Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας σχετικά την αναστολή λειτουργίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης

O Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού Ελέγχου, κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας σχετικά την αναστολή λειτουργίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

«ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Αναστολή λειτουργίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης λόγω έλλειψης διδασκόντων.

Τρία Τμήματα του Πανεπιστημίου της Κρήτης ανακοίνωσαν την αναστολή των της λειτουργίας τους λόγω της έλλειψης διδασκόντων. Συγκεκριμένα το Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης αντιμετωπίζει οξύτατα και χρόνια προβλήματα κυρίως λόγω του αυξανόμενου αριθμού των εισακτέων. Η αύξηση των εισαγομένων φοιτητών από το 1995 ως το 2007 είναι 360,42% ενώ την ίδια χρονική περίοδο τα μέλη ΔΕΠ αυξήθηκαν από 21 σε 28. Ειδικότερα στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης οι πιστώσεις για την πρόσληψη συμβασιούχων διδασκόντων βάσει του ΠΔ 407/80 για το εαρινό εξάμηνο έχουν μειωθεί κατά 53% σε σχέση με πέρυσι με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η ανανέωση της σύμβασης των 11 διδασκόντων που υπηρετούσαν στο χειμερινό εξάμηνο οι οποίοι αποτελούν το 39% του συνόλου των καθηγητών του Τμήματος.
Το Τμήμα καταγράφει έλλειψη μελών ΔΕΠ (η τελευταία εκδόθηκε το 2004), έλλειψη μελών ΕΕΔΙΠ (τελευταία εκδόθηκε το 2000), έλλειψη μελών ΕΤΕΠ (η τελευταία εκδόθηκε το 2004), δραστική μείωση πιστώσεων για την πρόσληψη συμβασιούχων διδασκόντων, γενικά στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, βάσει του ΠΔ 407/80 με ταυτόχρονη αύξηση του αριθμού των εισακτέων κατά 45% την τελευταία πενταετία.

Ανάλογα προβλήματα καταγράφονται και σε άλλα Τμήματα του Πανεπιστημίου Κρήτης όπως το Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών το οποίο με ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος ανακοίνωσε την αναστολή διδασκαλίας των μαθημάτων από τη Δευτέρα, 23/02/09 επειδή αδυνατεί να φέρει εις πέρας το Πρόγραμμα λόγω της έλλειψης των απαραίτητων πιστώσεων ενώ και το Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης αναβάλει της έναρξη του εαρινού εξαμήνου.

Ερωτάται ο κ.Υπουργός:
Θα χορηγηθούν άμεσα οι αναγκαίες πιστώσεις για την πρόσληψη διδασκόντων ώστε να συνεχιστεί κανονικά η λειτουργία του εαρινού εξαμήνου στα Τμήματα του Πανεπιστημίου της Κρήτης;

Ο ερωτών βουλευτής
Αλέξανδρος Αλαβάνος»