Ξεκίνησαν και συνεχίζονται οι συσκέψεις σε πολλά μέρη της Ελλάδας με αφορμή την πρόσκληση που απεύθυναν 9 μέλη της γραμματείας και 2 βουλευτές (Δρίτσα και Μουλόπουλο) του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία προσκαλούν όλο το φάσμα των δυνάμεων και των ανθρώπων που νιώθουν και αισθάνονται ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχουν στις διαδικασίες ανεξαρτήτως ομάδας, τάσης ή κόμματος.
Επομένως, η απεύθυνσή τους, παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα είναι προς τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, προς “όλον” τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα μηνύματα που παίρνουν τα μέλη της πρωτοβουλίας μέχρι στιγμής, είναι άκρως ενθαρρυντικά και φαίνεται ότι η αναγκαιότητα διατήρησης του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αίτημα μεγάλου τμήματος της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής αριστεράς, ενώ συσπειρώνει και τη σύμφωνη γνώμη μεγάλου μέρους των ανένταχτων. Το αίτημα αυτό φαίνεται να διαπερνά όλο το φάσμα των πολιτικών δυνάμεων που έως τώρα εντάσσονταν στο ΣΥΡΙΖΑ.
Οι επιμέρους περιφερειακές θα καταλήξουν στη μεγάλη πανελλαδική συνάντηση, που θα γίνει το επόμενο Σάββατο στο Πολυτεχνείο στις 11:00 π.μ. Εκεί θα συζητηθούν διεξοδικά το πολιτικό και το οργανωτικό πλαίσιο με στόχο την ανασυγκρότηση και ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ.
Με αφορμή την πρωτοβουλία αυτή, οργανώνεται στο Ηράκλειο συνάντηση, την Τετάρτη 8/12/2010 στις 07:00μμ στα γραφεία της Ανθρώπινης Πόλης, με Πρωτοβουλία της ΑΚΟΑ και με ομιλιτή το Θ. Δρίτσα.
Το κείμενο της εν λόγω πρωτοβουλίας έχει ως εξής:
"Πρόσκληση σε διάλογο από 9 μέλη της Γραμματείας και δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Ο χώρος της ριζοσπαστικής Αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση του. Προσκαλούμε όσες και όσους νοιάζονται για το ενωτικό μας εγχείρημα και τη δημοκρατική του λειτουργία, σε μια ανοιχτή συζήτηση προβληματισμού, διερεύνησης των όρων και δυνατοτήτων για την πολιτική και οργανωτική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, που στο εσωτερικό του θα είναι αλληλέγγυος και όχι ανταγωνιστικός, ενωτικός και όχι διχαστικός.
Θεωρούμε ότι οι στιγμές είναι κρίσιμες. Συνεπώς, η συζήτηση για την προοπτική δεν μπορεί να γίνει σε κλειστά γραφεία. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι υπόθεση αποκλειστικά των «ηγεσιών» των «επιτελείων» ή των επί μέρους συνιστωσών. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι υποχρέωσή μας μια νηφάλια και ουσιαστική συζήτηση, που θα ενισχύει το συλλογικό «εμείς» και θα αποδυναμώνει αντιλήψεις και πρακτικές που αποθεώνουν το «εγώ». Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να έχει ουσιαστική συμμετοχή και λόγο σ’ αυτή τη συζήτηση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει από την πρόσφατη εκλογική διαδικασία πληγωμένος, παρότι ένας ολόκληρος κόσμος έδωσε τη μάχη με επιτυχία σε δήμους και σε ορισμένες περιφέρειες. Διχαστικές λογικές και επιλογές που δεν δικαιώθηκαν, έχουν ενισχύσει τα ερωτηματικά για τη συνέχεια του ενωτικού μας εγχειρήματος. Εμείς όμως επιμένουμε. Επιμένουμε ότι η πολιτική και κυρίως η δύσκολη κοινωνική πραγματικότητα, έχουν ανάγκη ένα ΣΥΡΙΖΑ μαχητικό και ριζοσπαστικό, δημοκρατικό και ανοιχτό στη λειτουργία του, κινηματικό αλλά και αποτελεσματικό στη δράση του. Ένα ΣΥΡΙΖΑ που ο κόσμος του θα έχει αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής του και στη λήψη των αποφάσεων.
