Περισσότερο από ένα μήνα βρίσκονται στις ΕΑΣ σε ηλεκτρονική μορφή τα ψηφιοποιημένα χαρτογραφικά υπόβαθρα των αγροτεμαχίων στη βάση των οποίων θα γίνεται η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τα επόμενα χρόνια. Την απαίτηση αυτή της ΕΕ την γνώριζαν όλοι από την προηγούμενη χρονιά αλλά δεν κινήθηκαν έγκαιρα. Η προθεσμία που προβλέπεται είναι 15η Μαΐου παρόλα αυτά η διαδικασία δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. Οι ΕΑΣ για άλλη μια φορά επικαλούνται διάφορα και ισχυρίζονται πως δεν προλαβαίνουν. Αποτέλεσμα της καθυστέρησης θα είναι να έχουμε νέο πρόστιμο από την Ε.Ε.
Οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις δεν ενδιαφέρθηκαν να αναλάβουν οι ίδιες την διαδικασία ενεργοποίησης επειδή δεν θέλουν να χαλάσουν τις καλές σχέσεις της κυβέρνησης με τους συνεταιριστές. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έκανε τον προβλεπόμενο από το νόμο διαγωνισμό και πιθανόν να προκύψουν νομικά προβλήματα αλλά ανέθεσε απευθείας την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων στους φίλους του, δηλαδή στις ΕΑΣ. Θα θελήσουν, άραγε, τώρα οι ΕΑΣ να ολοκληρώσουν τη χαρτογράφηση; Το λέμε αυτό γιατί τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαν ενδιαφερθεί να ολοκληρωθεί το ελαιοκομικό μητρώο εξαιτίας του οποίου έχουν επιβληθεί αρκετά πρόστιμα. Το νέο ψηφιοποιημένο σύστημα (εφόσον ολοκληρωθεί) θα βάλει τέρμα στα διπλο-τριπλογραμμένα αγροτεμάχια και από την άποψη αυτή είναι σωστό. Θα πρέπει, όμως, να δοθεί η δυνατότητα να καταγραφούν όλα τα αγροτεμάχια ανεξάρτητα από την έκτασή τους και την ηλικία των ελαιοδέντρων τους.
Το κύριο πρόβλημα που θα υπάρξει μετά την ολοκλήρωση θα είναι: πώς θα αποκατασταθούν οι αδικίες που υπάρχουν και τι θα γίνει με τα χρήματα που έπαιρναν αυτοί που θα απορρίψει το σύστημα. Πιστεύουμε ότι τα χρήματα που δικαιούνται οι παραγωγοί δεν πρέπει να φεύγουν από την αγροτική οικονομία. Το νέο σύστημα δεν προβλέπει διαδικασίες για να λυθεί το παραπάνω πρόβλημα. Εμείς από τον προηγούμενο χρόνο έχουμε προτείνει να ισχύσει το περιφερειακό μοντέλο. Δηλαδή: να κατοχυρωθούν σε κάθε Περιφέρεια τα χρήματα που παίρνει μέχρι τώρα. Αυτά θα μοιραστούν ισότιμα σε όλους τους παραγωγούς ανάλογα με τα στρέμματα που θα έχει κατοχυρώσει ο καθένας αρκεί να καλλιεργεί την περιουσία του. Με αυτό τον τρόπο θα εξαλειφθούν οι αδικίες και θα παίρνουν οι πραγματικοί παραγωγοί περισσότερα χρήματα. Αναφερόμαστε στην καλλιέργεια της περιουσίας γιατί μας ενδιαφέρει να εξακολουθήσει να υπάρχει αγροτική παραγωγή και όχι να εγκαταλειφθεί η ύπαιθρος.
Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι το νέο σύστημα δεν βάζει τέρμα στο φορομπηχτικό σύστημα των ΕΑΣ. Δηλαδή ούτε οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες δεν είναι σίγουρο ότι θα απαλλαχθούν πλήρως από την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων και οι υπόλοιποι δικαιούχοι θα εξακολουθούν να πληρώνουν κάθε χρόνο. Έχουμε προτείνει στο παρελθόν να γίνεται αυτόματη ενεργοποίηση των δικαιωμάτων χωρίς κόστος σε όσους δεν παρατηρούνται μεταβολές ενώ οι υπόλοιποι να πληρώνουν ένα πολύ μικρό ποσό.
Υπεύθυνοι για την κατάσταση αυτή είναι οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις και οι ΕΑΣ, οι οποίες δεν φρόντισαν να υπάρξει χαρτογράφηση όλων των αγροτικών δραστηριοτήτων ώστε οι επιδοτήσεις να πηγαίνουν στους παραγωγούς και τους κτηνοτρόφους και όχι σε άτομα που είναι έξω από αυτές τις δραστηριότητες. Οι αγρότες δεν έχουν την πολυτέλεια να παρακολουθούν απαθείς τη διοχέτευση των πόρων που τους ανήκουν σε άλλους. Δεν έχουν την πολυτέλεια να στηρίζουν από το υστέρημά τους το απαξιωμένο συνεταιριστικό καθεστώς.
Το Αγροτικό Τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου καλεί τους αγρότες να αντιδράσουν με πρωτοβουλίες που να στοχεύουν στην ανατροπή της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στο συνεταιριστικό κίνημα και της αγροτικής πολιτικής που εφαρμόζουν η Ε.Ε. και οι ελληνικές κυβερνήσεις.