ΤΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΣΟΣ;

Το συνεταιριστικό κίνημα, σε μια εποχή που θα μπορούσε να αποτελέσει στήριγμα των μικρομεσαίων αγροτών, βρίσκεται σε πλήρη απαξίωση. Ούτε οι ίδιοι οι αγρότες δεν εμπιστεύονται πλέον (συνεταιρισμούς – Ενώσεις- ΠΑΣΕΓΕΣ) και δεν περιμένουν ότι θα υποστηριχτούν τα συμφέροντά τους από αυτούς. Χρόνια τώρα συνεταιρισμοί σφραγίδες «εκλέγουν» αντιπροσώπους και αυτοί τα ίδια πρόσωπα στις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες συνεταιριστικές οργανώσεις. Η συναλλαγή ανάμεσα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στα πρόσωπα αυτά είναι συνεχής (τους αναθέτει τη διαχείριση προγραμμάτων και ενισχύσεων που δεν τους ανήκουν) χωρίς να απασχολούνται ουσιαστικά και οι δύο πλευρές για το μέλλον των αγροτών και της γεωργίας. Για τους εκάστοτε υπουργούς δεν υπάρχουν, μπλε ή πράσινοι συνεταιριστές, όλοι μαζί αποτελούν μια παρέα. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι στελέχη των κομμάτων του δικομματισμού. Εμείς αρκετό καιρό τώρα έχουμε καταγγείλει την κατάσταση αυτή, ζητούμε – προσπαθούμε να ξεκινήσουν συνεταιρισμοί από την αρχή.
Η ΚΣΟΣ (τριτοβάθμια συνεταιριστική οργάνωση) δεν έχει ουσιαστικά αντικείμενο, για το λόγο αυτό έπρεπε να ξεκινήσει μία συζήτηση ανάμεσα στους αγρότες – αμπελοκαλλιεργητές για το μέλλον της οργάνωσης και της τεράστιας περιούσιας που διαθέτει. Αντί να γίνει αυτό μια ομάδα συνεταιριστών αποφάσισε να «αξιοποιήσει» την περιουσία της. Αλήθεια, για πιο σκοπό και υπέρ ποίων θα γίνει αυτή η αξιοποίηση; Στη Γενική Συνέλευση των 18! (πολύ ….μεγάλος αριθμός) αντιπροσώπων δεν έγινε η παραμικρή συζήτηση για τα παραπάνω, ποιος ασχολείται με αυτά τα πράγματα και γιατί να έχει δεσμεύσεις η νέα διοίκηση. Τα γεγονότα, οι αριθμοί και τα πρόσωπα που είχαν αναφερθεί τις προηγούμενες ημέρες στον τοπικό Τύπο δεν τους απασχόλησαν. Δεν τους απασχόλησε επίσης ούτε με τίνος τα λεφτά έχει δημιουργηθεί η περιουσία που διαθέτει σήμερα η ΚΣΟΣ. Το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν ποιος θα διαχειριστεί αυτή την περιουσία, γι’ αυτό έκαναν μόνο εκλογές. Ντροπή!
Εμείς πιστεύουμε ότι η διοίκηση της ΚΣΟΣ δεν έχει ούτε το πολιτικό ούτε το ηθικό και πιθανόν ούτε το νομικό δικαίωμα να ακουμπήσει την περιουσία της οργάνωσης. Θα πρέπει να βγάλει δημόσια ανακοίνωση που να περιγράφει την περιουσία της οργάνωσης, τυχόν οφειλές και τον κύκλο εργασιών της. Με βάση αυτά τα στοιχεία πρέπει να γίνει συζήτηση στα χωριά που χρόνια στήριζαν την ΚΣΟΣ.
Πρέπει οι αγρότες, η Πολιτεία και πιθανόν η Δικαιοσύνη (ποιους σταφιδοπαραγωγούς εκπροσωπούν οι 18 αντιπρόσωποι;) να μην τους επιτρέψουν να κάνουν νέο έγκλημα, όπως έχουν κάνει σε άλλες συνεταιριστικές οργανώσεις. Πρέπει οι αγρότες να σταματήσουν να τους ανέχονται και να ανατρέψουν αυτούς και την εφαρμοζόμενη αγροτική πολιτική από την Ε.Ε. και τις ελληνικές κυβερνήσεις.