Εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ για το Τοπλού

Την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, που ακυρώνει την "επένδυση" στο Κάβο Σίδερο, στο Λασήθι, ζητούν οι Αλέξης Τσίπρας, Δημήτρης Παπαδημούλης και Μιχάλης Κριτσωτάκης με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Στην περιοχή Κάβο Σίδερο του Δήμου Ιτάνου, Νομού Λασιθίου, σχεδιαζόταν η κατασκευή έξι τουριστικών οικισμών και ξενοδοχείων πολυτελείας, συνολικής δυναμικότητας 7.000 κλινών, τρία γήπεδα γκολφ και σταθμός αφαλάτωσης σε έκταση 26.000 στρεμμάτων του ιδρύματος "Παναγία η Ακρωτηριανή" της Μονής Τοπλού, σε συνεργασία με τη βρετανικών συμφερόντων "Minoan Group".

Οικολογικές οργανώσεις και πολίτες προσέφυγαν στο ΣτE ζητώντας την ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης που ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους και το ανώτατο δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτησή τους.

Όμως προεκλογικά και εσπευσμένα, εγκρίθηκε το Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης Δήμου Ιτάνου, χωρίς να λαμβάνει υπόψη την ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ και η "Minoan Group" συνεχίζει στην ιστοσελίδα της να διαφημίζει την "επένδυση".