ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 Πριν από μερικούς μήνες, 12 φοιτητές του Φυσικού που κινητοποιήθηκαν μαζί με όλους τους φοιτητικούς συλλόγους του Ηρακλείου ενάντια στο νόμο Διαμαντοπούλου κατέληξαν να παραπεμφθούν από τους ίδιους τους καθηγητές τους σε πειθαρχικό συμβούλιο. Το γεγονός αυτό προκάλεσε ένα μεγάλο κύμα αλληλεγγύης με χιλιάδες υπογραφές στήριξης, με σωματεία, φορείς και συλλόγους να ορθώνονται απέναντι στην δίωξη των φοιτητών. Παρά όμως τις τεράστιες αντιδράσεις της κοινωνίας που ήταν και ο λόγος που οι καθηγητές – μέλη του πειθαρχικού -δεν τόλμησαν καν να προσέλθουν στο χώρο στην πρώτη προσπάθεια εκδίκασης του, η διαδικασία συνεχίζεται και αυτή τη φορά όχι μόνο σε επίπεδο Πανεπιστημίου. Έτσι, οι 12 φοιτητές καλούνται σε προκαταρκτική εξέταση στην Γ.Α.Δ.Η. την Δευτέρα 28/1 σαν αποτέλεσμα της ποινικής δίωξης που τους ασκείται, με κύριο υποκινητή έναν εκ των καθηγητών –κατηγόρων τους. Ουσιαστικά, λοιπόν, θέλουν να εκδικάσουν ποινικά στο πρόσωπο των φοιτητών αυτών το αν σήμερα η σπουδάζουσα νεολαία, και όχι μόνο, έχει δικαίωμα να αγωνίζεται και να σηκώνει κεφάλι.
Η υπόθεση των φοιτητών του Φυσικού δεν ήρθε σε μια τυχαία στιγμή, γεγονός που φαίνεται και από ανάλογα γεγονότα. Τα παραδείγματα είναι πολλά. Από τη σύλληψη των 28 φοιτητών στο Παν/μιο Ιονίου που «τόλμησαν» να ζητήσουν διάλογο με τις πρυτανικές τους αρχές για τη χρηματοδότηση της σχολής τους, από την υπόθεση του πανεπιστημιακού Δ. Πατέλη αλλά και από το επίσης πρόσφατο παράδειγμα των ακτιβιστών από το κίνημα «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ». Όλα αυτά τα παραδείγματα έχουν κοινή αφετηρία: την προσπάθεια της τρικομματικής κυβέρνησης, που είναι εντελώς απονομιμοποιημένη στα μάτια του ελληνικού λαού, να επιβιώσει. Ενός πολιτικού συστήματος  που ξεπουλά τη χώρα και εξοντώνει την κοινωνία, με όπλα την καταστολή και τον εκφοβισμό. Χρησιμοποιώντας την τρομοκρατία για να αποπροσανατολίζουν την κοινωνία από την σκληρή πραγματικότητα των Μνημονίων και της Τρόικα. Όποιος αντιστέκεται στην προσπάθεια τους, τον στοχοποιούν επιστρατεύοντας τους εκάστοτε “καλοθελητές” τους.
Το δυστύχημα είναι ότι μεταξύ των “καλοθελητών” αυτών αποδεικνύεται ότι βρίσκονται και κάποιοι ακαδημαϊκοί καθηγητές. Πανεπιστημιακοί που αντί να σταθούν στο πλευρό της νέας γενιάς, αρωγοί στους αγώνες για την μόρφωση και το μέλλον, θέτουν τους εαυτούς τους απέναντι εξυπηρετώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτό που σήμερα έχει ανάγκη το «παλιό» και το «σάπιο» για να κρατηθεί ζωντανό. Την ίδια ώρα που το μέλλον της νεολαίας σε αυτόν τον τόπο θυσιάζεται στο βωμό της εξυπηρέτησης των δανειστών μας, με την πλειοψηφία της να καλείται να διαλέξει ανάμεσα στην ανεργία ή την μετανάστευση. Είναι πραγματικά λυπηρό σε αυτούς τους δύσκολους για την χώρα μας και το λαό μας καιρούς,  μέρος της διανόησης αυτού του τόπου να βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με το ρόλο της. Αντί να αγωνίζονται μαζί με τη νεολαία για την ανατροπή αυτών που καταστρέφουν κάθε παραγωγική δυνατότητα από τη χώρα και στέλνουν το πιο ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας μας στο εξωτερικό. Αντί να σχεδιάζουν μαζί με την νεολαία πώς θα αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του τόπου μας, πώς θα βοηθήσουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση για να σταθούμε στα πόδια μας σαν χώρα και κοινωνία, την εξωθούν ακόμα περισσότερο να εγκαταλείψει τον τόπο της.
Σε αυτές τις συνθήκες το μοναδικό μας όπλο είναι η αλληλεγγύη και η ενότητα. Μόνο μέσα από κοινούς μας  αγώνες θα σταθούμε όρθιοι απέναντι στον εκφοβισμό και την εξαθλίωση ώστε να ανατρέψουμε το μνημονιακό καθεστώς. Η νεολαία μαζί με ολόκληρο τον ελληνικό λαό πρέπει να παλέψει όχι μόνο απέναντι στα μνημόνια και την χρεοκοπία που μας ετοιμάζουν, αλλά από σήμερα και για την επόμενη μέρα. Για την αναγέννηση του τόπου με  δημοκρατία, ανεξαρτησία και δικαιοσύνη. Τώρα είναι η στιγμή να βαδίσουμε όλοι μαζί , τώρα είναι η ανάγκη να γίνουμε το ρεύμα ανατροπής και διεξόδου αν θέλουμε να επιβιώσουμε.


Ηράκλειο, 23 Ιανουαρίου 2013
Το Γραφείο Τύπου
του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ηρακλείου