Τραγωδία στα Καστελλιανά

Συντετριμμένη η κοινωνία του Ηρακλείου και ολόκληρης της Κρήτης παρακολουθεί από την Κυριακή το βράδυ μία ακόμη μεγάλη τραγωδία στον τόπο μας που διαδραματίστηκε στο πυρηνελαιουργείο στα Καστελλιανά με συνέπεια το θανάσιμο τραυματισμό ενός εργαζόμενου, πατέρα δύο παιδιών, και τον ελαφρύτερο ενός άλλου.

Το γεγονός ότι πριν από 3,5 χρόνια είχε σημειωθεί ανάλογο ατύχημα και σε άλλο πυρηνελαιουργείο της περιοχής (Γαζέπη Μύλος) δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά σε ολόκληρη την κοινωνία.

Οι δύο εργαζόμενοι -και από καθαρή τύχη δεν μιλάμε για περισσότερους- έρχονται να προστεθούν στο μακρύ κατάλογο των εργατικών ατυχημάτων της χώρας μας (6.657 το 2008 επίσημα, περίπου 26.000 στην πραγματικότητα, από τα οποία 142 οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους).

Είναι απαράδεκτο εργαζόμενοι να πηγαίνουν για το μεροκάματο – που και αυτό δύσκολα βρίσκεται πια μεσούσης της οικονομικής κρίσης – και να γίνονται αναλώσιμοι, να έχουν γίνει «ρουτίνα» τα εργατικά ατυχήματα και να μην ιδρώνει το αφτί των διαχειριστών του κράτους. Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν νόμοι για την προστασία και την ασφάλεια των εργαζομένων και να μην τηρούνται, να αποδίδονται τα εργατικά ατυχήματα σχεδόν πάντα σε ανθρώπινο λάθος ή σε τυχαίο γεγονός ή στην «κακιά την ώρα».

Οι άνθρωποι δεν είναι αναλώσιμοι, είναι αναντικατάστατοι. Η ανθρώπινη ζωή είναι η υπέρτατη αξία και επισκιάζει κάθε οικονομικό μέγεθος και κέρδος.

Είναι επείγον να στελεχωθούν άμεσα οι Υπηρεσίες Επιθεώρησης Εργασίας ώστε να γίνονται ουσιαστικοί έλεγχοι στους χώρους δουλειάς αλλά και ιδιαίτερα σε χώρους με μεγαλύτερη επικινδυνότητα να υπάρχουν πιο αυστηρά μέτρα ασφαλείας ώστε να αποκλείονται ακόμη και τα «τυχαία» γεγονότα.

Σε τούτες τις δύσκολες στιγμές, ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥ.ΡΙΖ.Α) Ηρακλείου εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του αδικοχαμένου Γιώργου Χασουράκη και την αμέριστη συμπαράσταση και υποστήριξή του στην οικογένεια του δεύτερου εργαζόμενου θύματος του εργατικού ατυχήματος.

Ηράκλειο, 23 Δεκεμβρίου 2009
Το Γραφείο Τύπου
του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου