Συνάντηση του βουλευτή Ηρακλείου, Μιχάλη Κριτσωτάκη με το Σύνδεσμο Πτυχιούχων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΣΠΕΔΕ) Ηρακλείου.

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη του Συνδέσμου Πτυχιούχων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Ηρακλείου συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Συλλόγου, μεταξύ μελών του Δ.Σ. του Συνδέσμου και αντιπροσωπείας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με επικεφαλής τον βουλευτή Ηρακλείου κ. Μιχάλη Κριτσωτάκη, την Τρίτη 04/01/2010.


Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Κλάδος Αλέξανδρος, ο Γεν. Γραμματέας του Δ.Σ. κ. Μπελιμπασάκης Στέφανος και ο Ταμίας κ. Τζιράκης Ιωάννης, ενημέρωσαν τον κ. Κριτσωτάκη για την ταυτότητα του Συνδέσμου, τις δραστηριότητές του και κυρίως για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των μικρών και μεσαίων εργοληπτικών επιχειρήσεων τόσο τοπικά όσο και σε όλη τη χώρα. Τόνισαν δε ότι τα μέλη του Συνδέσμου (250 πτυχιούχοι Πολιτικοί Μηχανικοί Πολυτεχνείου και ΤΕΙ, Γεωλόγοι και Γεωπόνοι, κυρίως με Εργοληπτικά Πτυχία Δεύτερης Τάξης) δεν έχουν σχέση με τις μεγάλες εργοληπτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Ο κ. Κλάδος αναφέρθηκε στο ΥΠΟΜΝΗΜΑ των τεσσάρων Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων της Κρήτης προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αθανάσιο Καρούντζο, για τα προβλήματα και τις θέσεις του κλάδου των Ατομικών Εργοληπτικών Επιχειρήσεων.

Συζητήθηκαν μεταξύ άλλων θέματα όπως

 η ανεργία στον κλάδο και τα συναφή επαγγέλματα ως απόρροια της συνεχούς μείωσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων,

 Η ανάγκη για μικρά έργα στην περιφέρεια σα μέτρο οικονομικής τόνωσης των κοινωνιών της επαρχίας αλλά και ως ένα μέσο εξόδου από την οικονομική κρίση

 Οι οφειλές του Δημοσίου προς τις εργοληπτικές επιχειρήσεις

 Οι ελλείψεις επιστημονικού προσωπικού στις διευθύνουσες τα έργα Υπηρεσίες

 Το θεσμικό πλαίσιο για τα Δημόσια Έργα και η αναγκαιότητα του επανασχεδιασμού του εξ’ αρχής.



Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε θέματα σχετικά με

 το ΕΣΠΑ ως «τελευταία ευκαιρία» για την άμβλυνση των περιφερειακών ανισοτήτων και στην αδήριτη ανάγκη για κάλυψη των αναγκών σε μικρά και μεσαία έργα της περιφέρειας,

 τις ΣΔΙΤ (σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα),

 την ανάγκη θεσμοθέτησης Μητρώου Κατασκευαστών Ιδιωτικών Έργων και

 τη Διαφάνεια στα Δημόσια Έργα που αποτελεί πάγιο αίτημα όλων των εργοληπτικών οργανώσεων.



Τόσο ο Πρόεδρος όσο και τα μέλη του Δ.Σ. του ΣΠΕΔΕ κάλεσαν τον κ. Κριτσωτάκη να συμβάλει στην προώθηση και προβολή των προβλημάτων και των προτάσεων του Συνδέσμου.

Ο κ. Κριτσωτάκης τόνισε το μεγάλο ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ για τη θέση και το μέλλον των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του τόπου μας.

Ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τις θέσεις του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων τονίζοντας την ανάγκη ριζικών διαρθρωτικών αλλαγών και πολιτικών Περιφερειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης στα πλαίσια ενός Εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού, την ανάγκη ενίσχυσης του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και αξιοποίησης των εθνικών και κοινοτικών πόρων ώστε να αποτελέσουν μοχλό για την περιφερειακή Ανάπτυξη, την Απασχόληση και την Προστασία του Περιβάλλοντος, όπως και την ανάγκη για ένα δημόσιο σύστημα διαχείρισης, αμερόληπτο και αποτελεσματικό, ώστε να κατανέμονται ισόρροπα τα οφέλη, να θεμελιώνεται η κοινωνική συνοχή και η μακροχρόνια βάση της Ανάπτυξης.

Θεμελίωσε την ριζική διαφωνία της αριστεράς, στην εκχώρηση στον ιδιωτικό τομέα της παραγωγής κρίσιμων τομέων των κοινωνικών και τεχνικών υποδομών αναφέρθηκε στις απαράδεκτες ρυθμίσεις και διαδικασίες ιδιωτικοποίησης του σχεδιασμού και της υλοποίησης των έργων και δράσεων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και ειδικότερα των Δημοσίων Έργων, ιδιαίτερα μέσω των συμβάσεων παραχώρησης και των ΣΔΙΤ και τόνισε την ανάγκη πλήρους ανατροπής της μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενου πλαισίου.

Τέλος δεσμεύθηκε ότι θα φέρει προς συζήτηση στη Βουλή τα ειδικά θέματα που απασχολούν τις μικρές και μεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις.



07/01/2010

Το Γραφείο Τύπου