαυτό της. Δεν είναι τυχαίο πως σε κάθε δειλό όχι του Φώτη στο Μνημόνιο αντιστοιχούν πολλές παρεμβάσεις στελεχών της ΔΗΜ.ΑΡ. στον Τύπο και στα σόσιαλ μίντια υπέρ του Μνημονίου.

Γ. ΚΥΡΙΤΣΗΣ - ΑΥΓΗ 26-2-2012