Τα ερωτήματα σήμερα είναι πολλά και καλούμαστε όλες και όλοι, χωρίς εξ ορισμού βεβαιότητες, να δώσουμε απαντήσεις:
1. Ποιο μπορεί να είναι το πολιτικό πλαίσιο και η οργανωτική δομή που θα εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή ενότητα αλλά και την αποτελεσματική δράση μέσα στην κοινωνία;
2. Μπορεί να υπάρξει Αριστερά του 21ου αιώνα χωρίς να δομηθεί δημοκρατικά; Μπορεί να ανασυγκροτηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τη συμμετοχή του κόσμου και των μελών του; Είναι δυνατή η ενότητα του συνόλου των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν ενισχυθεί η κουλτούρα της δημοκρατικής λειτουργίας, της αλληλοκατανόησης αλλά και της ανοχής στη διαφορετικότητα και την «άλλη» άποψη; Μπορεί να υπάρξει συμμαχικό σχήμα χωρίς την εξασφάλιση του πλουραλισμού και των δικαιωμάτων της μειοψηφίας;
3. Πως απαντάμε στο ερώτημα που έχει τεθεί για τη σχέση της ριζοσπαστικής Αριστεράς με τις δυνάμεις που απομακρύνονται από το ΠΑΣΟΚ και γενικότερα από το δικομματισμό; Μπορούμε να υποδεχτούμε αυτόν τον κόσμο χωρίς διακριτή ταυτότητα, χωρίς εμπιστοσύνη στις ιδέες και το αξιακό μας φορτίο;
4. Πρέπει να είναι ανοιχτός ο ΣΥΡΙΖΑ σε κοινή δράση ή συμπόρευση με άλλες δυνάμεις της Αριστεράς; Και ποιες;
5. Πως απαντάμε στο ζήτημα της εξουσίας; Πως τίθεται το ζήτημα από τη στιγμή που οι κοινωνικές οργανώσεις εμφανίζουν σοβαρό έλλειμμα μαζικότητας και μορφών αγώνα ή εναλλακτικών πρωτοβουλιών που θα υποδεικνύουν έναν νέο ορίζοντα για τη διέξοδο από την κρίση; Ποια η σχέση με το στόχο για τη συγκρότηση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας; Διατυπώνουμε το αίτημα να φύγει η κυβέρνηση;
6. Με ποια υλικά (προγραμματικές θέσεις, εναλλακτικές προτάσεις, μορφή οργάνωσης) θα αντιπαρατεθούμε στη βαρβαρότητα του σύγχρονου καπιταλισμού και στην ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης, του κεφαλαίου και του ΔΝΤ; Ποιος είναι ο δρόμος διεξόδου από την κρίση;
7. Υπάρχει η Ευρώπη της Αριστεράς και των κινημάτων; Υπάρχει ανάγκη πανευρωπαϊκής απάντησης από την πλευρά των εργαζομένων; Χρειάζεται να συνδέσουμε τον αγώνα του ελληνικού κινήματος με αυτόν των άλλων χωρών; Και φτάνει αυτό;
Για όλα αυτά τα ζητήματα υπάρχει ένας πλούσιος προβληματισμός και μια πολύτιμη εμπειρία στα πλαίσια του ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν.
Εμείς που υπογράφουμε αυτή την πρόσκληση για δημόσιο διάλογο, έχουμε επεξεργαστεί σκέψεις και προτάσεις που θα περιληφθούν σε ένα αναλυτικότερο κείμενο που θα κυκλοφορήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες και θα τις καταθέσουμε στις συσκέψεις που θα καλεστούν γι’ αυτό το σκοπό σε μια σειρά πόλεις καθώς και στην πανελλαδική μας συνάντηση το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου στη Νομική Σχολή, στις 11 π.μ.
Αθανασίου Κώστας, Ρόζα, μέλος Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ, Γιαννόπουλος Τάκης, Ξεκίνημα, μέλος Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ, Δρίτσας Θοδωρής, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Κοσμάς Πάνος, Κόκκινο, μέλος Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ, Μαστρογιαννόπουλος Τάκης, ανένταχτος, μέλος Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ, Μουλόπουλος Βασίλης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Μπανιάς Γιάννης, ΑΚΟΑ, μέλος Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ, Πανταζίδης Τάσος, Οικοσοσιαλιστές, μέλος Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ, Ρήγος Άλκης, ανένταχτος, μέλος Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ, Σπαθής Μάκης, ανένταχτος, μέλος Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ, Χριστοδουλοπούλου Τασία, ανένταχτη, μέλος Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ"