Σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ


Όσο πιο γκρίζες προσπαθούν κάποιοι να καταστήσουν τις λεπτομέρειες των χειρισμών της Λίστας Λαγκάρντ τόσο πιο ξεκάθαρη γίνεται η ουσία της επιχειρούμενης συγκάλυψης του σκανδάλου φοροασυλίας του μεγάλου πλούτου και προστασίας της διαπλοκής.

Στην απώλεια μνήμης σχεδόν όλων των αξιωματούχων που εμπλέκονται στον χειρισμό της Λίστας Λαγκάρντ προστίθενται τις τελευταίες ημέρες διαρροές ή υποτιθέμενες διαρροές που χρησιμοποιούνται από μηντιακούς και άλλους κύκλους για να αμβλυνθούν οι ενδεχόμενες ευθύνες των κ. Παπακωσταντίνου και Βενιζέλου, και για να επιτευχθεί η παραπέρα συσκότιση της υπόθεσης. Βεβαίως, στα ΜΜΕ της διαπλοκής υποβαθμίζονται (ακόμη κι έως πλήρους αποσιώπησης) οι πληροφορίες ότι το στικάτι-Βαξεβάνη δημιουργήθηκε αρχές Αυγούστου 2010, δηλαδή πριν από την επίσημη (σύμφωνα με τα λεγόμενα των εμπλεκόμενων) άφιξή του στην Αθήνα.

Η αλήθεια είναι ότι τα αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τις σκοτεινές διαδρομές της Λίστας Λαγκάρντ είναι πολλά και πολλαπλασιάζονται συνεχώς. Τα βασικότερα από αυτά καταγράφονται σε κύριο άρθρο της εφημερίδας Η ΑΥΓΗ (Πέμπτη 10Ιαν13). Επισημαίνουμε το εξής κρίσιμο ερώτημα: Πότε ακριβώς και σε ποιόν παραδόθηκε από τους Γάλλους η Λίστα Λαγκάρντ; Αληθεύει ότι στην διαδικασία παράδοσης της Λίστας πρωταγωνίστησε ο πρώην πρέσβης κ. Κλης, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν σύμβουλος διεθνών σχέσεων του ΣΕΒ; Αν αληθεύει αυτό, δεν δημιουργείται πρόβλημα δεδομένου ότι η λίστα περιέχει ονόματα μελών του ΣΕΒ; Και σε κάθε περίπτωση γιατί παρακάμφθηκε ο πρέσβης στο Παρίσι;   

Όσο γκρίζες όμως κι αν παραμένουν οι λεπτομέρειες αναφορικά με τον χειρισμό της λίστας Λαγκάρντ, το πολιτικό ζήτημα σε σχέση με αυτή γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο. Η υπόθεση αυτή αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου όσον αφορά την έκταση της σήψης ενός πολιτικού συστήματος εξουσίας που λειτούργησε και εξακολουθεί να λειτουργεί με μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των οικονομικά ισχυρών σε βάρος της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Τη στιγμή που μισθωτοί και συνταξιούχοι βλέπουν τα εισοδήματά τους να κατακρημνίζονται και τις κοινωνικές δαπάνες να περικόπτονται μέχρι απόλυτου εκμηδενισμού ώστε να εξυπηρετηθούν οι “υποχρεώσεις” της χώρας απέναντι στους δανειστές της, ανώτεροι και ανώτατοι κρατικοί αξιωματούχοι συναλλάσσονται παράτυπα και εξωθεσμικά ώστε να προστατεύσουν την οικονομική ολιγαρχία και την εγχώρια διαπλοκή.

Το ότι η λίστα Λαγκάρντ (αντίθετα απ’ ότι συνέβη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες) δεν αξιοποιήθηκε για την αντιμετώπιση της φορολογικής ασυλίας του μεγάλου πλούτου, το ότι η συμμετοχή των φορέων του πλούτου αυτού στην δημιουργία και υπεράσπιση της διαπλοκής και διαφθοράς είναι οι ουσιώδεις πτυχές της υπόθεσης αυτής και όχι η παραποίησή της λίστας.

Ο κ. Βενιζέλος, αντί να καθυβρίζει δημοσίως τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ακολουθώντας κατά πόδας την ΝΔ του κ. Σαμαρά στην υποκατάσταση της πολιτικής αντιπαράθεσης με την ακροδεξιά υποκουλτούρα, αντί να κρύβεται πίσω από την κάλυψη που απλόχερα του προσφέρουν τα ΜΜΕ της διαπλοκής, οφείλει να εξηγήσει στην ελληνική κοινωνία τα ερωτήματα που εκ των πραγμάτων θέτει ο τρόπος που ο ίδιος χειρίστηκε την υπόθεση: 

1. Γιατί κράτησε κρυφά το στικάκι επί 14 μήνες, λέγοντας ψέματα στη Βουλή, ότι δεν διαθέτει στοιχεία καταθέσεων Ελλήνων στην Ελβετία
2. Γιατί το πήρε μαζί του φεύγοντας από το Υπουργείο  
3. Γιατί το κράτησε κρυφό, και στις εκλογές Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, και στις εκλογές Μαΐου και Ιουνίου
4. Γιατί δεν ενημέρωσε τους άλλους δύο πολιτικούς αρχηγούς
5. Γιατί αποχωρούν Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μιλώντας για μηχανισμό συγκάλυψης της φοροδιαφυγής που λειτουργεί με γνώμονα τα αρχηγικά συμφέροντα επιβίωσης.

Ο κ. Σαμαράς και η ΝΔ οφείλουν να εξηγήσουν στον ελληνικό λαό γιατί οργανώνουν την συγκάλυψη της απόδοσης πολιτικών και ποινικών ευθυνών αναφορικά με την μη αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ. Το ίδιο ισχύει για τον κ. Κουβέλη και την ΔΗΜΑΡ.