Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου για το Αεροδρόμιο Καστελίου

Μετά από τις μακροχρόνιες αστοχίες (π.χ. λοξός διάδρομος), καθυστερήσεις και υπαναχωρήσεις, επιτέλους υπάρχει μια καταρχάς θετική εξαγγελία για το αεροδρόμιο στο Καστέλι από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ.
Πιστεύουμε ότι ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σημαντικός αφού, αν και «πετροβολήθηκε» και λοιδορήθηκε, ήταν το πρώτο κόμμα που κατήγγειλε τη λύση του λοξού διαδρόμου και ανέδειξε την ανάγκη για την κατασκευή ενός νέου σύγχρονου αεροδρόμιου.
Σημαντικότατος, καθοριστικός πολιτικά και κοινοβουλευτικά για αυτή την εξέλιξη, είναι ο ρόλος του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Ηρακλείου Αλέκου Αλαβάνου που με πρωτοβουλίες του αναδείκνυε τακτικά αυτό το μεγάλο έργο ως ένα από τα κύρια της κοινοβουλευτικής του δραστηριότητας στο νομό.
Και αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αφήνει το στίγμα του και στα τοπικά ζητήματα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι αρχίζουμε να μπαίνουμε σε μια νέα φάση και γι’ αυτό καλεί σε εγρήγορση τις κοινωνικές δυνάμεις του τόπου ώστε:

  • Να απαιτήσουμε το νέο αεροδρόμιο να είναι Δημόσιο, να μην κατασκευαστεί από ιδιωτικές εταιρείες (ΣΔΙΤ) και με συμβάσεις παραχωρήσεων. Έχουμε το χαρακτηριστικό παράδειγμα του «ΕΛ. Βενιζέλος» που είναι το ακριβότερο αεροδρόμιο, αποτρεπτικό για τον Τουρισμό.
  • Να είναι ασφαλές αεροδρόμιο για τους χρήστες των υπηρεσιών, για τους κατοίκους της περιοχής και την ίδια την περιοχή του Καστελίου. Επίσης να φύγει το στρατιωτικό αεροδρόμιο από την περιοχή.
  • Να μην τσιμεντοποιηθεί η εκεί περιοχή αλλά να ληφθεί υπόψη ο περιβάλλοντος χώρος.
  • Να ξεκινήσουν άμεσα οι υποδομές (οδικό δίκτυο κλπ) που έτσι κι αλλιώς είναι αναγκαίοι όσο ποτέ για την ανάπτυξη του νομού.
  • Να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη μετεγκατάσταση των μικρών οικισμών σε σχέση και με τα αντισταθμιστικά οφέλη για την περιοχή.
  • Να ξεκινήσει ο διάλογος για να υπάρξει δέσμευση για την αξιοποίηση και δημόσια χρήση των χώρων του αεροδρομίου του Ηρακλείου όταν δημιουργηθεί το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι.

    Ηράκλειο, 24 Φεβρουαρίου 2009
    Το Γραφείο Τύπου