Σύντομες αναφορές στις online εκδόσεις των γερμανικών εφημερίδων στην επίσκεψη Τσίπρα στο Βερολίνο



 Το πρακτορείο Ρόιτερ και η Χάντελσμπλατ μετέδωσαν αμέσως μετά τη συνάντηση Τσίπρα – Σόιμπλε ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών συνέστησε στον Έλληνα αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να στηρίξει το πρόγραμμα λιτότητας. Όπως γράφουν, «κύκλοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσαν ότι ο Σόιμπλε κατέστησε σαφές στον Τσίπρα πως δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική πέραν της εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής».


Το Focus σε δημοσίευμά του με τίτλο «Ο Έλληνας επαναστάτης προκαλεί τον Σόιμπλε» γράφει: «Ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε με την πολεμική του ενάντια στην κυβέρνηση και την ευρωπαϊκή πολιτική να γίνει δημοφιλής. Σύντομα ο ακροαριστερός θα έλθει στο Βερολίνο και με την ευκαιρία αυτή θα τα ψάλει στον Σόιμπλε». Το δημοσίευμα κλείνει σημειώνοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συνιστά κατά κυριολεξία κόμμα, όπως συχνά νομίζουμε στο εξωτερικό, αλλά ένα συνασπισμό διαφορετικών πολιτικών δυνάμεων από το ευρύτερο φάσμα της μη δογματικής Αριστεράς».


Η Handelsblatt υπενθυμίζει παλαιότερες δηλώσεις του Τσίπρα, σύμφωνα με τις οποίες «η Καγκελάριος Μέρκελ ακολουθεί το σχέδιο μιας γερμανικής Ευρώπης». Σύμφωνα με αυτή, «η Ελλάδα θα πρέπει να γίνει αποικία χρέους και ο ευρωπαϊκό Νότος να μετατραπεί σε μια ειδική οικονομική ζώνη φθηνής εργασίας».


Το πρακτορείο ειδήσεων dapd αναφέρει ότι ο Τσίπρας έχει χαρακτηρίσει την κυβέρνηση Σαμαρά «μερκελιστές», οι οποίοι υπακούν στα κελεύσματα της Καγκελαρίου.

·         Οι προτάσεις του SPD κατά της φοροδιαφυγής

Σύμφωνα με την SZ, το SPD καταθέτει τις προτάσεις του κατά της φοροδιαφυγής σε ένα 5σέλιδο κείμενο, που αναμένεται να οριστικοποιηθεί σήμερα. Ο αγώνας κατά της φοροδιαφυγής αναδεικνύεται σε κομβικό ζήτημα της προεκλογικής εκστρατείας των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι προτείνουν: τη δημιουργία ελεγκτικών κλιμακίων σε ομοσπονδιακό επίπεδο και την επιμήκυνση του χρόνου παραγραφής του αδικήματος της φοροαπάτης, που σήμερα ανέρχεται στα 10 χρόνια, με την υιοθέτηση του αμερικανικού μοντέλου. Σύμφωνα με αυτό, η προθεσμία της παραγραφής αρχίζει να τρέχει με την κατάθεση της ορθής φορολογικής δήλωσης των πιθανολογούμενων φοροφυγάδων και όχι νωρίτερα. Το SPD προτείνει, επίσης, την επιβολή προστίμων και την απαγόρευση εργασιών ή ακόμη και την αφαίρεση της άδειας (γερμανικών ή ξένων) τραπεζών οι οποίες αποδεδειγμένα και συστηματικά ανέχονται ή προωθούν τη φοροδιαφυγή. Επιπλέον, τάσσεται υπέρ της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών των εθνικών αρχών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο το κλείσιμο των φορολογικών παραδείσων και την καταπολέμηση της παράνομης φυγής κεφαλαίων. Το μέτρο αυτό προτείνεται να ισχύσει εν συνεχεία και για τρίτες χώρες όπως η Ελβετία. «Με το βλέμμα στραμμένο στη φοροδιαφυγή των πλούσιων Ελλήνων», οι Σοσιαλδημοκράτες εισηγούνται ακόμη, κατά το δημοσίευμα, το πάγωμα και τον έλεγχο ύποπτων καταθέσεων εξωτερικού.


·         Άρθρα Σόιμπλε στην Die Welt και στην FAZ για το μέλλον της Ευρώπης

Κατά τον Σόιμπλε, το 2014 θα είναι ευκαιρία για την αναμόρφωση του θεσμικού οπλοστασίου της ΕΕ με ανακατανομή αρμοδιοτήτων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και με την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ο Σόιμπλε τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης του ρόλου του Ευρωπαίου Επιτρόπου Νομισματικών Υποθέσεων, καθώς και υπέρ της μεγαλύτερης δημοκρατικής νομιμοποίησης της Κομισιόν διά της εκλογής του προέδρου της από τους Ευρωπαίους πολίτες.  Υπογραμμίζει ότι στην Ελλάδα και την Ιρλανδία ενισχύθηκε η ανταγωνιστικότητα, και το μισθολογικό κόστος μειώθηκε περισσότερο από 10% σε σύγκριση με το 2009. Σύμφωνα πάντως με τον υπουργό, η ΕΕ δεν έχει υπερβεί την κρίση, διακρίνονται ωστόσο ολοένα και περισσότερες ενδείξεις ότι αποφέρουν καρπούς οι μεταρρυθμίσεις.



 
·         Δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης της Ντόιτσε Βέλε για το die Linke

Έχοντας φτάσει τον Ιούνιο του 2012 στα πρόθυρα της διάσπασης, το κόμμα κατόρθωσε να ανασυνταχθεί. Ωστόσο, στις επερχόμενες εκλογές της 20ης Ιανουαρίου στην Κάτω Σαξονία φαίνεται να μένει εκτός κοινοβουλίου, υφιστάμενο την τρίτη κατά σειρά βαριά ήττα του μετά την αποτυχία στα κρατίδια της Ρηνανίας-Βεστφαλίας και του Σχλέσβιχ-Χόλσταϊν. Σε αντίθεση με την «ορθόδοξη πτέρυγα» του κόμματος, η συμπρόεδρος του die Linke Κάτια Κίπινγκ εμφανίζεται θετική απέναντι στο ενδεχόμενο συμμετοχής του στην κυβέρνηση. Η Κίπινγκ εκτιμά ότι η γερμανική «Ατζέντα 2010», η οποία υπό την ηγεσία της Μέρκελ επεκτείνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, «θα επιστρέψει σαν μπούμερανγκ στη Γερμανία». Ο Ρίξινγκερ δηλώνει ότι «η κρίση χρέους δεν είναι πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών αλλά μεταξύ των πάνω και των κάτω» και επικρίνει τα γερμανικά συνδικάτα, από τα οποία θα ανέμενε μεγαλύτερη κινητοποίηση και αλληλεγγύη προς τους Ευρωπαίους εταίρους.

  
14.1.2013 - Στ. Μανώλη