Άρθρο του Μιχάλη Κριτσωτάκη στην εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ  16/06/2012

Να κοπεί ο  εμφύλιος λώρος της διαπλοκής με ΜΜΕ και πολιτική

Εγχώριος και ευρωπαϊκός τύπος, η πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης έχουν εξαπολύσει τόνους λάσπης και συκοφάντησης εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, απειλώντας, κατατρομοκρατώντας και δημιουργώντας διχαστικά και τρομοκρατικά διλήμματα στη σύγχρονη Ελλάδα, παραβιάζοντας κάθε έννοια δεοντολογίας.
Ο περισσότερος κόσμος, που δεν έχει ασχοληθεί ενδελεχώς με το μιντιακό σύστημα, αναρωτιέται για ποιο λόγο λυσσομανάει τεράστιο τμήμα των καναλιών και οι εφημερίδες κατά του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ.
Η απάντηση σε αυτό είναι προφανής.  Προσπαθούν απελπισμένα να περισώσουν αυτό που έφτασε στο τέλος του. Ένα κύκλωμα  διαπλοκής που λειτουργούσε ως εξής:  χρήμα για παραγωγή ενημέρωσης, ενημέρωση για παραγωγή πολιτικής και πολιτική για παραγωγή χρήματος. Ένα κύκλωμα που κυριάρχησε και αλλοίωσε την πολιτική και τη δημοκρατία στη χώρα. Δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι έφτασε η ημερομηνία λήξης της ασυδοσίας, της διαπλοκής και των χαριστικών ρυθμίσεων.

