Σε αχρηστία το νέο Κλειστό Γυμναστήριο Ηρακλείου

Ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος κατέθεσε Ερώτηση (16790/27.03/19) στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου προς τον Υπουργό Πολιτισμού σχετικά με το Νέο Κλειστό Γυμναστήριο Ηρακλείου.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ.Υπουργό
Πολιτισμού

Θέμα : Σε αχρηστία το νέο Κλειστό Γυμναστήριο Ηρακλείου

Στο Δήμο Ν.Αλικαρνασού στη θέση Δύο Αοράκια κατασκευάστηκε από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού το νέο Κλειστό Γυμναστήριο Ηρακλείου. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 2003 και η ολοκλήρωσή του αναμενόταν μέσα στο 2005, σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Ωστόσο, το Μεγάλο Κλειστό Γυμναστήριο ολοκληρώθηκε κατά 99%, με μεγάλη καθυστέρηση, μέσα στο 2008.
Η χωρητικότητα του νέου αυτού κλειστού γηπέδου είναι 5.222 θεατές, από τους οποίους οι περίπου 1.000 σε πτυσσόμενες εξέδρες. Δίπλα ακριβώς στην κυρίως σάλα (εμβαδού 2.098 τ.μ.) έχει κατασκευαστεί ένα βοηθητικό γυμναστήριο / προπονητήριο (εμβαδού 1.600 τ.μ.). Το Κλειστό Γυμναστήριο μπορεί να φιλοξενήσει αθλητικά και πολιτιστικά γεγονότα. Ο Δήμος Ηρακλείου έχει εκπονήσει μελέτη βιωσιμότητας και αξιοποίησης σύμφωνα με την οποία μπορεί να φιλοξενήσει αθλητικά γεγονότα διεθνούς κύρους (Μπάσκετ, Βόλευ, Χαντμπολ, Ενόργανη Γυμναστική, Πυγμαχία, Πάλη, Ξιφασκία, άρση Βαρών, αθλήματα ΑμεΑ κ.α.) και ταυτόχρονα να λειτουργήσει ως χώρος προπόνησης, δημοτική γυμναστήριο για τον «Αθλητισμό για όλους», πολιτιστικά γεγονότα, συναυλίες, εκθεσιακός χώρος κ.α.
Το κόστος κατασκευής του ανέρχεται στα 28 εκατ. ευρώ και παρά το γεγονός είναι έτοιμο προς χρήση από τα μέσα του 2008 παραμένει κλειστό με ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού η οποία δεν έχει προχωρήσει στην ολοκλήρωση της εγκατάστασης. Απομένει να παραδώσει ο εργολάβος το 1% του έργου δηλαδή την οδική πρόσβαση από την Βιομηχανική Περιοχή.
Οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Νομαρχία, Δήμος Ηρακλείου και Δήμος Αλικαρνασσού διεκδικούν την παραχώρηση του Κλειστού Γυμναστηρίου προκειμένου να μην εγκαταλειφθεί και απαξιωθεί το έργο ή δοθεί προς εκμετάλλευση σε ιδιώτες.

Με δεδομένα τα ανωτέρω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Γιατί καθυστερεί να παραδοθεί στους πολίτες του Ηρακλείου το Μεγάλο Κλειστό Γυμναστήριο Ηρακλείου αφού έχει σχεδόν ολοκληρωθεί κατά 99%; Πότε θα ολοκληρωθεί η πρόσβαση στο Κλειστό Γυμναστήριο από την Βιομηχανική Περιοχή;
2. Θα παραχωρηθεί το έργο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία έχει εκπονήσει μελέτη βιωσιμότητας και αξιοποίησης, και θα εξασφαλίσει την αναγκαία ετήσια επιχορήγηση προκειμένου να λειτουργεί και να συντηρείται η εγκατάσταση;

Ο ερωτών βουλευτής
Αλέξανδρος Αλαβάνος