Δεν θέλουν να  σπάσει το κύκλωμα της διαπλοκής στα Μ.Μ.Ε. Κι αυτό γιατί αυτό το κύκλωμα φοβάται μία ενδεχόμενη κυβέρνηση στην οποία θα πρωταγωνιστήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
 Εμείς λέμε ότι αυτό το κύκλωμα θα το σπάσουμε γιατί θέλουμε υγιή ενημέρωση και υγιή Μ.Μ.Ε.  Γιατί χρειαζόμαστε ελεύθερα Μ.Μ.Ε.
 Για να είναι ελεύθερα όμως πρέπει να είναι οικονομικά αυτάρκη.
Χρεωμένα μέχρι τον λαιμό τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας στη χώρα μας, αντανακλούν την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας και φαίνεται δύσκολο να καταφέρουν να βγουν από τη δίνη του χρέους τους. Οι πολυδάπανες επιλογές της περιόδου των παχέων αγελάδων δημιούργησαν μια «φούσκα» με υψηλές υποχρεώσεις, στις οποίες πλέον φαίνεται αδύνατον να αντεπεξέλθουν.
 Ο Μάιος 2012 αναφερόταν ως ο μήνας –κλειδί για την επόμενη μέρα βιωσιμότητας στον Τύπο και τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Και μόνο ο αριθμός συνολικών υποχρεώσεων στις εισηγμένες στο Χ.Α.Α μιντιακές επιχειρήσεις- 758,3 εκατ. ευρώ- φθάνει για να υπογραμμίσει την πραγματική κατάσταση που επικρατεί σε εφημερίδες, κανάλια και περιοδικά.
 Το κυρίαρχο ωστόσο πρόβλημα για τις επιχειρήσεις media σε όλους του κλάδους είναι η εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων και η αναχρηματοδότηση των δανείων τους. Οι αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων που έχουν αποφασιστεί δεν λύνουν το πρόβλημα.
Οι υποχρεώσεις τους, κυρίως στις τράπεζες, ξεπερνούν τον ετήσιο κύκλο εργασιών τους. Πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Το Mega μόνο μέσα στο 2011 είχε ζημιές πάνω από 21 εκατ. ευρώ.
Ενώ και τα υπόλοιπα  έχουν δάνεια που ξεπερνούν κατά πολύ τα 20 εκατ. ευρώ το καθένα και κυνηγούν νέες δανειοδοτήσεις.  Κάτω από ποιες προϋποθέσεις και όρους ζητούν νέες δανειοδοτήσεις;  Μήπως τα κέρδη τους δικαιολογούν αυτό τον υπέρογκο δανεισμό; Ούτε κατά διάνοια. Οι εκδοτικές επιχειρήσεις έχουν ζημιές που θα έκαναν το έλλειμμα του ελληνικού κράτους να φαίνεται ανύπαρκτο. Άρα πώς τα καταφέρνουν;
 Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι μεγάλο τμήμα του σημερινού Τύπου, σε όλες του τις μορφές, αν και κόπτεται υπέρ της ισονομίας, διεκδικεί και συνήθως παίρνει –με ευθύνη των δύο κομμάτων που κυβέρνησαν– χαριστικές ρυθμίσεις που οι κοινοί θνητοί δεν θα διανοούνταν να διεκδικήσουν. Πρόσφατη είναι η αποκάλυψη σχετικά με τα χρέη μεγαλοοφειλετών ύψους 2,3 δις ευρώ που λιμνάζουν στην επιτροπή Διοικητικής Επίλυσης  Φορολογικών  Διαφορών καθώς δεν έχει ακόμα συσταθεί! Από τον Νοέμβριο, που έπρεπε να είχε ξεκινήσει να λειτουργεί!
 Στο περίφημο άρθρο 70 Α του φορολογικού νόμου, παραπέμπονται όλες οι περιπτώσεις προστίμων που έχουν καταλογισθεί για διαφορές με την Εφορία. Η επιτροπή προτάθηκε από την Τρόικα για να μην «φρακάρουν» τα διοικητικά δικαστήρια και  από τον Νοέμβριο παραμένει ανενεργή.
 Ένας από τους πρώτους της λίστας εκείνων που γλιτώνουν την πληρωμή φόρων είναι εκδότης που χρωστά 31 εκατομμύρια στην Εφορία, ενώ παραμένει αφορολόγητος από άλλες επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Αφού η υπόθεση παραπέμφθηκε στην επιτροπή του άρθρου 70 Α, ο εν λόγω «φορολογούμενος» δεν έχει λόγο να ανησυχεί.
Έτερος εκδότης εφημερίδας, χρωστά στην Εφορία 5 εκατομμύρια ευρώ και παραμένει ανέλεγκτος, ενώ επιτίθεται εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ που "θα καταστρέψει τις οικονομίες του κοσμάκη". Σε ό, τι αφορά στους απλούς δανειολήπτες αυτοί να κόψουν το κεφάλι τους.
Άλλωστε δεν είμαστε όλοι ίσοι σ’ αυτή τη γη.
Ένα ακόμα πολύ σημαντικό ζήτημα είναι το θέμα της κατοχής των δημόσιων συχνοτήτων που εκπέμπουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί. Είναι ένα τεράστιο θέμα το οποίο κανείς δεν το ανέδειξε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Αυτές όμως οι συχνότητες είναι δημόσιες, δεν είναι ιδιοκτησίας τους. Μάλιστα,  έχει υπολογιστεί ότι η ρύθμιση της αδειοδότησης θα αποδώσει στο κράτος 500 εκατ. ευρώ. Πολύ περισσότερα δηλαδή από τα 325 εκατ. ευρώ  που αναζητούσαν οι πολιτικοί αρχηγοί, επιβάλλοντας επιπλέον μέτρα περικοπών.
 Και ενώ από το 1989 μέχρι και σήμερα, χρησιμοποιούν χωρίς να έχουν δώσει  ούτε ευρώ τις τηλεοπτικές συχνότητες, χρωστούν εκατομμύρια στα ασφαλιστικά ταμεία, κουρεύουν μισθούς και αποζημιώσεις, καθυστερούν έως και 12 μήνες την καταβολή των δεδουλευμένων...  η κυβέρνηση, λίγο πριν την προκήρυξη των εκλογών προχωρά σε ρυθμίσεις προκειμένου να χαριστούν τα χρέη τους! Χρέη που στερούν, ουσιαστικά, τεράστια έσοδα στα δημόσια ταμεία. Χρέη που θα ανακούφιζαν από ακόμη ένα βάρος τους Έλληνες φορολογούμενους
 Και όλα αυτά, ενώ κατά τη «χρυσή» εποχή του ελληνικού Χρηματιστηρίου – τέλη της δεκαετίας του 1990 – συνολικά οι Όμιλοι των Μ.Μ.Ε. στην Ελλάδα είχαν κατορθώσει να εξασφαλίσουν, από τον  Δεκέμβριο 1999 έως τον Ιούνιο 2000 περί τα 564,46 εκατ. ευρώ (!) ως νέα κεφάλαια. Όπως γίνεται σαφές, αντί τα υπέρογκα εκείνα κεφάλαια να επενδυθούν σε ικανό ανθρώπινο δυναμικό και σε παραγωγή υψηλού επιπέδου έρευνας και ρεπορτάζ, προς χάριν του κοινού καλού και της αποκάλυψης της αλήθειας , όπως αποδεικνύεται, μάλλον κατευθύνθηκαν σε… άλλες οδούς, όπως σε αμοιβές Δ.Σ. και  υψηλόβαθμων στελεχών που ξεπερνούν κάθε όριο προκειμένου βέβαια να επιτελέσουν το καθήκον της παραπληροφόρησης και της προπαγάνδας με  το σύνθημα να γίνεται συμμετοχή στην εξουσία, και όχι έλεγχος της
Και το χειρότερο ίσως συμπέρασμα συνίσταται στην εξής σκληρή – και διαβρωτική για την ίδια τη λειτουργία της Δημοκρατίας – πραγματικότητα, που θέλει τα σημερινά ελληνικά ΜΜΕ να είναι «απολύτως αναξιόπιστα» στα μάτια των πολιτών.
Τώρα, στην τελική ευθεία των πιο κρίσιμων εκλογών της χώρας μας  επιχειρούν να διχάσουν, να τρομοκρατήσουν, να συκοφαντήσουν, να πολώσουν, προκειμένου να διασωθεί το σύστημα της διαπλοκής και της διαφθοράς. Η συστημική  επικοινωνιακή πλημμυρίδα τρομολαγνείας και τρομοκρατίας  επιδίδεται ακόμα και σε χυδαίου τύπου προπαγάνδα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει τον «βασικό μέτοχο» και μάλιστα ως κεντρικό ζήτημα του προγράμματός του, προτάσσοντας θεσμικές αλλαγές και διαφάνεια στο πολιτικό σύστημα! Προτείνει αυτή την αλλαγή και  κανόνες στην αγορά των Μ.Μ.Ε. ώστε να κοπεί ο  εμφύλιος λώρο της διαπλοκής με κανάλια και εφημερίδες.

Μιχάλης Κριτσωτάκης
Υπ. βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